Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Внезапно ни напусна изтъкнатият изкуствовед доц. д-р Ружа Маринска

IN MEMORIAM

Внезапно ни напусна изтъкнатият изкуствовед доц. д-р Ружа Маринска

Тя е бивш директор на Националната художествена галерия и дългогодишен преподавател по история на изкуството

Доц. Маринска на поредната изложба. (Снимка: Галерия Арте)

Внезапно почина изтъкнатият български изкуствовед доц. д-р Ружа Маринска, съобщиха от Софийската градска художествена галерия на страницата си във фейсбук.

Доц. Маринска бе дългогодишен преподавател по история на изкуството в Националната художествена академия и в Нов български университет.

Тя е бивш директор на Националната художествена галерия през втората половина на 90-те години.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов изрази своите искрени съболезнования към семейството, близките и колегите на изтъкнатия български изкуствовед доц. д-р Ружа Маринска. "Дълбоко съм покрусен от внезапната загуба на уважаваната и ценена от всички нас, хората на изкуството, доц. Ружа Маринска", отбеляза Рашидов. Той подчерта, че нейната дългогодишна неуморна работа по темите, свързани с българското изкуство през ХХ век и проблемите на бългaрския модернизъм, са пример за новаторство и еталон за научни достижения. "Като преподавател в Националната художествена академия и Нов български университет тя ще бъде помнена като взискателен учител, влагащ цялото си красноречие и предаващ своя богат опит и знания на младите", добави той. "С внезапната кончина на доц. Ружа Маринска аз загубих приятел и съмишленик, а българското изкуство - един от най-ревностните си радетели", подчерта председателят на Народното събрание. "Дълбок поклон пред светлата памет на доц. Ружа Маринска", добави Вежди Рашидов.

Доц. д-р Ружа Маринска е родена на 20 февруари 1944 г. в Смолян. През 1967 г. завършва "История и теория на изкуството" в Московския държавен университет, специализирала е в Белгия и Франция. В началото на професионалния си път се занимава предимно със социологията на изкуството, пише статии и прави изследвания върху творчеството на Наум Хаджимладенов (1974), Найден Петков (1978), както и върху различни културологични проблеми.

Автор е на монографии и трудове по въпросите на българското и световното изкуство, на десетки статии и рецензии, сред които монографията "20-те години в българското изобразително изкуство" (1996), припомня факти от богатата й биография БТА.

Директор е на Националната художествена галерия през втората половина на 90-те години на миналия век. Преподавател е по история на изкуството в Националната художествена галерия и в Нов български университет.

Доц. д-р Ружа Маринска е биограф и изследовател на българските художници Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Добри Добрев, Николай и Иван Абрашеви, които са видни представители на българската живопис.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Жега"-машината Майкъл Ман на 80

Американският режисьор и продуцент е един от най-награждаваните в съвременното световно кино

Симеон Гошев: Класическата музика може да даде толкова много на всеки

Под палката на Боян Виденов младият пианист ще представи Концерт за пиано и оркестър №1 от Бетовен на 5 февруари заедно със Софийска филхармония

Веско Ешкенази: Единственото, за което се моля, преди да изляза на сцена, е да има магия!

"Научил съм се през годините, че ако изискваш много от другите музиканти на сцената, ти трябва да си абсолютно перфектен и изключителен", казва световноизвестният и обичан музикант

Номинации "Икар" 2023 - Антон Радичев получава отличието за изключителен принос

Вижте всички номинации за тазгодишните награди "Икар"

Почина режисьорът Стефан Мушатов

В Златния фонд на БНТ се съхраняват стотици негови предавания – телевизионни поредици, фолклорни програми, концерти, портрети

Израелецът Лахав Шани стана главен диригент на Мюнхенската филхармония

Въпреки младостта си, 34-годишният Шани има значително признание. Той беше предпочитаният от филхармонията кандидат