Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина легендарният чешки музикален критик и радио водещ Иржи Черни

IN MEMORIAM

Почина легендарният чешки музикален критик и радио водещ Иржи Черни

Черни се бе превърнал се в глас на антикомунистическата революция в Чехословакия през 1989 г.

Иржи Черни в Прага на 25 август 2020 г. (Снимка: АП/БТА)

Иржи Черни, легендарният чешки музикален критик, представял западната музика на поколения слушатели отвъд Желязната завеса и превърнал се в глас на антикомунистическата революция в Чехословакия през 1989 г., почина на 87 години, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Черни е починал в болница в Прага, съобщи негов колега по чешката обществена телевизия.

Черни започва да пише за рокендрол в началото на 60-те години в седмично младежко списание в Чехословакия. Властите гледат подозрително на материалите му и той е уволнен през 1965 г., година, след като създава първото радио предаване за хитова западна музика в страната.

През 1969 г. е уволнен и като водещ на радио хит парада, след като пуска песен, която иронизира съветските войски, нахлули в Чехословакия за потушаване на Пражката пролет през 1968 г. През 1966 г., заедно с първата си съпруга Мирослава, с която водят радио предаването, издава и книга за "Бийтълс".

През 1971 г. започва да обикаля страната като дисководещ и пуска западна музика и забранени чешки изпълнители. Продължава тази своя дейност до 2022 г.

Черни е сред основателите на опозиционната група Граждански форум, ръководена от Вацлав Хавел. Той става говорител на опозицията при прехода към демокрация. Отказва предложението да стане министър на културата в първото посткомунистическо чешко правителство.

През 1990 г. създава и става главен редактор на сп. "Рок енд поп", връща се като радио водещ и пише статии и книги. През 2013 г. бе удостоен с награда от Министерство на културата за приноса си към музиката.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"