Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Приятели и близки се поклониха пред Анжел Вагенщайн

IN MEMORIAM

Приятели и близки се поклониха пред Анжел Вагенщайн

Поклонението започна с молитва от главния равин на Софийската синагога Йоел Йифрах

Десетки приятели и близки се поклониха пред Анжел Вагенщайн днес в Централната софийска синагога (Снимки: БТА)

Още

"Отвъд стените" - с творбите на Анжел Вагенщайн (откъс)

"Отвъд стените" - с творбите на Анжел Вагенщайн (откъс)

Десетки приятели и близки се поклониха пред Анжел Вагенщайн днес в Централната софийска синагога.

Големият хуманист, писател, кинодеец и общественик си отиде на 29 юни, на 100-годишна възраст. Човек епоха, личност с пословичен интегритет, дух и мъдрост, той вдъхна живот на десетки киносценарии, неотехтели речи, прозорливи "драскулки" и на признатия в цял свят белетристичен триптих "Петокнижие Исааково", "Далеч от Толедо" и "Сбогом, Шанхай", припомнят близките му.

Главният равин на Софийската синагога Йоел Йифрах (Снимки: БТА)

Сред присъстващите бе и президентът Георги Първанов (2002-2012).

Румен Петков, президентът Георги Първанов и конституционният съдия Янаки Стоилов (Снимки: БТА)

Поклонението започна с молитва от главния равин на Софийската синагога Йоел Йифрах.

В свое слово Къдринка Къдринова припомни мисли на Анжел Вагенщайн, негови филми и впечатления от лични срещи с него. Проф. Божидар Манов разказа за последната си среща с Вагенщайн и също припомни знакови творби от неговото творчество, свързано с киното и литературата.

Актьорът Симеон Владов прочете откъс от "Петокнижие Исаково".

От Националния съвет на БСП казаха, че традиционната награда за научни и политически разработки и за изследвания на съвременния социализъм "Димитър Благоев" се присъжда посмъртно на Анжел Вагенщайн.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. в Пловдив, в занаятчийско семейство. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини. След амнистия семейството се завръща в София, където Анжел Вагенщайн завършва строителен техникум, но никога не работи по специалността си.

Анжел Вагенщайн е известен с псевдонима си Джеки. В книгата си "Преди края на света. Драскулки от неолита" Вагенщайн обяснява как е произлязъл псевдонимът му Джеки. Спомня си легендарния ням филм "Хлапето" на Чарли Чаплин - малкият Анжел го е гледал няколко пъти, воден от своите лели. Те го оприличили на малкия немирник Джеки Куган и така останал прякорът му.

Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Александър Оскар (вляво), журналистката Велислава Дърева (Снимки: БТА)

На 16 години се включва в антифашистката борба и става член на Работническия младежки съюз (РМС). По време на Втората световна война (1939-1945) участва в Съпротивителното движение като ръководител на бойна група. По-късно, когато в България влиза в сила т.нар. Закон за защита на нацията, са създадени групи за принудителен еврейски труд.

Всички мъже от 18 до 60 години трябва от най-ранна пролет до най-късна есен да отдават безплатен труд по лагерите. Анжел Вагенщайн е в лагер в Македония, от който успява да избяга и става партизанин. При една акция в София е арестуван и на 4 май 1944 г. е осъден на смърт.

Изпълнението на присъдата му е забавено заради бомбардировките над София, когато всички процедури и обвинителни актове са забавени. След като част от Централния софийски затвор е разрушен от бомбардировките, Анжел Вагенщайн е преместен в Сливен. На 9 септември 1944 г. излиза от затвора с висяща смъртна присъда.

От 1941 г. е член на Българската комунистическа партия (от 1990 г. Българската социалистическа партия). От 6 юни 1994 г. до 21 януари 1996 г. е член на Висшия партиен съвет на Българската социалистическа партия (БСП), като от 11 юни 1994 г. до 21 януари 1996 г. е член и на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП. Бил е депутат в VII Велико народно събрание (1990-1991) и в 37-о Народно събрание (януари-септември 1995). В края на 90-те години на 20-и век той се отказва от политиката.

