Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Откривателите на гробницата на "Воина грифон" откриха две нови гробници наблизо

ТАЙНИ НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Откривателите на гробницата на "Воина грифон" откриха две нови гробници наблизо

Археологът, който откри Омировия Дворец на Нестор, искал да копае там още през 50-те, но не му разрешили

Двете гробници от бронзовата епоха са в близост до тази на "Воина грифон" / Източник: griffinwarrior.org

През декември миналата година археолозите от Университета в Синсинати - Джак Дейвис и Шарън Стокър са открили две гробници от бронзовата епоха, гравирани бижута и артефакти, които обещават да отключат тайни за живота в древна Гърция, по-стари от Троянската война. Много от артефактите са сродни на тези в откритата през 2015-а пак от тях и наречена условно "гробница на Воина грифон" в Пилос, Гърция.

Екипът, по време на разкопките / Източник: griffinwarrior.org

Откритите наскоро гробници, които те наричат "княжески", защото артефактите в тях очевидно говорят, че са били притежание на елитни елини, се намират близо до тази на гробницата с грифона. 

Реконструкция на лицето на "Воина грифон" / Източник: griffinwarrior.org

Още

Вече 10 години след филма на Камерън, Талпиотската гробница "мълчи", женен ли е бил Иисус

Вече 10 години след филма на Камерън, Талпиотската гробница "мълчи", женен ли е бил Иисус

И двете новооткрити гробници са с форма на пчелен кошер. Подобно на гробницата с грифона, и княжеските гробници са с изглед към Средиземно море.

Дейвис и Стокър прекарали повече от 18 месеца в Гърция за разкопките и документирането на находката. Гробниците са били осеяни с люспи от златно фолио. Много от откритите вътре артефакти говорят за фина обработка на металите далеч преди Троянската война.

Малък печат от гробницата на "Воина грифон" / Източник: griffinwarrior.org

"Това може да преобърне познанията ни по история и по история на изкуствата", твърдят археолозите.

"Както и при гробницата на "Воина грифон", още в края на първата седмица разбрахме, че имаме нещо, което е наистина важно", казва Шарън Стокър, която ръководи разкопките.

Карнеоловият печат с изображение на две митологични създания със съдове и тамян над олтар / Източник: griffinwarrior.org

Още

Чия е гробницата при Амфиполис? - На Александър Македонски, или на любимеца му Хефестион?

Чия е гробницата при Амфиполис? - На Александър Македонски, или на любимеца му Хефестион?

Гробницата на воина била кръстена така заради митологичното създание, съчетаващо орел и лъв, гравирано върху плака от слонова кост. 

Там били намерени още броня, оръжие и златни бижута. Сред безценните предмети на изкуството има и ахатов печат, изобразяващ смъртен бой, пресъздаден с толкова фини детайли, че американското списание "Археология" го нарича "шедьовър от бронзовата епоха".

Изкуство от бронзовата епоха / Източник: griffinwarrior.org

"Артефактите, открити в княжеските гробници, разказват истории за живота по Средиземно море преди 3500 години", уточнява Джак Дейвис.

Сред примерите в потвърждение на тезата му е златен пръстен, изобразяващ два бика, обградени от снопчета зърно, идентифицирани от палеоботаник от университета в Синсинати като ечемик.

Част от бижутата, открити в гробниците /Източник: griffinwarrior.org

"Това е интересна сцена на животновъдство - добитък, изобразен съвместно с производство на зърно. Ами, това е началото на селското стопанство ", заключава Дейвис.

Печат, изработен от полускъпоценния камък карнелиан от фамилните гробници в Пилос, изобразява две митологични създания на лъвове, които държат съдове с тамян над олтар и под 16-оъгълна звезда. Същата звезда бе намерена и в гробницата на "Воина грифон". 

Източник: griffinwarrior.org

"Това е рядкост. В микенската иконография няма много 16-оъгълни звезди. Фактът, че имаме два обекта с 16 "точки" в две различни среди (ахат и злато), е забележителен ", отбелязва Шарън Стокър.

В новооткритите гробници е намерена и златна висулка, изобразяваща Хатор - египетската богиня, покровителка на мъртвите.

Златна висулка в семейните гробници в Пилос, представяща Хатор, египетската богиня на мъртвите / Източник: griffinwarrior.org

Още

В гробница в Хърватия бе открит цял военен арсенал

В гробница в Хърватия бе открит цял военен арсенал

Самоличността на воина, според откривателите на гробницата му, била станала обект на спекулации. Стокър казва, че комбинацията от броня, оръжие и бижута, намерени в гробницата на "Воина грифон" ясно показва, че той е имал военна и религиозна власт - бил е владетел. И новооткритите гробници говорят за богатство и висок обществен статус на мъртвите, погребани в тях.

Те съдържат предмети от кехлибар от Балтика, аметист от Египет, карнелий и много злато. Артефактите показват, че Пилос някога е бил важна дестинация за търговия.

