Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Булгаков, който никога не спира да вълнува

РУСКИ ПИЕСИ НА НОВ РЕД

Булгаков, който никога не спира да вълнува

Премиера на спектакъла „Морфин“ на младата режисьорка Кристина Беломорска на 25 февруари в Yalta Art Room. Актьорът Петър Петров-Перо ще се превъплъти в доктор Поляков и Бомгард

Специален екип от млади хора изследват текст на Михаил Афанасиевич Булгаков, който ще бъде поставен за първи път на българска сцена.

Още

"Булгаков - Иванова  - Колажни записки" - предстоят още две срещи

"Булгаков - Иванова - Колажни записки" - предстоят още две срещи

Спектакълът "Морфин" по неговата едноименна повест ще види своята премиера на 25 февруари в новото пространство за култура Yalta Art Room. Театрално-визуалният моноспектакъл взима на мушка мястото на човека в света и изследва деструктивното разпадане на личността му в битката между разум и чувства, божествено и земно, реално и нереално.

В главната роля на доктор Поляков, както и в тази на Бомгард, ще се превъплъти младият и талантлив актьор Петър Петров-Перо. Режисьор е Кристина Беломорска, а това е нейният дебют на професионална сцена. Двамата са състуденти от класа на проф. Иван Добчев (випуск 2019) и са направили сами адаптацията на повестта.

Творческият екип включва още Сияна Драганинска, която също прави своя дебют и е отговорна за сценографията и костюмите, музиката е дело на талантливия композитор Давид Кокончев, а мултимедията е създадена от момчетата от Sturshel Studios - Боян Фераджиев, Алекс Генчев и Иван Иванов и със съдействието на Стефан Михалев - Оди. Автор на плаката е Асен Танев.

"Морфин" (1917 г.) е личната изповед на Михаил Булгаков, разкриваща тайната му зависимост към опиата и последвалите мрачни изпадания в коварната му прегръдка.

Това е дебют на режисьорката Кристина Беломорска, завършила в класа на проф. Иван Добчев, випуск 2019 г.

Още

За театъра, без който Булгаков не можеше да живее, както морфинистът без морфин

За театъра, без който Булгаков не можеше да живее, както морфинистът без морфин

"Морфин - алкалоид, въздействащ на нервната система, предизвикващ затруднено дишане, повръщане, спадане на кръвното налягане, затопляне, успокоение, усещане за пълно щастие, екстаз, изпадане в полусънно състояние и мощни халюцинации. Извлича се от растението Мак. Носи името си от древногръцкия бог на сънищата Морфей. Използва се като силно обезболяващо при непоносима физическа болка, а понякога и при душевна... в 3повечето случаи. Непоносима душевна болка. Няма данни да носи дълготрайно облекчение. Води до пристрастяване и смърт."

"Нощта тече черна и мълчалива. Там някъде е голямата гора, зад нея рекичка, студ, зима. Далеч...Далеч е настръхнала буря.

Скрит в своята стая доктор Поляков спи, сънува и вижда невидомото, пропада в невъзможното и в своя дневник изписва мрачната изповед на един морфинист.

Какви сънища сънува той? Какво вижда в своите халюцинации?

От какво бяга и има ли кой да го спаси - отговорите на тези въпроси ще ни дадат на 25 февруари от 19,30 ч. в Yalta Art Room

"Морфин" се поставя за първи път на българска сцена.

*Проектът е финансиран от Национален фонд "Култура" по програма "Творчески инициативи 2021 г."

Още

Най-популярните рисунки по Пушкин и Булгаков са на художничка, която умира на 17

Най-популярните рисунки по Пушкин и Булгаков са на художничка, която умира на 17

Петър Петров - Перо - актьор

Петър Петров - Перо (1993 г.; Благоевград) завършва актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ през 2019 г., в класа на проф. Иван Добчев. В момента следва магистратура "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участвал е в представленията "Черна дупка"; "Говори ми като дъжда"; "Изкуство в клетка"; "Практики на принуденото тяло", "Процесът"; "Сексуални перверзии"; "Сладка смърт"; "Късметлията с ръждивия пистолет"; "Орото ламя е"; "Ескориал"; "Вуйчо Ваньо" и др. Снимал е в международни филмови продукции като "The Outpost"; "We die young"; както и в националните такива "Шекспир като улично куче" и "Екшън". Участва в сериалите "Братя" и "Пътят на честта".

"Морфин" е неговият първи моноспектакъл.

Кристина Беломорска - режисьор

Кристина (1993 г., София) завършва НАТФИЗ през 2019г., специалност "Режисура за драматичен театър" в класа на проф. Иван Добчев и магистратура "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Сред режисьорските ѝ работи са "Изкуство в клетка"; "Предназначено за събаряне", "Моцарт и Салиери", "Сексуални перверзии", кино-театралната инсталация и радиопиесата "Архив: Името ми бе"; "Мишеловката" в "Хамлет" на плевенския театър и др. Играла е в представленията "Черна Дупка", "Онова нещо", "Срещу тишината" и "Изгубеното поколение". Номинирана е и печели награда "НАЙ-НАЙ-НАЙ" за режисура на НАТФИЗ през 2019 г. , а през 2020 г. дебютната ѝ пиеса "EXODUS: отвътре навън" е номинирана в конкурса на НБУ за нова българска пиеса.

Моноспектакълът "Морфин" е дебют за режисьора.

Още

Клара Армандова, за живота като "парченца от слънце и облак"

Клара Армандова, за живота като "парченца от слънце и облак"

Още

От музея "Булгаковский дом" ни отговориха, че изчезването на Бегемот не било реклама?

От музея "Булгаковский дом" ни отговориха, че изчезването на Бегемот не било реклама?

Още

Диана Добрева: Искам да направя един-единствен филм

Диана Добрева: Искам да направя един-единствен филм

Още

Фламенко звезди с есклузивен спектакъл в Античния театър в Пловдив

Фламенко звезди с есклузивен спектакъл в Античния театър в Пловдив

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бина Харалампиева с "Граф Монте Кристо" - на сцената на Младежки театър "Николай Бинев"

След премиерата, предстоят следващите дати на спектакъла - 12-ти и 20-ти април от 19:00 ч. и 30-ти април от 21:00 ч.

Американската балерина Кира Никълс ще обучава младежи в танцова работилница в София

Работилницата ще е своеобразен конкурс за стипендии за летни програми в САЩ, като част от участниците ще получат възможност да се обучават в Pacific Northwest Ballet в Сиатъл, Kansas City Ballet и Ballet Chicago през това лято

Честит световен ден на театъра!

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, отправи специален поздрав към колегите си

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април