Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вече 10 години след филма на Камерън, Талпиотската гробница "мълчи", женен ли е бил Иисус

ВЯРА И СЪМНЕНИЕ

Вече 10 години след филма на Камерън, Талпиотската гробница "мълчи", женен ли е бил Иисус

Геолог продължава да шокира с твърдения, противоречащи на Библията

Фрагмент от скулптура на Иисус Христос (Снимка: Shutterstock)

Когато един израелски геолог - д-р Айра Шимрон, гръмна с новината, че разполага с "неоспорими доказателства", че Иисус е бил женен и е имал син, светът вече знаеше за Талпиотската гробница отпреди много години - още през 1980 г., когато тя е открита в Източен Талпиот, на пет километра на юг от Стария град в Източен Йерусалим.

Талпиотската гробница е открита през 1980 г. в Източен Йерусалим (Снимка: Getty Images/Guliver Photos )

Още

Учени спорят истина ли е Христовото Възкресение

Учени спорят истина ли е Христовото Възкресение

Гробницата, обаче, придобива огромна известност през 2007 година, когато режисьорът на култовите филми "Аватар", "Титаник" и "Терминатор" - Джеймс Камерън, показа своя документален филм "Изгубената гробница на Исус". В излъчения по каналите на "Дискавъри" филм се разказва за откритите в гробницата девет погребални саркофага /осуарии, урни/, с надписите "Иисус син на Йосиф", "Мария" и др. имена от Новия завет.

Веднага в публичното пространство започнаха спекулациите, че Талпиотската гробница пряко свидетелства, че Иисус е бил семеен - имал е жена и син.

Израелско-канадският режисьор-документалист Симха Якубович разглежда погребална ниша в Талпиотската гробница. Той работи съвместно с Джеймс Къмерън по документалната лента "Изгубената гробница на Исус" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Реални събития, описани в Библията

Реални събития, описани в Библията

Документалният филм на Камерън е посрещнат на нож от мнозина - твърденията в него са отхвърлени като несъстоятелни, но и до ден-днешен, вече 10 години, въпросът за личния живот на Иисус като човек, продължава да витае във въздуха и да буни духовете. Папата се произнесе, че всичко това е целево посегателство върху вярата, като подлага вярващите на съмнения в безпогрешната природа на Сина Божи.

Погребален саркофаг от І век открит в Талпиотската гробница (Снимка: Getty Images/Guliver Photos )

Още

Потвърждават ли се свещените писания?

Потвърждават ли се свещените писания?

Според много изследователи надписите по урните не са солидно доказателство по хипотезата за "женения" Иисус. Много богослови пък тръгнаха в посоката да обясняват защо, дори семейният му статус да се окаже истина, това не би трябвало да разколебава религиозната вяра на хората, защото Иисус е роден като човек, със същата греховна природа като всеки от нас. Именно това го прави толкова близък на душевността на обикновените простосмъртни.

Каменна костница от 1 век с гръцкия надпис Мериам (Мария), който е открит в гробницата (Снимка: Getty Images/Guliver Photos )

"Бог не може да греши. Грехът е нарушение на Закона", казват крайните фанатици. Богослови контрират канона с обяснението, че изкушението само по себе си не е грях. Изкушеният прави избор - може да приеме грешното предложение, или да го отхвърли, и да остане безгрешен.

Погребален саркофаг от І век открит в Талпиотската гробница (Снимка: Getty Images/Guliver Photos )

Още

Част от легендарните Кумрански ръкописи били откраднати от иманяри

Част от легендарните Кумрански ръкописи били откраднати от иманяри

Съмнително е, че Иисус е направил избора да приеме греха, казват тези богослови, но всъщност, Защо човеците искат техният Бог да бъде безгрешен?! - "Та нали, само ако Той познава нашите трудности да отхвърляме изкушенията в живота си, би могъл да ни разбере и да ни прости за съблазните, на които се поддаваме?!" - Съвременните хора са склонни да приемат тази житейска логика, и тя по никакъв начин не уронва вярата на вярващите, но само ако те са достатъчно интелигентни и склонни да разсъждават по-философски.

