Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Някой пита ли се защо Трендафил Акациев мълчи?

Пародия на пошлостта

Някой пита ли се защо Трендафил Акациев мълчи?

Легендарният "поет" обаче е... цял "списък" от 40 имена, някои от които вече не са между живите

Павел Поппандов като "поета" Трендафил Акациев (Снимка: BulFoto)

За повечето българи Трендафил Акациев е псевдоним на поета Недялко Йорданов, в изпълнение на Павел Поппандов. Малцина знаят, че зад името се крият 40 автори на пародийната поезия.

Самият Недялко Йорданов много пъти е казвал, че стихоплетството на Трендафил Акациев е "проект", датиращ още от студентските му години, и че има много "майки и бащи".

Основоположници на легендарния псевдоним и авторството зад него, са карикатуристът Георги Ведроденски и сливналията Фирко Иванов /Замфир/.

Първоначално Трендафил Акациев се "казва" Върбан Салкъмов

- т.е. кръстен е на един съвсем друг "дървесен" вид. Всичко започва през далечната 1953 г. в 14-а аудитория на Софийския университет. Един от шегаджиите-студенти, които словоблудстват, докато и коват образа на "поета" Върбан /Трендафил/, е журналистът Иван Баджев /Баджо/, баща на журналистката Мира Баджева. Баджев, Георги Ведроденски, Димитър Езекиев и Димитър Радичев полагат основите на сатиричния студентски стенвестник "Трън". По-късно към групата се присъединяват Замфир Иванов /Фирко/ и Владимир Божиков.

Ведроденски пръв рисува образа на Трендафил. Героят се ражда като своеобразен протест срещу простотията и пошлото в изкуството и живота. С течение на времето

се превръща в събирателен образ на пародирането на пошлостта

във всичките й проявления. Нови и нови ентусиасти допълват "творчеството" на Трендафил Акациев, а изпълненията на Павел Поппандов ги правят много популярни сред народа. Семейството на Трендафил Акациев вече наброява 40 човека, но хората познават от екрана единствено актьора Поппандов и поета Недялко Йорданов. Иначе, сред списващите под легендарния псевдоним, се добавят имената на Александър Миланов, Георги Ивчев, Григор Чернев, Йордан Янков, Кирил Гончев, Янко Димов, Петър Караангов, Горан Готев, Любомир Трайков, Исак Бераха, Любомир Трайков и Манол Миланов. Все имена на сериозни хора, които развиват стойностно творчество и кариера. Някои от тях заемат и ръководни постове по времето на социализма.

От изброените имена мнозина вече не са между живите, а други карат тихо пенсионерските си години. Най-активен и популярен си остава поетът Недялко Йорданов. Вероятно затова под коментар на книгата му за Трендафил Акациев, някой го пита: "А нима пошлостта днес не надминава всички граници?!

Защо Трендафил Акациев си мълчи?!" - На този въпрос явно по-скоро ще отговори времето. А може да се роди и друг подобен проект - на млади хора, които ще се опълчат срещу пошлостта на съвремието ни по свой собствен начин?!?

Еми Мариянска

Коментирай 0

1/1

Павел Поппандов като "поета" Трендафил Акациев (Снимка: BulFoto)

Календар

Препоръчваме ви

Полковник Борис Дрангов: Винаги горди юнаци и никога бити негодници!

103 години от смъртта на героя, който завеща: За да победим, от смърт не трябва да се боим. Две смърти няма, без една не може!

Защо е създадена азбуката? Строго научно изследване на вестник "Щурец"

"Не е вярно, че българската книга не се чете!... Дори обратно: бюрокрацията от книжнина глава не може да вдигне"

Първата експозиция на Археологическия музей е открита 12 г. след основаването му

На 18 май преди 115 години Княз Фердинанд открива официално един от най-старите музеи в България. От неговите сбирки водят началото си още няколко културни институции

Образът на Свети Георги сам се изписал в Зографския манастир

Днес, в деня за почит към паметта на светеца, и храмов празник на светата обител, ще ви разкажем за това свещено място. Така, както го е видял известният скулптор Иван Лазаров преди 95 години

Изгубената България: Помнете падналите!

В Деня на храбростта ще ви разкажем не за някоя от славните победи, записали златни страници в бойната ни история, а за подвига на един обикновен войник