През 1950 г. Анжел Вагенщайн завършва кинодраматургия в Московската филмова академия и получава диплом № 1, като първи чужденец, следвал и завършил академията. След дипломирането си става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Бил е и драматург на театър "Трудов фронт" (дн. Малък градски театър "Зад канала").

Книгоиздателката и негова внучка Жаклин Вагенщайн (Снимки: БТА)

От 1970 г. до 1977 г. е главен редактор на дирекция "Интерфилм" към агенция "София прес". Работил е и в Българския културен център в Берлин, Германия. В периода от 1995 до 1997 г. е културен аташе, пресаташе и пълномощен министър по културната политика във Виена, Австрия, където е бил и директор на българския културен дом "Витгенщайн".

Анжел Вагенщайн е един от основоположниците на модерната българска национална кинематография и кинодраматургия. Той е създал сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филма, заснети в България, Германия, Русия, Гърция, Чехия, Грузия, Китай и Виетнам. Много от филмите, създадени с негово участие, са отличени с престижни награди на национални и международни кинофестивали.

Сред тях са "Наша земя" (1952), "Ребро Адамово" (1958), "Звезди" (1959), "Двама под небето" (1962), "Езоп" (1970), "Гоя" (1971), "Допълнение към Закона за защита на държавата" (1976), "Звезди в косите, сълзи в очите" (1977), "Борис I" (1985), "Хотел Шанхай" (1996), "След края на света" (1998).

От 90-те години на 20-и век Анжел Вагенщайн се отдава на писателска дейност. Той е автор на романи и пиеси. В интервю през 2007 г. казва: "Мисията на литературата е да гради мостове".

Пише тетралогията "Петокнижие Исаково" (1998), "Далеч от Толедо" (2002) и "Сбогом, Шанхай" (2004), посветени на съдбата на европейските евреи през Втората световна война. Автор е на пиесите "По московско време" (1952), "Генералът и лудият" (1958), "Съкровището на Силвестър" (куклена пиеса, 1971), автобиографичната книга "Преди края на света. Драскулки от неолита", "Съновидение за св. Борис I". 

Десетки приятели и близки се поклониха пред Анжел Вагенщайн днес в Централната софийска синагога (Снимки: БТА)

Още

На 100 години си отиде Анжел Вагенщайн

На 100 години си отиде Анжел Вагенщайн

Още

В памет на Анжел Вагенщайн, който до последно наблягаше: "Аз бях много пламенен ремсист"

В памет на Анжел Вагенщайн, който до последно наблягаше: "Аз бях много пламенен ремсист"

Още

Анжел Вагенщайн ще получи Наградата на София на 26-ия София Филм Фест

Анжел Вагенщайн ще получи Наградата на София на 26-ия София Филм Фест

Още

Анжел Вагенщайн със специалната награда на Столична община за цялостен принос в културата

Анжел Вагенщайн със специалната награда на Столична община за цялостен принос в културата

Коментирай 16

Календар

Препоръчваме ви

Алея на Дановия хълм в Пловдив носи името на световноизвестния музикант Милчо Левиев

"Милчо беше изключително свободен човек, който винаги казваше, че свободата е вътрешно състояние и никой не ти я дава или взима...", каза при официалното откриване на алеята съпругата му - известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду

Герасим Георгиев-Геро: Без мечти няма смисъл

Актьорът днес празнува 50 годишен юбилей

Писателят Тодор П. Тодоров: Живеем в епоха, в която мислещият човек е застрашен вид

"Свободата на словото и правото на другия станаха нещо съмнително, нароиха се нови цензори, налагат се забрани, изключвания, черни списъци" споделя още писателят

Иван Радоев: Свободен е този човек, който може да каже пред себе си "От нищо не ме е страх"

Днес се навършват 30 години от кончината на големия български писател, поет и драматург

Вера Немирова представи във Варна своята работа по опери на Рихард Вагнер

В мултимедийна презентация тя показа откъси от свои постановки на различни сцени по света и разказа подробности за тяхната реализация

Теодор Ушев ще получи наградата "Гутузо" за 2024 година на фестивала Анимафикс в Италия

Ушев ще бъде почетен за цялостна кариера и за приноса си в развитието на рисуваното движещо се изображение