Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Възрастта на таланта

ЛЕГЕНДИ

Възрастта на таланта

Анжел Вагенщайн на 100 години. Проф. Божидар Манов за таланта, възрастта и приятелството.

Снимка: BulFoto

Един известен афоризъм казва: "Талантът не е случайно чудо"!"А чудото е извън физическите закони и биологични параметри - нещо повече, опровергава ги! 

Tалантът също - той нарушава и не се подчинява на стандартни норми. Защото талантът е състояние на духа, а не на тялото и тъкмо затова няма възраст! С възрастта талантът натрупва опит, а така (парадоксално) не старее, а се подмладява!

Анжел Вагенщайн (Източник: АртАкция)

Младият талант прави революции - интелектуални и художествени, а чрез тях и социални. Опитният талант бере плодовете на своята революционна младост! Талантът е еманация на необяснимото и Божи дар плюс една щипка индивидуална воля на субекта.

Разбира се, като казвам Божи дар не правя намек с моето име (което може би си помислихте), защото говоря за Анжел Вагенщайн - за нашия Джеки!

Роден е в Пловдив преди 100 години!

Животът му преминава през 3 политически епохи.

Още

Анжел Вагенщайн на 100

Анжел Вагенщайн на 100

На 21 години е в затвора със смъртна присъда и всяка нощ преди разсъмване очаква стъпки в коридора и зловещо отключване на металната врата.

Но 46 години по-късно, през януари 1989, е един от 12-те български интелектуалци, поканени от Президента Франсоа Митеран на знаменитата "дисидентска закуска" във френското посолство в София. А на следващата година е депутат в VІІ Велико народно събрание.

Източник: АртАкция

Още

"Отвъд стените" - с творбите на Анжел Вагенщайн (откъс)

"Отвъд стените" - с творбите на Анжел Вагенщайн (откъс)

През 1950 г. завършва кинодраматургия във ВГИК, най-старото филмово училище в света, създадено само 3 години преди неговото раждане. Получава диплома № 1 като първи чуждестранен студент!

И започва своята професионална работа: над 50 сценария за игрални, документални и анимационни филми, произведени в България, Германия, Русия, Чехия, Гърция, Унгария, Грузия, Китай, Виетнам през следващите 50 години! Работи и като режисьор на редица документални филми. Наградите от национални и международни фестивали няма да припомняме, защото текстът ще стане безкраен.

Анжел, Жаклин и Раймонд Вагенщайн (Източник: АртАкция)

Още

"Изкуството е оръжие" - 95 години Анжел Вагенщайн

"Изкуството е оръжие" - 95 години Анжел Вагенщайн

Но да споменем поне Специалната награда на журито в Кан 1959 г. за филма "Звезди", създаден по негов сценарий от състудента му Конрад Волф.

След 12 години пак заедно правят "Гоя" - биографичен разказ за великия испански художник. У нас филми по негови сценарии са правили Захарий Жандов ("Тревога"), Антон Маринович ("Ребро Адамово"), Любомир Шарланджиев ("Веригата"), Рангел Вълчанов ("Езоп"), Борислав Шаралиев ("Борис І"), Иван Ничев ("Звезди в косите, сълзи в очите") и много други, на които е помогнал да проходят в занаята и да се утвърдят в професията.

Още

Анжел Вагенщайн ще получи Наградата на София на 26-ия София Филм Фест

Анжел Вагенщайн ще получи Наградата на София на 26-ия София Филм Фест

Изкушава го и театралната сцена - негови пиеси са играни в редица наши театри и в чужбина. Но най-знаменит остава кукленият спектакъл "Съкровището на Силвестър" (1962, реж. Атанас Илков), пиратска бурлеска, която се играе при препълнен салон няколко сезона, а публиката е въодушевена от искрящия хумор, преплетен с елегантна сатира.

Сред официалните му държавни отличия блести най-висшият орден "Стара планина" І степен.

Анжел Вагенщайн и Валери Петров (Източник: АртАкция)

Още

"Съновидение за св. Борис I" в ново илюстровано издание

"Съновидение за св. Борис I" в ново илюстровано издание

През последните двайсетина години е повече пред компютъра като продуктивен писател: 7 книги, сред които се откроява трилогията "Петокнижие Исаково", "Далеч от Толедо" и "Сбогом, Шанхай", преведени и публикувани в Германия, Русия, Франция, Чехия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Северна Македония, Испания, Полша, Италия, Израел.

В работния му кабинет (една уютна мансарда) цяла стена е с книги на иврит, а другата - с книги на китайски! На въпроса: "Четеш ли тези книги на древни езици?" Отговаря: "По-лошо - писал съм ги, ама на български."

От безбрежния му художествен талант трябва специално да отбележим изключителното и неповторимо чувство за хумор. В професионалните отношения всеки, който поне веднъж е работил с него, го нарича Джеки. А той обича да разказва стар еврейски виц: Когато поздравяват някого, евреите му пожелават: "Да живееш 120 години!" А защо пък точно 120? Защото когато почине на 119, всички ще кажат: "Млад си отиде!"

Затова, Джеки, честито столетие!

И те молим да живееш 120 години!

Нужна ни е твоята талантлива младост!

*Текстът на проф. Божидар Манов е публикуван оригинално в сайта на "АртАкция"

Още

Анжел Вагенщайн на 99

Анжел Вагенщайн на 99

Още

Жаклин Вагенщайн: Животът е най-непредвидимият сценарист, а реалността понякога надминава и най-смелото въображение

Жаклин Вагенщайн: Понякога реалността надминава и най-смелото въображение

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"37 клечки кибрит" – пиеса между социално-криминалната история с елементи на кабаре и куклен театър

"Опитахме се да проследим колко унижение и несправедливост може да понесе един индивид преди да се "взриви", как жертвата се превръща в ангел на отмъщението", казва един от създателите й Гергана Димитрова

Известни артисти и певци се включват в спектакъла за Стефан Данаилов

„Години любов“ в Народния театър „Иван Вазов“ е кулминация на честването 80 години от рождението на кино- и театралната легенда

"Великият мистификатор": Някой ден със сигурност ще се продават хапчета за човечност

Писателят е единственият двукратен лауреат на престижната литературна награда "Гонкур": първо през 1956 г. под вече утвърдения си псевдоним Ромен Гари и втори път, през 1975 г., като Емил Ажар

Забравиха ли феновете на Боб Дилън какво означава "да свириш за 50 души"

"Изпълнението за 50 души е трудно, защото всеки човек има своята индивидуалност. На изпитание се поставя честността на артиста и неговия талант", казва носителят и на Нобелова награда за литература

Директорът на Народния театър: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

"В единия случай, изпълнявайки закона, трябва да се разделиш с човек, който го е нарушил. В другия случай съм принуден да отстраня човек, който по никакъв начин не е нарушил закона", заяви в ефира на bTV директорът на институцията

Мария Каракушева: Музиката на живота е мелодия от мечти, хармония от емоции

"Nine е най-разкриващият личния ми живот проект, с който искам да предам съвсем ново послание - нов живот за мен, нов живот вътре в мен и несъмнено една променена Мария като артист с обогатена чувствителност и познание за света" споделя пианистката