Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Защо Розамунд Пайк, а не Мария Бакалова?

ФИЛМОВИ БИТКИ

Защо Розамунд Пайк, а не Мария Бакалова?

Представянето на Мария Бакалова е може би наистина е най-дивото в американската филмова машина тази година, ролята на Розамунд Пайк пък изисква умения за бързи трансформации

Участието на Мария Бакалова в "Борат-2" у нас беше повече свързано със скандал от друго ниво, отколкото с разговор за ролята ѝ във филма и това какво постига с нея и как стои спрямо победителката в категорията Розамунд Пайк.

Филмът "Борат-2" може да бъде възприет като елементарна подкрепа на демократите в предизборната кампания и атака срещу Доналд Тръмп, може да бъде възприет като сатира на клишетата и стереотипите, с които живеем в съвременното общество, върху които сега се смеем, но дали ни е смешно наистина, точно на нас - от тази страна на земното кълбо, на които се подиграват във филма? Може да бъде възприет като филм, който изобразява най-дълбоките стереотипи по отношение на непознатите на американците държави - все пак във филма става въпрос за казахстанци, които са изобразени като диваци от средновековни племенни общности.

Още

"Златни глобуси" без суета, без Сузане Биер и покрай скандал с хотели и вечери

"Златни глобуси" без суета, без Сузане Биер и покрай скандал с хотели и вечери

"Борат-2" обаче е и класика в своя жанр, а стилистиката на Саша Барън Коен позната на неговите фенове. Това е типичният за Коен жанр mockumentary или docucomedy, което е снимане в документален стил на фикционални събития, смесване на реалното и художественото по начин, в който ни се струва че се разхождаме с камера (скрита или не) и наблюдаваме събитията в реално време.

Но да се върнем към Мария Бакалова - защо тя не спечели Златния глобус в категорията, в която беше номинирана - за главна женска роля в комедия или мюзикъл, а спечели съперничката ѝ Розамунд Пайк за ролята ѝ във филма "Много ми пука".

Представянето на Мария Бакалова е може би наистина е най-дивото в американската филмова машина тази година и в него тя се справя страхотно - ролята ѝ е изпълнена с енергия, неподправеност и оригиналност. Тя сякаш не играе, а е снимана в mockumentary-то на Саша Барън Коен като героиня в естествената си среда. Толкова добре изгражда своя образ, че без нея, филмът на Коен щеше да бъде много по-безсмислен и неубедителен. Коен е звездата, но по-важният герой всъщност е героинята ѝ Тутар Сагдиев.

Мария Бакалова като Тутар Сагдиев в "Борат-2"

Мария Бакалова внася сила, именно заради добрите си актьорски умения, които са резултат от добрата ѝ подготовка. Мария Бакалова е смела и храбра в ролята си и да, това е първата стъпка на Мария Бакалова по пътя на развитието ѝ като актриса. Тя тепърва ще изгрява.

Още

Клои Жао с историческа награда за женска режисура, Аня Тейлър-Джой с първа голяма награда за „Дамски гамбит“

Клои Жао с историческа награда за женска режисура, Аня Тейлър-Джой с първа голяма награда за „Дамски гамбит“

Не такъв е случаят обаче с Розамунд Пайк. Тя играе в съвсем не безизвестни филми като "Не умирай днес" (от поредицата за Джеймс Бонд), "Развратникът", "Гордост и предрасъдъци", "Пропукване", "Джони Инглиш се завръща", "Краят на света", "Не казвай сбогом" и др.

Ролята ѝ във филма "Много ми пука" (I care a lot) е интересна, многопластова и нюансирана. Това е роля, в която героинята е едновременно добра и лоша, мила, но и опасна. Mapлa изпoлзвa зaĸoнa в cвoя пoлзa, ĸaтo мaми възpacтни xopa, превъплъщава се в тяхна гледачка и "пазителка". Ho нa cлeдвaщия cи ĸлиeнт yдpя нa ĸaмъĸ, зaщoтo пpивиднo yязвимaтa и caмoтнa пенсионерка имa вpъзĸи c пoдзeмния cвят.

Розамунд Пайк като Марла в "Пука ми"

Трябва да признаем, че ролята на Розамунд Пайк е променяща се роля, героинята се променя за минути пред камерата, за да манипулира. Трансформациите в тази роля за повече.

Впечатленията за достойнствата на филма обаче спират до тук - че Марла е отвратителна кучка, която хвърля богати възрастни хора в психиатрията, изглеждайки като жената, която иска да се грижи за тях. Интересна и психологическа роля. Ако погледнем реалистично, филмът обаче е политкоректна черна комедия, в която две лесбийки атакуват руската мафия в лицето на джудже и успяват да го омаломощят. Те "побеждават" руската мафия, а накрая стигат до сделка с тях и започват бизнес заедно.

