Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Изкуството е оръжие" - 95 години Анжел Вагенщайн

ЮБИЛЕЙ И ПРЕМИЕРА

"Изкуството е оръжие" - 95 години Анжел Вагенщайн

Един живот, 3 революции, 52 филма, 4 романа, 1000 страници "драскулки" е лаконичната равносметка по повод на годишнината на изтъкнатия ни писател и сценарист, която отбелязваме днес

Анжел Вагенщайн и Татяна Лолова (Снимка: BulFoto)

Още

"Синелибри" 2017 - празник на киното, книгите и... вече и музиката

"Синелибри" 2017 - празник на киното, книгите и... вече и музиката

С премиерата на американския документален филм "Изкуството е оръжие" ще бъде отбелязана 95-годишнината на именития писател, сценарист и общественик Анжел Вагенщайн навръх неговия юбилей - 17 октомври, от 18.00 ч. в Дома на киното, в рамките на кино-литературния фестивал "Синелибри", съобщават организаторите от издателството "Колибри", цитирани от БТА.

Режисьорката на филма Андреа Саймън от нюйоркската филмова студия "Аркадия" гостува у нас за премиерата.

3 май 2017 г. Анжел Вагенщайн на първата българска прожекция на американския документален филм, посветен на него - "Изкуството е оръжие" (ART IS A WEAPON) (Снимка: BulFoto)

Един живот, 3 революции, 52 филма, 4 романа, 1000 страници "драскулки" е лаконичната равносметка по повод на годишнината на Анжел Вагенщайн. Неговият бурен, наситен със събития живот се нарежда сред най-значимите неразказани истории на световното кино. Деец на Съпротивителното движение по време на Втората световна война, изтъкнат филмов сценарист, режисьор, писател, народен представител и бунтар през целия си съзнателен живот, и на достолепна възраст Анжел Вагенщайн респектира с остър ум и критична мисъл, а харизмата и елегантното му чувство за хумор си остават непокътнати.

Трейлър на "Изкуството е оръжие" с участието на: Анжел Вагенщайн, Рана Дасгупта, Антония Ковачева, Максим Бенвенисти, Стефан Данаилов, Елизабет Франк и др.

"Изкуството е оръжие" (Art Is A Weapon) е емоционален, болезнено честен и провокативен портрет, който умело съчетава лични разговори с фрагменти от блестящите филми на Джеки и редки архивни кадри от седемте му десетилетия битие в областта на културата и политиката на България, отбелязват от "Колибри".

Филмите, заснети по сценарии на Анжел Вагенщайн, са алегория на онова, което някои биха назовали "носталгия по социализма". И чрез киносценариите си, и чрез самостойните си литературни произведения Вагенщайн не просто разказва истории - той заявява позиции. "Изкуството е оръжие" очертава романтичната вяра на писателя в социализма като по-справедлива обществено-политическа система, осветлява непримиримостта му срещу извращаването на социалистическата идеология и цената, която той плаща за своята последователност.

"Без фундаменталния елемент, наречен "свобода", никоя политическа система не може да оцелее", категоричен е Джеки.

Анжел Вагенщайн с внучката си Жаклин на медийната прожекция "Изкуството е оръжие" през май тази година (Снимка: BulFoto)

"Изкуството е оръжие" връща зрителите към заснемането на важни филми като "Борис Първи", "Езоп" и българско-германската продукция "Звезди" от 1959 г., чийто сценарий е написан за една седмица. Това е филмът, който печели Специалната награда на журито на Международния кинофестивал в Кан и колекция от най-високи отличия от други световни фестивали.

Това е и филмът, заради който Вагенщайн става "неудобен", защото сценарият засяга експлозивната тема за депортираните евреи от Беломорска Тракия и Македония, припомнят организаторите.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Зона на интерес" е обявен за най-добър филм на годината от Асоциацията на лосанджелиските филмови критици

Лосанджелиските кинокритици се отклониха значително от своите колеги от Източното крайбрежие - Дружеството на нюйоркските кинокритици, които определиха "Убийците на цветна луна" на Мартин Скорсезе за най-добрия филм на годината

Филмът "Чума": Черната напаст ще извади най-лошото и най-доброто в човешката природа!

Запознайте се с героите на дългоочакваната продукция, която тръгва по кината в цялата страна от 19 януари 2024

Анатомия на един победител

На бляскава церемония в Берлин бяха връчени Европейските филмови награди, а големият победител с пет награди е "Анатомия на едно падане" на френската режисьорка Жюстин Трие

Филмът "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан ще излезе на голям екран в Япония

В изявление разпространителите казаха, че решението "Опенхаймер" да излезе на голям екран в страната през 2024 г. е взето "след месеци на обмислен диалог, свързан с темата, и отчитайки особената чувствителност за нас, японците"

Американският филмов институт обяви 10-те филма на годината

"Тъй като нашата нация и светът ни продължават да се движат в трудни времена, за АФИ е чест да хвърли подходяща светлина върху тези произведения на изкуството, които ни издигат и в крайна сметка ни водят към съпричастност", каза президентът на организацията

Има реална опасност "Аудиовидео Орфей" да спре да съществува!

"Тридесетте декара могат да бъдат загубени, както са загубени над 400 дка от земята, която е апортирана в единственото държавно студио след загубата на киноцентъра", алармират от там