Погребален саркофаг от І век открит в Талпиотската гробница

Д-р Айра Шимрон, обаче, прекалява в изявлението си за "неоспоримите" доказателства и раздразва масовата публика с твърдата си убеденост, че Талпиотската гробница е фамилна и в нея са погребани "Исус, Мария Магдалена и техният син Юда", казва той и разказва пред "New York Times", че е открил в частна колекция десета урна от гробницата с надписа: "Йоан, син на Йосиф, брат на Исус". Шимрон буквално създава един смут и хаос в познанията ни за родословното дърво на Богочовека Иисус.

Погребален саркофаг от І век открит в Талпиотската гробница (Снимка: Getty Images/Guliver Photos )

И всичко това докторът на науките казва, още преди да има заключения от експертизите на химическия състав на почвата над гробницата, като шокира публиката с дръзкото изхвърляне: "Данните от анализите надминаха очакванията ми!". /?/

Д-р Айра Шимрон в гробницата

Изявленията на 79-годишния геолог се приемат от много хора със скептицизъм, но в "комплект" с филма на Камерън, все пак постигат целта си. Някои фанатично религиозни хора дори пишат в коментари по темата, че гледат на всичко това като на част от "заговора на илюминатите"?..

Хипотезата във филма и изследванията на Шимрон, скандално се сблъскват с написаното в библейските текстове. В Библията пише, че Йосиф полага тялото на Иисус в своя наскоро изсечен гроб. Матей 27:57-60: "И когато се свечери, дойде един богаташ от Ариматея, на име Иосиф, който също беше се учил при Исуса.

Той дойде при Пилата и поиска Исусовото тяло. Тогава Пилат заповяда да му се даде.

Иосиф, като взе тялото, обви го с чиста плащаница,

и го положи в своя нов гроб, който бе изсякъл в скалата; и като привали голям камък на гробната врата, отиде си" ...

Погребален саркофаг 1 век с гръцки надпис Jehosef (Снимка: Getty Images/Guliver Photos )

Още

Това ли е гробът на Нефертити?

Това ли е гробът на Нефертити?

А по отношение на твърдението на д-р Шимрон, че Иисусовият син се е казвал Юда, ето друг библейски цитат: Марко 6:2-3:

"И когато настана събота, почна да поучава в синагогата; и мнозина, като Го слушаха, се чудеха и думаха: Откъде има Тоя всичко това? и: Каква е дадената на този мъдрост, и какви са тези велики дела извършени от ръцете Му? Тоя не е ли дърводелецът, син на Мария, и брат на Якова и Иосия, на Юда и Симона? И сестрите Му не са ли тука между нас? И те се съблазниха в Него"...Юда е посочен като брат на Иисус.

Още

Монета с автентичния образ на Христос?

Монета с автентичния образ на Христос?

Сред множеството коментари по твърденията на д-р Шимрон, има доста гневни. Ето един от тях: "Този "учен - изследовател" да не прави анализ на почвата и дуварите, а да погледне в сърцето си и да си провери вярата. Защото като гледам как се е раздоказал в "правотата" на твърденията си, не служи за нищо друго, освен за това, за което Иисус е казал за такива като него: "Сам не влиза в Небесното царство, и на другите пречи да влязат!"

Вярващите хора смятат за богохулство хипотезите около Талпиотската гробница и се ядосват и на учените, които бавят произнасянето си по откритите в нея артефакти.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

"Спасените и спасителите" в Пловдив

Изложба, посветена на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи

Украинският кинорежисьор Олег Сенцов отново е бил ранен при руски обстрел

"Танкът "Брадли" отново ни спаси живота", написа днес Сенцов във Фейсбук

Украинският режисьор Олег Сенцов е пострадал на фронтовата линия

"Това стана вчера. Днес съм по-добре", заяви вчера Сенцов на публикуван във "Фейсбук" видеозапис, на който се вижда как е пострадал на бойното поле

Колоквиум „Пътуване с един багаж – сърцето” даде старт на петия Църногорски събор

За последните 8 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 12 манастира и множество църкви

Пътуване с един багаж – сърцето и дрескод „шевица” са сред акцентите на тазгодишния църногорски събор

За пета година Църногорският манастир събира на колоквиум висши държавници, кметове, архиереи от БПЦ, научните среди, експерти и бизнеса в навечерието на фолклорния събор „В сърцето на Граово“