Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дупнишката църква "Св. Никола" от 16-и век, ще остане пуста и тази Коледа

БЪЛГАРСКИ СВЕТИНИ

Дупнишката църква "Св. Никола" от 16-и век, ще остане пуста и тази Коледа

Благочестиви миряни търсят помощ за реставрацията на храма

Източник: фейсбук страница Храм "Св. Никола" - град Дупница

"Здравейте, приятели. Създадохме тази страница за да полуляризираме забравено от всички място. Място с вековна история, място с огромно значение и принос и за историята на града ни. Нашата цел е да го възродим. Както храма, който е бил един от най - красивите в околностите, така и последния дом на много бележити дупничани. Ще имаме нужда от Вашата помощ. Храмът много пъти е бил опожаряван, разбиван, ограбван.

Съсипани са прекрасни стенописи, иконите са откраднати, кабелите от стените също. След Нова Година ще открием и дарителска сметка, като всяко движение ще бъде описвано тук в тази страница. Благодарим Ви и Господ да е с Вас и нас, за да изведем докрай това дело. И следващата година да Ви посрещнем на храмовия празник с литургия в старата нова черква на Дупница", са написали създателите на страницата Храм "Св. Никола" - град Дупница, с цел да се направи кампания за набирането на  средства за ремонт на сградата. 

Източник: фейсбук страница Храм "Св. Никола" - град Дупница

Каква е историята:

Първоначалната постройка на църквата "Св. Никола" датира от 1609 година, за което свидетелстват записки и книгата на Никола Лазарков "Спомени отпреди и след Освобождението". Според някои сведения църквата е дело на същия майстор, който съгражда и Рилския манастир - Майстор Миленко. Представлява трикорабна базилика с вътрешни куполи, уникална акустика и масивен дърворезбован иконостас.

Библейските мотиви са изографисани от иконописци от Самоковската и Дебърската школи. В църквата е имало много ценни икони, които през годините са изчезнали. Старата църква е била разрушена от турците и отново изградена през 1623 година от Георги Йеромонах.

Картичка на стара Дупница с изглед към църквата "Св. Никола" / Източник: "Спомени отпреди и след Освобождението" на Никола Лазарков

През 1843 година постройката е подновена, но през 1852-ра отново е опожарена от турци. Храмът отново е ремонтиран, а през 1929 година е извършено последното му доизграждане - издигната е камбанарията.

Източник: фейсбук страница Храм "Св. Никола" - град Дупница

През 80-те години на миналия век, църквата е затворена заради преместването на гробищата от дворното пространство на храма. В началото на 90-те години от нея са откраднати две от най-ценните икони на храма, едната от които - с подписа на Димитър Зограф.

„Избиването на младенците от цар Ирод”. Един от възстановените през 2011 г. стенописи в църквата "Св. Никола", дело на дупнишкия зограф Валентин Йовкин. Снимка: "Камертон" (архив)

През 2005 г. църквата била "козметично" реставрирана само отвънq по линия на проекта "Красива България". Въпреки че исторически е паметник на културата, се оказва че всъщност няма такъв юридически статут? А това е най-старата църква в Дупница.

Източник: фейсбук страница Храм "Св. Никола" - град Дупница

И за това Рождество Христово храмът ще продължава да пустее, въпреки че с усилията на благочестиви миряни първите стъпки с доброволни дарения и труд, са направени!... 

Да помогнем за реставрацията на тази обител на история, духовност и вяра! 

Източник: Храм "Св. Никола" - град Дупница

Още

Храмът "Саграда Фамилия" в Барселона получи строително  разрешение

Храмът "Саграда Фамилия" в Барселона получи строително разрешение

Още

Три дни продължава освещаването на храм-паметник "Свети Александър Невски" преди 95 години

Три дни продължава освещаването на храм-паметник "Свети Александър Невски" преди 95 години

Още

Архитектът на най-грандиозния православен храм бил католик

Архитектът на най-грандиозния православен храм бил католик

Още

91-годишен монах половин век строи уникален храм, защото Господ спасил живота му

91-годишен монах половин век строи уникален храм, защото Господ спасил живота му

 

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Победоносче, великомъчениче Георгие, моли Христа Бога да спаси душите ни!

Светата ни църква величае благословената и блажена памет на Св. Великомъченик Георги Победоносец като освободител на пленените, защитник на бедните, врач на болните и поборник за царете

По кръстния път на Спасителя – Via Dolorosa

За Пътя на болката, който Иисус преминава от мястото на произнасяне на присъдата му до Голгота, където е разпънат на кръста, разказва през 1937 г. "Църковен вестник"

Константин Щъркелов: Когато рисувам, аз чувам музика

На 29 април се навършват 60 години от смъртта на именития художник, един от първопроходците и ненадминат майстор на акварелната живопис у нас

Св. Тодор яхва коня си и отива при Бога да моли за лято: Снимки от миналото

Денят на Св. Теодор Тирон е известен у нас и под названията "Тодорица", "Конски Великден", "Конска Тодорица"

Гръмогласно "Ура" възвестява българската свобода преди 143 години

"Тези викове сигурно са били чути, ако не в самия Цариград, то навярно в предградията му..."