Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Потърси ме...": Клементина Манчева и Иван Додов с изложба живопис

АКВАРЕЛНИ ПРИКАЗКИ

"Потърси ме...": Клементина Манчева и Иван Додов с изложба живопис

Изложбата е от 15 май до 12 юни 2024 г. в Галерия Арт Маркони

Иван Додов (Източник: Галерия Арт Маркони)

Още

Акварелни импресии на Иван Додов

Акварелни импресии на Иван Додов

Акварелният дует Клементина Манчева и Иван Додов, отново се завръщат на варненска сцена със зареждащи сетивата ни палитри.

През краткото си отсъствие тук, те оставяха трайни следи в редица популярни и значими международни фестивали и конкурси на акварела, включително и българското триенале. Възможността да се съизмериш с големите имена в тази техника, не само повдига самочувствието, тя зарежда, обогатява с нови идеи и познания, и най-вече прави ръката по-уверена, а мечтите и апетита за рисуване - още по-големи и осъществими.

Различните покани за участия и пътуванията, свързани с тях, са наклонили везната на Клементина Манчева за избора на сюжети, с преобладаващ градски пейзаж. Все по-често под четката ѝ оживяват култови места от: Рим, Сицилия, Котор, Венеция и естествено - любимата Варна с нейните достолепни, красиви стари къщи. Независимо от вниманието към детайла, Клементина продължава да рисува със замах. Нейната, свободно движеща се, енергична четка, издаваща темпераментната ѝ натура, се усеща във всяка творба.

Иван Додов (Източник: Галерия Арт Маркони)

Клементина започва да се утвърждава и като любим илюстратор на детски книжки: "Приятелят на дядо Коледа" с Мария Пеева и "Приказки на една кука" с Росица Бърдарска, ѝ спечелиха почитатели и ценители и сред най-малките.

В рамките на Нощта на галериите - 18 май/събота/ от 16.30 часа, ще представим и тази страна на талантливата художничка, заедно с писателката Росица Бърдарска и общата им книжка "Приказки на една кука".

Клементина Манчева "Венеция" (Източник: Галерия Арт Маркони)

Иван Додов е съзерцател. За него вътрешното състояние на нещата е важно, за това той се е съсредоточил върху баланса и хармонията. Неговите творби са наситени в цвят, извиращ като че ли от вътре навън. Той не запечатва красотата на природата, а рисува нейната аура. Пейзажите му излъчват светлина, пречупена през личната му сетивност. Той не набляга на информация и конкретика за мястото, което отразява, а се концентрира върху усещането за това място. Постига ефекта на особена вибрация на светлината със специфични и характерни за неговия стил разливи.

"Потърси ме..." е изложба, обединила двамата творци в идеята, да оставят трайни следи, които винаги водят към техните живописни преживявания, споделени с фееричната лекота на акварелната техника.

Ваня Маркова- галерия "Арт Маркони"

Клементина Манчева

Още

"Духът на Варна" в Галерия "Арт Маркони"

"Духът на Варна" в Галерия "Арт Маркони"

Родена през 1982 година в гр. Ямбол. През 2001 г. Завършва изобразително изкуство в ямболската гимназия "Васил Левски". Между 2007 година се дипломира като бакалавър по Моден дизайн и магистър по Графично и пространствено проектиране в НБУ София.
От 2012 година решава да се посвети на рисуването, като предпочита акварела. Творческият й календар е наситен както със самостоятелни и сборни изложби, така и с успешно класиране за участие в:

- Fabriano Acquarello - обща международна изложба - гр. Фабриано, Италия, Април 2024 г.

- сборна изложба, Magura Cultural Center's 2nd Annual Spring Gala, Чикаго, САЩ, Април 2024 г.
- сборна изложба,Bulgarian Folk Fest VEREA 2024, Чикаго, САЩ, 2024 г.
- сборна изложба "HeART and soul", Magura cultural center, Чикаго, САЩ, Ноември 2023 г.

Клементина Манчева "Лодка от Созопол" (Източник: Галерия Арт Маркони)

- участие в международна акварелна изложба Fabriano, Италия , Май 2023 г.

- "Майстори на акварела" - ГХГ Зали за временна експозиция, гр.Пловдив, България, Юли 2022 г.
- International Watercolor society India biennale Ню Делхи, Индия,/ 2015г. ,2022г. /,

- FabrianoAcquarello - обща международна изложба - гр. Фабриано, Италия/2016 г., 2022г.
- Сборна изложба акварел WARERCOLOR WITH LOVE, Москва, "IWS SARE GALLERY MOSCOW", Русия - 2021 г.

