Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мозайките на Бузлуджа са спасени, сред "осиновителите" им са българи и чужденци

ПАМЕТ

Мозайките на Бузлуджа са спасени, сред "осиновителите" им са българи и чужденци

Само за 2 месеца дарители - кмет, лекари, адвокати и др., успяха да съберат сумата, необходима за запазването на мозайките от външния кръг на Паметника на едноименния връх

Само за два месеца дарители от България и чужбина успяха да съберат сумата, необходима за запазването на мозайките от външния кръг на Паметника на връх Бузлуджа.

"Пред нас имаше две генерални насоки - първо, опазване на сградата и второ, опазване на уникалните мозайки, който бяха най-застрашени като изключително ценни произведения на изкуството", обясни арх. Дора Иванова, ръководител на фондация "Проект "Бузлуджа" по време на церемония за награждаването на дарителите в Казанлък. От няколко години младият архитект дели времето си между Берлин и старопланинския връх. Доволна е, че сто души са се доверили и подкрепили кампанията, като някои от тях са дарили между пет и седем хиляди лева. Сред тях са кмет, адвокати, лекари, българи и чужденци. В кампанията са се включили и сто доброволци.

Година по-рано по същия начин бяха спасени и мозайките от вътрешния кръг на паметника, но със средства, осигурени от американската фондация "Гети".

Докторът на инженерните науки Красимира Димитрова, която работи в Химикотехнологичния и металургичен университет в София и е един от "осиновителите", призна пред БТА, че участието й в кампанията е свързано със сантиментален момент. Тя неслучайно е решила да "осинови" творбата "Последното момиче", с автор Александър Терзиев. Картината, на която е изобразено момиче в бяло, протегнало ръце нагоре, а пред него - фриз от червени макове ми заприлича на творбата на Владимир Димитров-Майстора "Българската мадона". Майсторът също е нарисувал момиче в бяло с червени ябълки, а край нея - червени макове. Дарителката обясни, че това е 17-годишната Дарина, която умира от туберкулоза и е сестра на дядо й.

Сред дарителите е и арх. Георги Стоилов, автор на проекта за Паметника на връх Бузлуджа. В списъка на благодетелите е и кметът на Казанлък Галина Стоянова, който избира картината "Жената в нашето общество", с автор Иван Иванов. Българският паметник е впечатлил и немският АйТи специалист Доминик Шпац, който финансира реставрацията на мозайките.

Кметът на Казанлък обяви, че от 13 септември тази година паметникът е включен в списъка на паметници с национално значение, като за целта е изминат дълъг път. Тя вижда добра перспектива в превръщането му в туристически обект, защото на година се посещава средно от 50 хиляди туристи от цял свят.

"Новата кампания на фондация "Проект Бузлуджа" ще бъде "Отвори Бузлуджа", обяви арх. Дора Иванова. Тя вярва, че кандидати да видят България от паметника, висок 70 метра и издигнат на старопланинския връх, ще има. По думите й предстои ремонт на покрива, защото съоръжението трябва да бъде защитено от суровия планински климат.

Коментирай 73

Календар

Препоръчваме ви

Фритьоф Нансен - Робинзон на едно незабравимо време

160 години от рождението на великия изследовател, отдадения учен, големия хуманист, на който са кръстени дори астероид и кратер на Луната

Димитър Подвързачов – Хамлет принц Датски

На 6 октомври се навършиха 140 години от рождението на Димитър Подвързачов – поет, сатирик, журналист, редактор, преводач