Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стефан Китанов е удостоен със званието Почетен член на Ордена на Британската империя

СИЛУЕТИ

Стефан Китанов е удостоен със званието Почетен член на Ордена на Британската империя

Британското посолство в София обяви в официално прессъобщение решението на крал Чарлз III да награди директора и основателя на София Филм Фест за неговия изключителен принос за популяризация на британското кино в България

Снимка: БТА

В 30-ата година от началото на Рок Филм Фест и всички инициативи на Дома на киното, провокирани от стремежа на Стефан Китанов да срещне киноманите с най-доброто от безкрайния свят на киното, бе обявена и специалната новина за признанието, което той получава за своята дългогодишна дейност - Британското посолство в София обяви официално решението на крал Чарлз III да присъди на Стефан Китанов званието Почетен член на Ордена на Британската империя за неговите заслуги за популяризиране на британското кино в България.

Още

Стефан Китанов с награда от Посолството на Чехия и Чешкия център в България

Стефан Китанов с награда от Посолството на Чехия и Чешкия център в България

Началото е поставено още в последното десетилетие на ХХ век. През 1993 и 1994 в партньорство с Британския съвет в София и Лондон се реализират двата емблематични фестивали на кино и музика Рок Филм Фест. През 1996 година отново съвместно с Британския съвет, Стефан Китанов представя за първи път в България пълна ретроспектива на филмите на Монти Пайтън пред българската публика.

Този специален фестивал - и най-важният му гост Тери Джоунс, бе един от поводите да се стигне до организирането и на други фестивали, в които акцент е бил винаги британското кино, за да се стигне до организирането и на Международния филмов фестивал София Филм Фест, който днес е едно от най-важните културни събития в България, както и едно от ключовите кинофестивали в Централна и Източна Европа.

София Филм Фест продължава да представя всяка година най-новите и значими творби от британското кино, включително през 2023 година в основното фестивално кино - Дома на киното е представена инициативата на Британския съвет "Пет филма за свободата". През 2014 година София получи статут на "Град на киното" на ЮНЕСКО и това решение до голяма степен бе повлияно от изключителната международна репутация на София Филм Фест.

Още

Стефан Китанов-Кита откри юбилейния София Филм Фест: Това е особено скъпо и важно издание

Стефан Китанов-Кита откри юбилейния София Филм Фест: Това е особено скъпо и важно издание

Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания: "Много се радвам, че Негово Величество реши да отличи заслугите на г-н Китанов за представяне на британското кино в България в продължение на повече от 30 години. Като създател на София Филм Фест през 1997, след изключително успешните фестивали Рок Филм Фест 1993, Рок Филм Фест 1994 и Монти Пайтън Фест 1996, реализирани в партньорство с Британския съвет, г-н Китанов има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните британски филми на българските зрители."

Ето какво сподели Стефан Китанов при новината за признанието от страна на НВ крал Чарз III:

Работата ми с Британския съват в София, както и 7-месечният ми престой във Великобритания през 1993 и 1994 година със стипендия на Британския съвет, са в основата на всичко, което успях да реализирам от 1992 насам. Званието Почетен член на ордена на Британската империя е изключително признание за постигнатите резултати от мен и екипа, с който съм работил през изминалите малко над 30 години.

Горд съм и изключително благодарен за това признание! Използвам повода да благодаря лично на крал Чарлс III за високата чест, както и да го поканя при следващата визита в България да засади дърво в символичната гора на София Филм Фест редом до дървото на дъщерята на най-великия британец в киното - Чарлз Чаплин.

Още

Вижте кой взе наградите на 27-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Вижте кой взе наградите на 27-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За Ордена на Британската империя

Орденът на Британската империя се присъжда за изключителни заслуги към обществото и служба, която изпъква като пример за другите хора.

Орденът на Британската империя отличава изключителни заслуги и постижения в областта на изкуството и науката, за принос към обществото извън държавната служба и за работа с различни благотворителни организации и организации, ориентирани към подобряване благосъстоянието на хората.

Орденът е учреден на 4 юни 1917 г. от крал Джордж V и има пет степени. Присъжда се както за граждански, така и за военни заслуги.

Днес Орденът на Британската империя е рицарски орден на британската демокрация. Единственият критерий за присъждането му е ценен принос в широк кръг от сфери. Граждани на други държави също могат да бъдат удостоявани с почетно звание за заслуги към Обединеното кралство и британския народ. В наши дни Орденът на Британската империя има над 100,000 членове по целия свят.

Официалният параклис на Ордена се намира в катедралата Сейнт Пол. Неговият девиз е "За Бог и империята".

Още

Джералдин Чаплин: В Холивуд е важно да си зелен – това е цветът на парите

Джералдин Чаплин: В Холивуд е важно да си зелен – това е цветът на парите

Още

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

Още

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Още

Младата звезда Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Доайенът на френското кино, актрисата Мишлин Прел, почина на 101 години

Мишлин почина спокойно в Националния дом на артистите в Ножан-сюр-Марн, съобщи нейният зет Оливие Бомсел

Цветана Манева с Почетния знак на президента: Усещам, че имаме дълг към всичките деца на България

"Впечатляващият талант и неподражаем почерк едновременно вълнуват и респектират поколения българи", посочи Румен Радев

Мартин Скорсезе: Не мисля, че киното умира. Трансформира се!

Филмовата легенда получи почетна "Златна мечка" на кинофестивала "Берлинале"

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър