Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мистериозно изчезнали артефакти от човешката история

Мистериозно изчезнали артефакти от човешката история

Търсачи на силни усещания все още ги издирват

Човешката цивилизация е създала много ценности, които с времето се превръщат в артефакти. Именно от тях разбираме повече за хората, живели столетия преди нас. За съжаление, много от най-ценните артефакти са били похищавани и унищожавани - по политически, или други причини. В настоящия момент много от тях се считат за безследно изчезнали.

Ето част от тези безценни исторически "свидетелства", чиито следи се губят назад във времето.

Скъпоценностите на английската корона

Короната и скиптърът на Британската империя

Още

Част от легендарните Кумрански ръкописи били откраднати от иманяри

Част от легендарните Кумрански ръкописи били откраднати от иманяри

Те са считани за част от церемониала на коронясването. Изнасят ги от лондонския "Тауър", наричан още "Кулата на Лондон", или Кралският дворец, само по време на коронация, т.е. много рядко. Ритуалът изисква специално избрани охранители да донесат короната, скиптъра и другите украшения на новия монарх, при спазването на строги правила. В хода на английската история, обаче, тези скъпоценности са били крадени няколко пъти. През 1216 г. , при едно пътуване на крал Джон Безземни, те падат в морето при корабокрушение край залива Уош в Източна Англия. По време на плаването се заразява от дизентерия и самият крал, който няколко дни след това умира. От онези далечни времена, все още в залива Уош се гмуркат смелчаци, които вярват, че може да открият потъналите на дъното на морето съкровища.

Изчезналият кораб от червено дърво

Илюстрация на кораба от червено дърво

В епохата на Великите географски открития - XV-XVII век, много моряци кръстосвали моретата в търсенето на нови земи. Откритите територии били присвоявани от кралете и ставали част от колониалните империи Испания, Португалия, Холандия и Англия. А моряците, които откривали земите, не винаги имали шанса да се върнат живи и здрави от околосветските си пътешествия. Така, по време на едно плаване през 1522 г., безследно изчезнал португалски кораб, изработен от червено дърво. Екипажът трябвало да направи проучвания по крайбрежието на Австралия, но така и не се завърнал в родината си. 

Колието на Патиала

Колието на Патиала

Още

Най-голямата археологическа находка в света - Златото на Бактрия

Най-голямата археологическа находка в света - Златото на Бактрия

През 1925 г. махараджа Бхупиндар Сингх от индийския щат Патиала, посетил Париж. Махараджата се славел с несметни богатства. Във Франция пристигнал с огромна свита и няколко сандъка скъпоценности. Един ден решил да посети ювелирния бутик на "Картие". Харесал колие от платина с 2930 брилянта и голям жълт диамант, който бил оценен като седмия по големина в света - изглеждал като топка за голф. Махараджата купил това колие и то било видяно за последен път като украшение на сина му през 1948 г. После изчезва. В онзи период настъпили тежки времена в Индия и махараджата почнал разпродажба на скъпоценностите си. Камъните от колието на Патиала били видяни след половин век на разпродажба в аукцион в Лондон. Ювелири от "Картие" ги изкупили обратно. От колието нямало и следа.

Жезълът на щата Виктория

Парламентарният жезъл, заснет по време на церемония

Преди век заседанията на парламента на щата Виктория в Австралия се откривали с церемониален сребърен жезъл, дълъг около половин метър. Този жезъл символизирал властта и конституционните права на жителите на колонията. На 9 октомври 1891 г. жезълът бил откраднат. Полицията насочила подозренията си към инженер, работещ в сградата на парламента, но до обвинение не се стигнало - нямало достатъчно доказателства. Парламентът гласувал награда за жезъла, но той така и не бил открит.

Обява за наградата

По-късно, изчезването на дългия сребърен жезъл станало повод за вицове - как някой от парламентаристите може да го е забравил в... публичен дом.

Патентът на братята Райт

Един от изчезналите патентни документи

Още

Тленните останки на Галилей били препогребани с "липси"

Тленните останки на Галилей били препогребани с "липси"

Този случай доказва, че дори от архива на Щатите може да изчезнат важни документи. През 2003 г. били откраднати патентните документи на първия в света самолет на братята Райт. Изчезнали повече от 200 страници текст и фотографии от първите полети на самолета. Според показанията на разпитаните служители от държавния архив на САЩ, за последен път въпросните документи били видяни през 1980 г. След това мистериозно изчезнали от строго охранявания архив.

Полетът на самолета Wright Flyer II, 1904 г.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Полетът на самолета Wright Flyer II, 1904 г.

Короната и скиптърът на Британската империя

Парламентарният жезъл, заснет по време на церемония

Обява за наградата

Колието на Патиала

Оръдието на изчезналия кораб

Илюстрация на кораба от червено дърво

Един от изчезналите патентни документи

Календар

Препоръчваме ви

Четири изложби в "Етър"-а на Международния панаир на традиционните занаяти

Повече от 30 чуждестранни майстори от 16 държави ще представят пред гостите на Панаира съхранени традиционни техники и съвременното състояние на занаятите в своите страни

Изключителната колекция на архитекта Яу Мин Пей отива на търг

Селекцията от произведения на изкуството се оценява на над 25 милиона долара

Майстори от "Етър"-а участват в Международен фестивал в Португалия

Тази година България е една от малкото европейски страни, включени в португалския фестивал на занаятите

Олимпийските медали на Токио 2020 - от 100% рециклирана електроника

За 3 години бяха събрани над 5 милиона смартфони

Различността, която прерасна в любов

Как две кучета приеха котка за свой неразделен приятел