Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Концерти, състезания и 3D мапинг на монумента Бузлуджа очакват гостите на фестивала "Open Buzludzha 2022"

МОНУМЕНТАЛНО

Концерти, състезания и 3D мапинг на монумента Бузлуджа очакват гостите на фестивала "Open Buzludzha 2022"

За пръв път ще бъде организирана сцена пред самия монумент "Monument Stage", която ще събере още 21 музикални артисти

Снимка: Open Buzludzha Fest

Второто издание на фестивала "Open Buzludzha" ще се състои на 19, 20 и 21 август и ще представи над 70 музиканти на три сцени, както и богата културна програма.

Това съобщават от фондация "Проект Бузлуджа", които са организатори на фестивала, съвместно с Община Казанлък, "Bar Dak" и Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа". Тази година събитието е под мотото "Ти си ключът. Отвори Бузлуджа" и целта е набиране на средства за обезопасяване на монумента и отварянето му за посетители.

Основната сцена се намира в подножието на монумента на поляната при хижа Бузлуджа. На нея ще звучат 20 групи, сред които "Керана и Космонавтите", "Уикеда", "P.I.F", "Cool Den", "Спални места" и други, а Държавната опера - Стара Загора ще закрие фестивала с джаз спектакъл. На втора сцена в гората "Forest Stage" ще звучи музика на 20 диджеи в стил "Drum & Bass", посочват организаторите.

Още

"Различната Бузлуджа"-  конкурс за най-оригинална снимка на монумента

"Различната Бузлуджа"- конкурс за най-оригинална снимка на монумента

За пръв път ще бъде организирана сцена пред самия монумент "Monument Stage", която ще събере още 21 музикални артисти. Те ще забавляват публиката с DJ сетове в богата палитра от стилове - "deep tech", "tech house", "techno", "breakbeat" и "electro", организирани от Благовест Пешев, Fey.

Тази сцена е именно на фона на паметника Бузлуджа, който ще бъде осветен за пръв път със статична 3D мапинг проекция, посочват организаторите. Артистите от MP-STUDIO са създали светлинни творби, вдъхновени от уникалността на мястото и от каузата на събитието. "Въпреки своя опит в над 20 държави и реализираните повече от 450 проекта, те споделят нетърпението си да осветят една от най-вълнуващите сгради в Европа", коментират от фондация "Проект Бузлуджа".

Снимка: Open Buzludzha Fest

Освен музика и светлинни прожекции вечер, фестивалът предлага пъстра дневна програма, в която ще има лекции и работилници, планински походи, туристически разходки, състезания по бягане и ориентиране, "treasure hunt" и още много други любопитни активности, коментират организаторите. Сред тях са радио-балетът "Нонумент", работилница "Цианотипия", мастърклас "Музикално продуциране" с Ивелин Матеев и други.

Организаторите предупреждават, че местата хижите и хотелите около паметника са вече запълнени, но посетителите могат да нощуват в Казанлък. От града има осигурена автобусна линия, чието разписание е съобразено с пристигащите влакове от София и Бургас. Всеки посетител на фестивала може да къмпингува в своя палатка или кемпер без допълнително заплащане, добавят от фондация "Проект Бузлуджа".

Темата "Бузлуджа" е само част от голямата картина на българската архитектура от времето на социализма, за която организацията "Ново архитектурно наследство" организира играта #bgsocarch, обясни Иванова. По думите и концентрацията на културно наследство в региона е завидна, а такава ще бъде и в програмата на фестивала.

Още

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

Казанлъшкият исторически музей "Искра" ще организира велопоход под мотото "Treasure hunt в света на траките", както и демонстрацията "Налей си роза". Етнографски музей "Етър" ще представи работилниците "Цветя и кукли от беленица" и "Гайтанена украса". Музеят на хумора и сатирата също ще се включи в културната програма на събитието, добави Дора Иванова.

Събитието е с благотворителна цел и се организира под мотото "Ти си ключът, отвори Бузлуджа", напомни тя. Целта е отварянето на монумента за посетители. Освен музикалните изпълнители, към каузата се присъединяват партньори и съмишленици на фондацията, които ще създадат пъстра и любопитна дневна програма, обясни Иванова. "Културни и природни изживявания ще дадат възможност на всеки посетител да открие богатствата на дестинация "Бузлуджа", коментира тя.

Второто издание на фестивала "Open Buzludzha" ще се състои на 19, 20 и 21 август и ще представи над 70 музиканти на три сцени, както и богата културна програма

Всички, които закупят билети в предварителна продажба, могат да се възползват от промоционална цена, напомнят организаторите.

Още

Не забравяй миналото си! Нов живот за Бузлуджа

Не забравяй миналото си! Нов живот за Бузлуджа

Още

Мозайките на Бузлуджа са спасени, сред "осиновителите" им са българи и чужденци

Мозайките на Бузлуджа са спасени, сред "осиновителите" им са българи и чужденци

Още

Вижте как протича стабилизирането на мозайките на паметника "Бузлуджа"

Вижте как протича стабилизирането на мозайките на паметника "Бузлуджа"

Още

Оле Фрам от артистичния колектив LIGNA: Бузлуджа поставя под съмнение нашето настояще

Оле Фрам от артистичния колектив LIGNA: Бузлуджа поставя под съмнение нашето настояще

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Нова инсталация ще посреща посетители на София на летището

Обемната изложба ще бъде разположена на Терминал 2 и по случай Деня на София ще представя 30 обекта от най-характерните символи на стара, млада и зелена София.

Дни на японската култура в седем български града

34-тото издание запознава аудиторията с хайга, икебана, калиграфия, укийо-е, модерно изкуство, кино и музика от Страната на изгряващото слънце

Четвъртото издание на фестивала с кауза "Реките на София" преобразява Перловска река в Южен парк

Дългосрочната инициативата цели да превърне софийските реки в чисти, безопасни и социални пространства

"За Сицилия се плаче три пъти" - пътуване сред вкусове и цветове

Книгата на ПР експертката Ива Димитрова ще има премиера на KvARTal Festival

Банкси пита феновете си къде да представи изложбата си "Изрежи и бягай"

През юни изложбата, която обхваща 25 години графити, правени с шаблони, беше открита в Галерията за модерно изкуство (GoMA) в Глазгоу