Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Половин година след покушението срещу него, Салман Рушди издава нов роман - "Градът на победата"

СВЕТОВНИ ПИСАТЕЛИ

Половин година след покушението срещу него, Салман Рушди издава нов роман - "Градът на победата"

Завършен преди нападението срещу автора, романът е един от най-очакваните тази година

Салман Рушди (AP/BTA)

Още

Българските писатели се присъединяват към общия глас в подкрепа на Салман Рушди

Българските писатели се присъединяват към общия глас в подкрепа на Салман Рушди

Шест месеца след като бе намушкан с нож в САЩ, британският писател Салман Рушди издава нов роман, "Градът на победата" ("Victory City") - "епичен разказ на жена" от 14-и век, която построява град, страда в изгнание и е обсипвана със заплахи в един патриархален свят.

Завършен преди покушението срещу автора, романът - без съмнение един от най-очакваните тази година - на твореца с индийски произход, е написан под формата на превод (от санскрит, бел. ред). на исторически епос за Пампа Кампана, младо момиче сирак, надарено от богиня с магически сили, което създава град Биснага - в превод "Градът на победата".

Авторът няма да представя официално 15-я си роман, който излиза утре в САЩ, а в четвъртък - в Обединеното кралство, предупреди неговият агент Андрю Уили в британския в. "Гардиън", при все че Рушди "постепенно се възстановява" след нападението от 12 август, при което едва оцеля.

Салман Рушди (AP/BTA)

Тогава младеж се нахвърли срещу него с нож, докато писателят се канеше да вземе думата на конференция в Шаутакуа, в северозападната част на щата Ню Йорк, близо до езерото Ери.

Рушди - гражданин на САЩ, който живее от 20 години в Ню Йорк, е изгубил зрението на едното си око и способността да движи едната си ръка, съобщи агентът му през октомври.

Покушението предизвика шок на Запад, но бе приветствано от екстремисти в мюсюлмански страни като Иран и Пакистан.

Оттогава писателят не общува с медии, но през декември започна отново да публикува постове в "Туитър", най-често в отговор на критики по повод новия му роман, публикувани в печата.

Излизането на "Градът на победата" от печат обаче ще бъде съпътствано от редица прояви - предвижда се например видеоконференция с британските автори Маргарет Атууд и Нийл Геймън.

"Думите са единствените победители"

Още

"Това е шокиращо!": Писатели и знаменитости, ужасени от нападението над Салман Рушди

"Това е шокиращо!": Писатели и знаменитости, ужасени от нападението над Салман Рушди

Икона на свободата на изказа, откакто срещу него бе издадена фетва заради книгата му "Сатанински строфи" от 1988 г., в "Град на победата" Рушди отново възпява мощта на словото.

Поела мисията "да осигури на жените равенство в един патриархален свят", както посочва в резюме издателството - "Пенгуин Рандъм Хаус", героинята му, поетесата Пампа Кампана, през близо 250-годишния си живот се убеждава в "надменността на властниците" и участва във възхода, а после и в разрушението на Биснага.

Наследството, което тя оставя на света, е епос, заровен от нея в земята като послание към бъдните поколения. Романът приключва със следната сентенция: "Думите са единствените победители".

Американският писател Колъм Маккан, приятел на Рушди, твърди във в. "Ню Йорк таймс", че авторът "казва в "Градът на победата" нещо много дълбоко" - "казва: "няма начин да отнемеш на хората първичната им способност да разказват истории".

Салман Рушди (Снимка: Getty Images)

Пред лицето на смъртта, дори изложен на смъртен риск, той успява да каже, че дарбата да разказваме истории е нашето едничко притежание".

Роден в Бомбай (днес Мумбай, б. пр.) през 1947 г., Рушди публикува първия си роман "Grimus"("Гримус") през 1975 г., а шест години по-късно става световноизвестен със "Среднощни деца", за който получава в Обединеното кралство наградата "Букър".

През септември "Градът на победата" ще излезе и във Франция с оригиналното си заглавие, съобщи на АФП водещата проекта френска издателска къща "Акт Сюд".

Още

Писателят Салман Рушди е бил намушкан с нож в Ню Йорк

Писателят Салман Рушди е бил намушкан с нож в Ню Йорк

Още

Салман Рушди да бъде удостоен с Нобелова награда за литература, призова френски философ

Салман Рушди да бъде удостоен с Нобелова награда за литература, призова френски философ

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Формулата за успешна кариера на Зорница Иларионова

Сами сме много ограничени, силни сме, когато сме заедно!

Холандският съд реши: Ще гледаме Мишел Уелбек в порнофилм

Френският писател загуби и двете дела, с които се опита да спре излизането на записите

Праправнучка на Рахманинов не позволила да върнат праха му в Русия

80 години от смъртта и 150 години от рождението на големия композитор

След ИКАР-ите: Владимир Пенев, Маргита Гошева и Мария Бакалова пред Dir.bg (видео и снимки)

Трябва да се научим да прощаваме на себе си, а след това на всички останали", каза Владимир Пенев, а Маргита Гошева допълни: "Нека зрителите ходят с удоволствие на театър, защото ще получат цял набор от емоции, които рядко присъстват толкова синтезирано в ежедневието ни"

Три ИКАР-а за спектакъла "Орфей" на Йерней Лоренци, а кои са и останалите победители

Владимир Пенев и Светлана Янчева взеха театралните статуетки за водеща мъжка и женска роля