Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина Карл Дейвис - маестрото, написал музика за повече от 200 филма и тв програми

IN MEMORIAM

Почина Карл Дейвис - маестрото, написал музика за повече от 200 филма и тв програми

Носителят на БАФТА композитор и диригент си отиде днес след мозъчен кръвоизлив на 86 години

Карл Дейвис на 60-ия Лондонски филмов фестивал на 15 октомври 2016 г. (Снимка: Getty Images)

Отличеният с награди БАФТА и "Айвър Новело" композитор и диригент Карл Дейвис е починал на 86-годишна възраст, предаде Пи Ей мидиа/ДПА, позовавайки се на семейството му.

14 април 2019 г. Карл Дейвис дирижира по време на прожекцията на филма "A Woman of Affairs" на 10-ия фестивал на класическия филм в Холивуд (Снимка: Getty Images)

Карл Дейвис е написал музика за повече от 200 филма и телевизионни програми в дългата си кариера. Той е автор и на музикалната тема за Световното първенство по футбол през 2006 г.

Дейвис, чиито музикални заслуги включват драмата "Гордост и предразсъдъци" на Би Би Си (1995), е отличен с БАФТА и "Айвър Новело" за музиката си към класиката "Жената на френския лейтенант" (1981) с Мерил Стрийп.

"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че Карл Дейвис почина тази сутрин след мозъчен кръвоизлив", се казва в изявлението, направено от семейството на композитора и диригент, съобщават от БТА.

"Изключително сме горди, че Карл оставя в наследство своето удивително въздействие върху музиката. Превъзходен музикант, той беше движещата сила зад преоткриването на нямото кино за това поколение и автор на музиката за някои от най-обичаните и запомнящи британски телевизионни драми", се посочва още в изявлението.

Карл Дейвис на 60-ия Лондонски филмов фестивал на 15 октомври 2016 г. (Снимка: Getty Images)

Номинираният за "Грами" Дейвис е композирал музиката за множество телевизионни и филмови продукции, сред които "Нагоре-надолу по стълбите", "Шампиони" с Джон Хърт, "Скандал" с Иън Маккелън и Джоан Уоли, "Процесът" с Антъни Хопкинс.

През 1991 г. Карл Дейвис и Пол Маккартни работят съвместно върху "Ливърпулската оратория на Пол Маккартни", записана в чест на 150-ата годишнина на Кралската филхармония на Ливърпул и базирана на собствения живот на Маккартни.

Дейвис също композира музиката към "A Simple Man" (1988), "Lippizaner" (1989), "A Christmas Carol" (1992), "Alice in Wonderland" (1995), "Aladdin" (2000) и "Syrano" (2007).

Многостранният композитор имаше и друга струна към музикалния си лик. Възторжено е приета музиката му за немия епос на режисьора Абел Ганс от 1927 г. "Наполеон" довела до съживяването на оркестрови партитури на живо, придружаващи прожекциите на неми филми.

Дейвис композира музика за повече от 50 класики на нямото кино, включително филмите на Чарли Чаплин, Харолд Лойд, Бъстър Кийтън и Д. У. Грифитс.

През 2005 г. Карл Дейвис е удостоен с Ордена на Британската империя за приноса си към музиката.

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Сирийският писател Халед Халифа почина на 59-годишна възраст от сърдечен удар

"Оставам, защото това е моята страна. Роден съм тук, живея тук и искам да умра тук!", каза той в интервю през 2019 г.

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.