"Ако погледнете картата, Пилос вече е отдалечен район. Трябва да прекосите планини, за да стигнете до тук. Доскоро този район дори не е бил на главния туристически път, отбелязва Шарън Стокър. Но ако идвате по море, местоположението е път към Италия. Смятаме, че Пилос е бил важен път по време на бронзовата епоха. "

Изглед от въздуха на едно от гробници, открити от археолога Карл Блеген през 1939 г. / Източник: griffinwarrior.org

Княжеските гробници се намират в близост до двореца на Нестор, владетел, споменат в известните произведения на Омир "Илиада" и "Одисея".

Дворецът е открит през 1939 г. от покойния професор по класика на UC Карл Блеген.

Камък очертава входа на гроб, наречен Толос IV, в близост до бившия дворец на Нестор, открит от Карл Блеген през 1939 г. / Източник: griffinwarrior.org

Още

Модерна къща в скална гробница

Модерна къща в скална гробница

Любопитното е, че Блеген е искал да копае там, където днес са находките на Дейвис и Стокър, още през 50-те години на миналия век. Тогава, обаче, не получил разрешение от собственика на имота, който отглеждал лозя на мястото.

Трябвало е да минат повече от 6 десетилетия, за да бъдат открити уникалните гробници едва днес.

"Слава Богу, казват археолозите, че гробниците са били защитени от стихиите и потенциалните крадци от приблизително 40 000 камъка с размера на дини".

Археолозите Джак Дейвис и Шарън Стокър продължават делото на покойния Карл Блеген / Източник: griffinwarrior.org

Камъните са седяли необезпокоявани от хилядолетия там, където са паднали, когато куполите на гробниците са се срутили. И сега 3500 години по-късно е трябвало да се премества всеки един камък поотделно.

"Това беше все едно да се върна в Микенския период. В древността са ги поставяли на ръка в стените на гробниците, и днес ние ги изваждахме на ръка ", разказва Шарън Стокър.

Шарън Стокър по време на разкопките / Източник: griffinwarrior.org

Още

Откриха "еликсир на безсмъртието" в древна гробница

Откриха "еликсир на безсмъртието" в древна гробница

На всяка стъпка от разкопките изследователите използвали цифрово картографиране, за да документират местоположението и ориентацията на обектите в гробницата. Това било особено ценно поради големия брой артефакти, които са били възстановени, каза Дейвис.

"Ние можем да видим всички нива, докато ги разкопаваме и да ги свържем едно с друго в три измерения", допълва археологът. 

Подът на Толос VI, една от двете фамилни гробници, открити през миналата година / Източник: griffinwarrior.org

Екипът ще продължи да работи в Пилос поне през следващите две години.

Двоен златен аргонавт, открит в едната гробница / Източник: griffinwarrior.org

"Вълнуващо е да разкрием миналото, да помислим за хората, които са били погребани там, които са живели на мястото, какво трябва да са виждали и усещали, както и какви са били ритуалите, съпътстващи смъртта им. Има много неща, които ни вълнуват", казва Шарън Стокър.

Източник: Griffin Warrior Tomb / facebook
                Воинът грифон Уебсайт

Още

Откриха гробница на 4400 г. в Египет (снимки)

Откриха гробница на 4400 г. в Египет (снимки)

Още

Древногръцки печат на 3500 години променя историята на изкуството

Древногръцки печат на 3500 години променя историята на изкуството

Още

Уникално в Созопол: Откриха най-голямата фамилна гробница

Уникално в Созопол: Откриха най-голямата фамилна гробница

Още

Открита е късноантична гробница със стенописи в София

Открита е късноантична гробница със стенописи в София

 

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

Гробници на над 4500 години и руини от кладенци са открити в Източен Китай

Руините с множество реликви, включително посуда от керамика, нефрит и каменни изделия, са открити в обекта Съдун в днешния квартал Тяннин на град Чанчжоу

Археолози откриха останки на потънал кораб от Османския период до устието на река Камчия

Сред най-вълнуващите са останките на потънал кораб от Османския период, привидно изчезнал тайнствен остров и уникален оловен слитък, посочват от Националния исторически музей

Украшение на 2800 години бе открито при разкопки в Северна Турция

"Тази творба е уникална за Богазкьой. За пръв път се сблъскваме с творба, украсена с толкова наситена и красиво изработена сцена", казва ръководителят на разкопките Андреас Шахнер

Подновиха археологическите проучвания в пещера "Магурата"

"Голямата ни цел е да направим опит за възстановка на палеосредата и взаимодействието между нея и човешката популация", обясни д-р Ставрева - ръководител на отдел "Археология" към Регионалния исторически музей във Видин

Проф. Овчаров: Крепостта на връх Света Неделя в Родопите е имала важно място в отбраната

Малката стражева твърдина между Златоград и Неделино е пазела пътищата между двата дяла на Великата планина

Възобновиха проучването на Късноантичната крепост и средновековен град Вердица

В местността Градището са открити останки от крепостни стени и сгради от периода IV-XIV век