Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Проф. Аксиния Джурова: Художественият свят обедня със загубата на Кеазим Исинов

IN MEMORIAM

Проф. Аксиния Джурова: Художественият свят обедня със загубата на Кеазим Исинов

"Живописта на Кеазим най-точно отразява този свят, който все още е омагьосаният свят, а не днешният размагьосан свят, в който ние живеем“, каза пред БТА професорката

"Победа над злото", худ. Кеазим Исинов (Официална фейсбук страница на художника)

Художественият свят обедня със загубата на Кеазим Исинов. Това каза пред БТА проф. Аксиния Джурова.

Още

Поклонението пред Кеазим Исинов ще се състои на 20 февруари

Поклонението пред Кеазим Исинов ще се състои на 20 февруари

"Той ни остави едно много богато творчество, което винаги ще ни връща в спомена за времето, в което хората са живели в хармония с природата и в един свят, който наистина още не е бил така размагьосан и оголен като днешния оглозган и всичко на показ показващ свят", коментира проф. Джурова.

По думите ѝ, в оценките на критиците Кеазим Исинов се е свързвал с магическия реализъм в нашето изкуство. Той е бил продължител на традициите, заложени в кръга "Родно изкуство".

Май 2015 г. Министърът на културата Вежди Рашидов връчва наградата "Златен век" на Кеазим Исинов (Снимка: BulFoto)

Още

Кеазим Исинов представя "възторжения пантеист"

Кеазим Исинов представя "възторжения пантеист"

"В първите десетилетия на 20-и век съществуват реални предпоставки за създаване на национална култура в България, която се опира на традициите на народното творчество, средновековната и възрожденска традиция. Това движение засяга изкуството, ярки представители на което са Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Стоян Венев, Цанко Лавренов, областта на музиката - Петко Стайнов, Панчо Владигеров.

А след Втората световна война, особено след 60-те и 70-те години, като техни продължители можем да обособим една група художници, между които са Димитър Казаков, Атанас Яранов, Вълчан Петров и Кеазим Исинов. Неслучайно се връщам към тези ранни традиции, за да обясня кой е Кеазим Исинов и каква следа оставя той в нашето изкуство", разказва Джурова.

Март 2012 г. Кеазим Исинов подари картина на Валерий Тодоров (Снимка: BulFoto)

Според нея, художникът винаги е бил един възторжен пантеист. Неслучайно го наричам така, защото с едно невероятно буйство на въображението, което се опира на цветните видения още от детството му, когато е бродил по червено-оранжевите поляни, както казваше, със смрадлика и е играел в скалистото дефиле край реката край родното си село Садовец, посочва проф. Джурова.

"Слушал е мита за крали Марко и майстор Манол, за Орфей, опиянил с музиката си земните твари и природата. Възхищавал се е на безсмъртната му любов с Евредика. Казвам това, защото всички тези сюжети по-късно ние ги виждаме в неговите картини", допълва тя.

Автор: Кеазим Исинов (Официална фейсбук страница на художника)

Още

Кеазим Исинов: Всяко зло е за добро и всяко добро е за добро

Кеазим Исинов: Всяко зло е за добро и всяко добро е за добро

По думите ѝ, най-големият цикъл на Кеазим Исинов е "Човекът и природата". Това е точно този негов чисто девствен приказен свят, в който границите между доброто и злото са ясно очертани, това е светът, в който човекът все още съжителства в хармония с природата, коментира Джурова.

Тя допълва, че в целия му живот е имало една червена линия, която се свързва с темата за подвизите на рицаря и справедливостта, за идалгото дон Кихот.

"Цветница", худ. Кеазим Исинов (Официална фейсбук страница на художника)

"И връщайки ни с част от картините си още по-назад във времето, можем да кажем, че светът на Кеазим беше този, в който все още съществуват самодиви, които са се къпали в студените води на реки и вирове, орисници, които са предвещавали съдбата на новороденото, четирите сезона на природата. С една дума, живописта на Кеазим най-точно отразява този свят, който все още е омагьосаният свят, а не днешният размагьосан свят, в който ние живеем", казва Аксиния Джурова, която е професор по история на изкуството.

В неговите неща имаше нещо останало от детството му, с което той, като че ли остана тясно свързан докрая, посочва още тя.

Автор: Кеазим Исинов (Официална фейсбук страница на художника)

"И когато му гледаш нещата, непрекъснато се прехвърляш в спомените от неговото детство. Възможно е за новото поколение това да звучи много утопично, много ретроградно, без енергия, но това съвсем не е така, защото ако малко погледнем по-надълбоко в картините му, ще уловим в тях един морален рефрен, дошъл от един художник, който е намерил своята вътрешна духовна уравновесеност и един художник, който бъдните поколения би трябвало да не изключват от своя свят", коментира проф. Джурова.

Автор: Кеазим Исинов (Официална фейсбук страница на художника)

Март 2012 г. Антони Дончев разглежда съвместната изложба на Кеазим Исинов и Ингрид Исинова в БНР (Снимка: BulFoto)

Поклонението пред Кеазим Исинов ще е на 20 февруари от 13:00 ч. в църквата "Св. Параскева" в София.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Цветана Манева бе удостоена с отличието "Златен век" с огърлие

То й бе връчено от министъра на културата Кръстю Кръстев в края на спектакъла "Честит рожден ден, Цветана" в Младежкия театър "Николай Бинев"

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие

Дечко Узунов: Изкуството се създава в тишина, а пък и в тишината трябва да се гледа

Днес отбелязваме 125 години от рождението на именития ни художник и интелектуалец

Доайенът на френското кино, актрисата Мишлин Прел, почина на 101 години

Мишлин почина спокойно в Националния дом на артистите в Ножан-сюр-Марн, съобщи нейният зет Оливие Бомсел