Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-купуваната българска художничка на световните аукциони умира при катастрофа

Най-купуваната българска художничка на световните аукциони умира при катастрофа

Султана Суружон твори през 30-те години на миналия век

Портрет на близнаците (1939)

Една от най-търсените български художнички на световните аукциони, по статистика от последните 10 години, продължава да е Султана Суружон. Тя е родена през 1900 г. в Нови Пазар, в многодетното семейство на евреи - Естер и Сабитай Суружон.

Завършва Държавната художествена академия и става член на Дружеството на жените-художнички. През 1938 г. заминава за Париж и участва в изложба на френските независими художници с три композиции на голи тела. Неслучайно е считана за една от първите наши художници ексхибиционисти. Рисува както с четка, така и с пръсти, като удивително виртуозно пресъздава нюансите на светлината. Още от самото начало на кариерата си не прави компромиси за пари, въпреки че живее изключително скромно. Не приема поръчки, ако не усеща модела.

През 1953 г. напуска България и заминава за Израел, където живее до смъртта си. Умира при автомобилна катастрофа в курортното градче на брега на Средиземно море Бат-Ям на 18 януари 1961 г.

Портрет на Естер Суружон (1940)

Творби на Султана Суружон - маслени бои и акварели, се съхраняват в Националната ни художествена галерия. Сред тях е една от най-добрите й картини - "Голи жени", рисувана през 1934 г. Племенникът на Султана Суружон - Алберт Суружон, пък дари три нейни платна на Пловдивската Градска художествена галерия. Сред тях са два портрета, посветени на майката на Султана - Естер, и портрет с лика на самия Алберт ("Портрет на близнаците Алберт и Йосиф Суружон", 1939 г.) Така част от най-добрите образци от творчеството на художничката остават в България. А според класация, на базата на информация от сайтовете на над хиляда тръжни къщи в света, Султана Суружон е една от най-продаваните в чужбина български художнички.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Полковник Борис Дрангов: Винаги горди юнаци и никога бити негодници!

103 години от смъртта на героя, който завеща: За да победим, от смърт не трябва да се боим. Две смърти няма, без една не може!

Защо е създадена азбуката? Строго научно изследване на вестник "Щурец"

"Не е вярно, че българската книга не се чете!... Дори обратно: бюрокрацията от книжнина глава не може да вдигне"

Първата експозиция на Археологическия музей е открита 12 г. след основаването му

На 18 май преди 115 години Княз Фердинанд открива официално един от най-старите музеи в България. От неговите сбирки водят началото си още няколко културни институции

Изгубената България: Помнете падналите!

В Деня на храбростта ще ви разкажем не за някоя от славните победи, записали златни страници в бойната ни история, а за подвига на един обикновен войник