Клементитина Манчева, "Варна ул. Парчевич" 15" (Източник: Галерия Арт Маркони)

- "Духът на акварела", международно триенале на акварела, сборна изложба, Художествена галерия "Борис Георгиев", гр. Варна, България / 2016 г.,2019 г., 2022 г. /

Работи като визуален артист на свободна практика, живее и твори в София, където отглежда трите си деца.

Клементина Манчева е един от участващите автори в удостоеният с "Награда Варна 2022" проект "Портрет на Варна в сто живописни платна", иницииран и реализиран от екипа на галерия "Арт Маркони"

Иван Додов

Иван Додов е роден в гр. София през 1960 г. Завършил е НХА в София през 1986 г. Със специалност "Художествено-пространствено оформление" в класа на проф. Георги Петров. Работи като визуален артист на свободна практика, живее и твори в София, "Силата на неговите акварели е в умението да усети особеностите на природните сезони и да им намери съответните цветови съчетания на места мистично въвличащи ни в дълбочината на златната есен, на други, смразяващи ни в ледените сияния на хоризонта и острите силуети на голите клони и очертания на сгради.

Още

Галерия "Арт Маркони" представя празничната сборна изложба "Извисяване"

Галерия "Арт Маркони" представя празничната сборна изложба "Извисяване"

Сред тази феерия от багрено-светлинните игри на световъздушната среда изплуват загадъчно ефирни като паяжини самотните в есенния листопад изящни извивки на металните столове по кафенетата на градските тротоари или дворове, потопени в утринната мъгла кубета на църкви и зъзнещи с настъпващата зима мачти на самотни лодки в пристаните.

Неговите по същество безлюдни пейзажи, в тях човекът като такъв отсъства, са достатъчно одухотворени чрез сетивата на художника, което естествено ги насища с човешко присъствие и им придава чар на неповторимост и типично негова чувствителност. Така, продължител на най-доброто в акварелната живопис у нас, Иван Додов въвлича чрез рисунъка детайла като активен компонент на творбите си. Но тук не става въпрос за рисунък, който подготвя, нахвърля бъдещата картина, той работи "адхок", в момента бързайки да улови мимолетното в природата.

Иван Додов (Източник: Галерия Арт Маркони)

Става въпрос за изваждането на определени детайли от архитектурния и природен ландшафт чрез конкретност на формите им на фона на характерните разливки на цвета, създаващи усещане за особено сфумато.

Така реалност и иреалност се преплитат в едни чисто негови живописни внушения." Проф. Аксиния Джурова

Иван Додов е един от участващите автори в удостоеният с "Награда Варна 2022" проект "Портрет на Варна в сто живописни платна", иницииран и реализиран от екипа на галерия "Арт Маркони"

ГАЛЕРИЯ "АРТ МАРКОНИ", отличена с Награда Варна 2022 г. и НОЩ НА ГАЛЕРИИТЕ И МУЗЕИТЕ 2024 г. представя: от 15 май до 12 юни 2024 г. "Потърси ме..." - Изложба живопис на КЛЕМЕНТИНА МАНЧЕВА И ИВАН ДОДОВ

от 18.30 часа 15 май /сряда/ 2024 г. - Варна, ул. "Охрид" 22, галерия "Арт Маркони"

от 16.30 часа 18.05 /събота/ 2024 г. - представяне на Клементина Манчева - илюстратор и Росица Бърдарска - писател и тяхната съвместна книга за деца "Приказки на една кука" в рамките на Нощта на галериите/2024

Още

"На Север от Варна" от Огнян Георгиев в  Галерия "Арт Маркони"

"На Север от Варна" от Огнян Георгиев в Галерия "Арт Маркони"

Още

"Ателието" - изложба живопис на Илия Касабов - в Галерия "Арт Маркони"

"Ателието" - изложба живопис на Илия Касабов - в Галерия "Арт Маркони"

Още

"Арт Маркони" ни пренася в  света на вълшебствата

"Арт Маркони" ни пренася в света на вълшебствата

Още

"Безмълвно" от Стефан Хаджи-Николов в Галерия "Арт Маркони"

"Безмълвно" от Стефан Хаджи-Николов в Галерия "Арт Маркони"

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Близо и далеч" - една изложба на фотографката Виолета Апостолова - Лети

Може да се види от 31 май до 14 юни 2024 г. в Галерия-книжарница "София Прес"

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Тоалетна с тапети "Луи Вюитон" в сръбския павилион на Венецианското биенале

"Колониална изложба" на Александър Денич говори чрез реклама на туристическа агенция или чрез полска тоалетна, облепена с тапети на "Луи Вюитон"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка