Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-купуваната българска художничка на световните аукциони умира при катастрофа

Най-купуваната българска художничка на световните аукциони умира при катастрофа

Султана Суружон твори през 30-те години на миналия век

Портрет на близнаците (1939)

Една от най-търсените български художнички на световните аукциони, по статистика от последните 10 години, продължава да е Султана Суружон. Тя е родена през 1900 г. в Нови Пазар, в многодетното семейство на евреи - Естер и Сабитай Суружон.

Завършва Държавната художествена академия и става член на Дружеството на жените-художнички. През 1938 г. заминава за Париж и участва в изложба на френските независими художници с три композиции на голи тела. Неслучайно е считана за една от първите наши художници ексхибиционисти. Рисува както с четка, така и с пръсти, като удивително виртуозно пресъздава нюансите на светлината. Още от самото начало на кариерата си не прави компромиси за пари, въпреки че живее изключително скромно. Не приема поръчки, ако не усеща модела.

През 1953 г. напуска България и заминава за Израел, където живее до смъртта си. Умира при автомобилна катастрофа в курортното градче на брега на Средиземно море Бат-Ям на 18 януари 1961 г.

Портрет на Естер Суружон (1940)

Творби на Султана Суружон - маслени бои и акварели, се съхраняват в Националната ни художествена галерия. Сред тях е една от най-добрите й картини - "Голи жени", рисувана през 1934 г. Племенникът на Султана Суружон - Алберт Суружон, пък дари три нейни платна на Пловдивската Градска художествена галерия. Сред тях са два портрета, посветени на майката на Султана - Естер, и портрет с лика на самия Алберт ("Портрет на близнаците Алберт и Йосиф Суружон", 1939 г.) Така част от най-добрите образци от творчеството на художничката остават в България. А според класация, на базата на информация от сайтовете на над хиляда тръжни къщи в света, Султана Суружон е една от най-продаваните в чужбина български художнички.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Наше лошо не бива!

"В някои партии туловището на този принцип на безкрайно самолюбие е много голямо, в някои е по-малко. Големината му се мени според това какви хора стоят начело на партията. Но партия, която да няма в съкровените си скрижали написан този принцип няма" - политически размисли от 1927 г.

Има ли почтени политически водачи в България?

"Недостатъците на противника, а някога и голите си подозрения, ние изнасяме с трясък, който хвърля обществото в ужас. Ето от де е насадено дълбокото наше убеждение в недобросъвестността на политическия водител", пише Ал. Савов през 1927 г.

Червен-червен Великден, зелен-зелен Гергьовден, до година със здраве: Великден и народните обичаи

Една част от обичаите са резултат на църковно влияние, в други има остатъци от прастари погребални народни обичаи и вярвания, възприети още в първите християнски времена, а в трета - чисто пролетни обичаи от рода на лазаруванията

Обновената зала "Наследството на древността" на Музея за история на София отвори врати

Включени са и нови експонати и данни за живота в Софийското поле през Праисторията, Античността, Средновековието и османския период

Животът на града в 800 реклами от началото на 20 век

Държавна агенция "Архиви" представя изложба в градината пред Народния театър "Иван Вазов" в София

В деня на изборите: Хаде, Пижо, пийни си рахат винцето, па после ще си пуснеш бюлетината

Държавната власт, изборните комедии и куриозни изборни случки от миналото