Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Подалият оставка зам. министър на културата арх. Кадинов: С миши стъпки не може да се работи

КУЛТУРНА ПОЛИТИКА

Подалият оставка зам. министър на културата арх. Кадинов: С миши стъпки не може да се работи

"Културата изисква един висок цивилизационен стандарт, който е и професионален, и поведенчески, и етичен" казва той пред БТА по повод последните видео изяви на министъра на културата

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков от длъжността заместник-министър на културата е освободен архитект Бойко Кадинов (Снимка: BulFoto)

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков от длъжността заместник-министър на културата е освободен архитект Бойко Кадинов. Той напуска поста по негово искане, съгласувано с министъра на културата Атанас Атанасов. 

Още

Арх. Бойко Кадинов хвърли оставка като зам.-министър на културата

Арх. Бойко Кадинов хвърли оставка като зам.-министър на културата

"България е на трето или четвърто място в Европа по паметници на културата и архитектурата. И почти не минава ден, в който някой от тях да не е съборен, някоя фадрома да не се появи и да прегази поредния остатък от културно минало, или да не действаме като пожарникари. Всичко това ме кара да мисля, че с такива миши стъпки не може да се работи напред", казва Кадинов пред БТА.

Културата изисква един висок цивилизационен стандарт, който е и професионален, и поведенчески, и етичен, казва той по повод последните видео изяви на министъра на културата.

Заместник министрите арх. Бойко Кадинов и Весела Кондакова и министърът на културата Атанас Атанасов (Снимка: BulFoto)

- Проф. Кадинов, защо подавате оставка като заместник-министър на културата?
- Подадох молба да бъда освободен като заместник-министър на културата на 7 април, четвъртък, миналата седмица. Това е, както виждате, далеч преди много популярното мемо селфи на министъра на културата.

И е просто илюстрация на липсата на подкрепа за реформи в областта на закона за културното наследство, в опазването на Несебър като световен град на културното наследство и невъзможността да развием идеята, която беше подкрепена от френското председателство и е свързана с превръщането на остров Свети Кирик до Созопол в музей на черноморските цивилизации.

Темата получи изключителна подкрепа и успяхме да създадем дори програма, с която да се продължат диалозите с музея на Лувъра. Цяла серия от неща, които явно в дневния ред на ръководството на Министерството на културата останаха встрани.

Онова, което беше важно, за да бъда тук и да поема този пост, беше изключителната подкрепа, валидна и до ден днешен - от Камарата на архитектите в България, от Съюза на архитектите, строителите, БАН... Списъкът може да бъде безкраен. Защото никой не може да успява лично, тази подкрепа е цивилизационна.

Заместник министрите арх. Бойко Кадинов и Юрий Вълковски и министърът на културата Атанас Атанасов(Снимка: BulFoto)

Още

Атанас Атанасов: Възнамерявам всяка седмица да споделям по едно видео

Атанас Атанасов: Възнамерявам всяка седмица да споделям по едно видео

- Министърът прие ли Вашата оставка?
- Да, оставката ми е приета с днешна дата.

- В какви отношения сте с министъра на културата?
- Няма драматургия, ако трябва да кажем. Но аз практически не съм го виждал в последните две седмици. Изключвам деня преди депозирането на оставката.

Това отсъствие на диалог и йерархизиране на задачите в министерството всъщност не отваря пространство за тези важни важни цели. Защото законът за културното наследство и идеята за неговата трансформация беше подкрепена от комисията по култура в Народното събрание. Беше разбрано, че това не е поглед към нафталина на миналото, а е поглед напред.

България е на трето или четвърто място е Европа по паметници на културата и архитектурата. И почти не минава ден, в който някой от тях да не е съборен, някоя фадрома да не се появи и да прегази поредния остатък от културно минало, или да не действаме като пожарникари. Всичко това ме кара да мисля, че с такива миши стъпки не може да се работи напред.

Заместник министрите арх. Бойко Кадинов, Юрий Вълковски и Весела Кондакова и министърът на културата Атанас Атанасов (Снимка: BulFoto)

Още

Министърът на културата с видео селфи, намига от кабинета си

Министърът на културата с видео селфи, намига от кабинета си

- Не мога да не Ви попитам дали бихте се наел да коментирате последните видео изяви не министъра втората, които развълнуваха много хора, предизвикаха смут и искания за оставка?
- Не бих влизал в тези нива на анализи. Но убедено твърдя, и такова е било поведението ми от първия ден в Министерството на културата - културата изисква един висок цивилизационен стандарт, който е и професионален, и поведенчески, и етичен.

- Какви са плановете Ви след напускане на министерството?
- Най-важното, което имам да направя, е, разбира се, да се върна към своите студенти. Аз не съм и прекъсвал тази си дейност. Защото мисля, че след почти 40 години преподаване това е особено важна мисия.

Разбира се, тази завладяваща професия, която имам, мисля че ще продължава да ми носим на мен и на хората вдъхновението, което съм усещал тогава, когато съм виждал направените от мен Музей за съвременно изкуство, плувен комплекс "Бургас", театрите в София и така нататък... Спирам дотук, за да не звучи със степен на излишна пунктуалност.

Смисълът на моето идване в Министерство на културата беше да да отворим нови възможности пред нашата страна. Силно се надявам, че някой ден може би ще повярваме в самите себе си и ще направим тези толкова необходими стъпки.

Още

Министърът на културата: Няма да си подам оставката

Министърът на културата: Няма да си подам оставката

Още

Podcast слушателите: Министърът на културата трябва да си тръгне заради "щастливото" видео

Podcast слушателите: Министърът на културата трябва да си тръгне заради "щастливото" видео

Още

Мариус Донкин поиска оставката на министъра на културата (видео)

Мариус Донкин поиска оставката на министъра на културата (видео)

Още

Край на драмата: Васил Василев ще е новият директор на Народния театър

Край на драмата: Народният театър вече има нов директор

Коментирай 14

Календар

Препоръчваме ви

Качете се на "Веселата карета" на 2 юни в Столичен куклен театър с музиката на Жоро от "Остава"

"Toва е истинска позитивна емоция, но и с много самоирония, които в последно време липсват на всички ни", казва музикантът за едноименния спектакъл

Актрисата Лилия Маравиля за женските драми, покорството, властта и сънуването на Лулу

"Трудно е, когато бъркаме безкористната любов с желанието за притежание" споделя актрисата

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

Председателят Здравка Евтимова уточни, че кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет

Петър Величков: Яна Язова е хулена жестоко, както се хули мъж, а не крехка жена

"Тя преобърна живота ми с главата надолу през 1985 г. Спечелих си овластен враг, какъвто не пожелавам на никого", разкрива литературният историк

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

Президентът изтъкна, че приносът на отличените учени към науката, към утвърждаването на българското културно и духовно пространство са високо ценени и извън България, от световната научна общност