Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Изкуството е оръжие" - 95 години Анжел Вагенщайн

ЮБИЛЕЙ И ПРЕМИЕРА

"Изкуството е оръжие" - 95 години Анжел Вагенщайн

Един живот, 3 революции, 52 филма, 4 романа, 1000 страници "драскулки" е лаконичната равносметка по повод на годишнината на изтъкнатия ни писател и сценарист, която отбелязваме днес

Анжел Вагенщайн и Татяна Лолова (Снимка: BulFoto)

Още

"Синелибри" 2017 - празник на киното, книгите и... вече и музиката

"Синелибри" 2017 - празник на киното, книгите и... вече и музиката

С премиерата на американския документален филм "Изкуството е оръжие" ще бъде отбелязана 95-годишнината на именития писател, сценарист и общественик Анжел Вагенщайн навръх неговия юбилей - 17 октомври, от 18.00 ч. в Дома на киното, в рамките на кино-литературния фестивал "Синелибри", съобщават организаторите от издателството "Колибри", цитирани от БТА.

Режисьорката на филма Андреа Саймън от нюйоркската филмова студия "Аркадия" гостува у нас за премиерата.

3 май 2017 г. Анжел Вагенщайн на първата българска прожекция на американския документален филм, посветен на него - "Изкуството е оръжие" (ART IS A WEAPON) (Снимка: BulFoto)

Един живот, 3 революции, 52 филма, 4 романа, 1000 страници "драскулки" е лаконичната равносметка по повод на годишнината на Анжел Вагенщайн. Неговият бурен, наситен със събития живот се нарежда сред най-значимите неразказани истории на световното кино. Деец на Съпротивителното движение по време на Втората световна война, изтъкнат филмов сценарист, режисьор, писател, народен представител и бунтар през целия си съзнателен живот, и на достолепна възраст Анжел Вагенщайн респектира с остър ум и критична мисъл, а харизмата и елегантното му чувство за хумор си остават непокътнати.

Трейлър на "Изкуството е оръжие" с участието на: Анжел Вагенщайн, Рана Дасгупта, Антония Ковачева, Максим Бенвенисти, Стефан Данаилов, Елизабет Франк и др.

"Изкуството е оръжие" (Art Is A Weapon) е емоционален, болезнено честен и провокативен портрет, който умело съчетава лични разговори с фрагменти от блестящите филми на Джеки и редки архивни кадри от седемте му десетилетия битие в областта на културата и политиката на България, отбелязват от "Колибри".

Филмите, заснети по сценарии на Анжел Вагенщайн, са алегория на онова, което някои биха назовали "носталгия по социализма". И чрез киносценариите си, и чрез самостойните си литературни произведения Вагенщайн не просто разказва истории - той заявява позиции. "Изкуството е оръжие" очертава романтичната вяра на писателя в социализма като по-справедлива обществено-политическа система, осветлява непримиримостта му срещу извращаването на социалистическата идеология и цената, която той плаща за своята последователност.

"Без фундаменталния елемент, наречен "свобода", никоя политическа система не може да оцелее", категоричен е Джеки.

Анжел Вагенщайн с внучката си Жаклин на медийната прожекция "Изкуството е оръжие" през май тази година (Снимка: BulFoto)

"Изкуството е оръжие" връща зрителите към заснемането на важни филми като "Борис Първи", "Езоп" и българско-германската продукция "Звезди" от 1959 г., чийто сценарий е написан за една седмица. Това е филмът, който печели Специалната награда на журито на Международния кинофестивал в Кан и колекция от най-високи отличия от други световни фестивали.

Това е и филмът, заради който Вагенщайн става "неудобен", защото сценарият засяга експлозивната тема за депортираните евреи от Беломорска Тракия и Македония, припомнят организаторите.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Новият български филм "Късата клечка" поглежда към "Генезиса на злото"

Руслан Мъйнов, Китодар Тодоров, Никола Стоянов и Валери Йорданов попадат в макабрена игра на зависимости, порочни връзки и мръсни тайни

"Дяволското гърло" със световна премиера на три континента

Сериалът е първата българска кинопродукия, която ще се разпространява едновременно в целия англоезичен свят

Филмът "За душата" спечели наградата "Ани" за най-добра пълнометражна анимация

Посветената на джаза анимация спечели също наградите за сценарий, монтаж, музика, визуални ефекти, анимационен герой, графика

Снимат холивудски римейк на съветския "Ирония на съдбата"

Една от най-обичаните руски комедии ще има римейк като действието се премества от съветските предградия към САЩ

Харвардската театрална трупа избра актрисата Вайола Дейвис за жена на годината

През март Вайола Дейвис стана най-номинираната за наградата "Оскар" афроамериканска актриса

Роберто Бенини с награда "Златен лъв" за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция

Още със своя дебют Бенини се наложи в света на италианската сцена като безпрецедентна и референтна фигура, написа в съобщение за медиите директорът на Мострата Алберто Барбера