Розамунд Пайк като Марла в "Пука ми"

Ролята на Розамунд Пайк изисква повече умения в промяната на характера и чертите на героинята, в превключването на различни емоции и лица, в които зрителят трябва да я наблюдава. Да бъде комедийна, но и драматична героиня. Тоест ролята ѝ е по-психологическа от тази на Бакалова. Ролята на Мария Бакалова пък изисква повече смелост, дързост, дори стихийност.

Кадър от "Борат-2"

Още

Клои Чжао спечели наградата за режисура на кинофестивала в Палм спрингс

Клои Чжао спечели наградата за режисура на кинофестивала в Палм спрингс

Мария Бакалова избухва като бомба със закъснител в този филм, внасяйки в него повече смисъл, отколкото, ако той висеше само на ролята на Саша Барън Коен. Тя показва освен едно незавидно положение на жените, също така и стереотипите, с които се гледа на тях.

Освен това, като актриса от Източна Европа, трябва да признаем, че битката на Бакалова в тези награди е много важна, защото както самата тя казва, това е важен знак за много други актьори и актриси от тази точка на света, които има какво да покажат във филмовата индустрия, но никога досега не са имали такава възможност, освен да се снимат в треторазреден американски филм, сниман в "Ню Бояна Филмс".

Розамунд Пайк като Марла в "Пука ми"

Да - "Борат-2" е досаден комерсиален мейнстрийм продукт с никакви кино качества, "Пука ми" донякъде изглежда по-сериозен филм в отношение с "Борат-2", но въпреки това ролята на Бакалова заслужава адмирации, защото тя надгражда един сложен персонаж, от който се изисква много спонтанност и интуиция заради жанра на филма и необходимостта от импровизации, където всичко е като в реалити формат.

Саша Барън Коен и Мария Бакалова в "Борат-2"

Още

„Отмяната“ или доброто кино в света на сериалите

„Отмяната“ или доброто кино в света на сериалите

Британката Розамунд Пайк не е по-добрата актриса от двете, но е по-опитната, по-познатата и по-доказалата се - тя вече е развила своя актьорски талант и съвсем не е в началото на кариерата си - име, което американската филмова индустрия добре познава.

Тепърва обаче предстои да виждаме Мария Бакалова в по-интересни продукции, където тя със сигурност ще има шанса да демонстира целия си актьорски потенциал, постигнат в една сериозна актьорска академия, каквато е НАТФИЗ и учителят ѝ проф. Иван Добчев. И още нещо съвсем не маловажно. Колко американски актриси са чели Достоевски на 15-16 години, нещо, което Мария Бакалова споделя на американския журналист, който я интервюира за New York Times.

Още

Queen’s Gambit: Шахът като дрога

Queen’s Gambit: Шахът като дрога

Още

Животът на Кристиане Ф. с музиката на Дейвид Боуи

Животът на Кристиане Ф. с музиката на Дейвид Боуи

Още

Документалната поредица на HBO "Алън срещу Фароу" от 22 февруари

Документалната поредица на HBO "Алън срещу Фароу" от 22 февруари

Още

Сериалът "Кралството" на Ларс фон Триер с продължение през 2021 г.

Сериалът "Кралството" на Ларс фон Триер с продължение през 2021 г.

Още

Филмът "Берлин Александерплац": По ръба на неоновия Берлин

Филмът "Берлин Александерплац": По ръба на неоновия Берлин

Още

Марксистка вампирска комедия от Берлинале ще дебютира в световното кино

Марксистка вампирска комедия от Берлинале ще дебютира в световното кино

Коментирай 136

Календар

Препоръчваме ви

Творческият процес като едно дихание

Хореографката Анна Пумпалова пред Виолета Тончева за подхода си към първата българска постановка за професионална сцена на мюзикъла "Красавицата и Звяра"

Велислав Минеков: Отново започваме битката за бюджета за култура

Минеков ще иска увеличение на бюджета на министерството с 0.2 процента от БВП

Побеждава този, който победи себе си

Режисьорът Петко Бонев за премиерните вълнения около първата българска професионална продукция на мюзикъла "Красавицата и Звяра"

Теодосий Спасов: Провокират ме различните сцени, обичам да се впускам в неща, които са нови за мен

"В момента има пренасищане с културни събития заради пандемията от КОВИД-19, която в последните години постави артистите в много тежко положение, но публиката не е разтегателна, тя е една и съща и се надявам това, което ѝ предлагаме, да я радва", споделя изключителният музикант

Актьорът Михаил Мутафов вече е "Почетен гражданин на Варна"

"Една такава награда е голяма отговорност“, казва актьорът, "тя не само носи радост, но и задължава. Човек трябва да я заслужи по някакъв начин и след това да бъде отговорен в това което работи занапред"

Илюстраторът Реймънд Бригс, автор на книгата "Снежният човек", почина на 88 години

Бригс се превръща в един от популярните автори-илюстратори във Великобритания през 70-те години на миналия век с книгите "Дядо Коледа“, "Дядо Коледа отива на почивка" и "Снежният човек"