Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пер Улув Енквист, наричан Патриарх на скандинавската литература на XX век, почина на 85 години

IN MEMORIAM

Пер Улув Енквист, наричан Патриарх на скандинавската литература на XX век, почина на 85 години

Романист и журналист, той бе един от най-известните и влиятелни автори на скандинавската държава, станал световноизвестен с книгата "Посещението на придворния лекар"

Пер Улув Енквист (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Един от най-известните шведски писатели Пер Улув Енквист почина на 85-годишна възраст, оповести семейството му пред шведските медии.

"Той умря в съня си след дълго боледуване", пишат в. "Дагенс нюхетер" и в. "Афтонбладет", цитирани от Франс прес и БТА.

Embed from Getty Images

Романистът, драматург, журналист и есеист Енквист е доминираща фигура в скандинавската литература през 20-и век. Роден е на 23 септември 1934 г. в далечния север на Швеция - Йогбьоле. Завършва "История на литературата" в Упсала, работи за пресата и телевизията почти до края на 1970-те години.

Автор на романи, драми, сценарии, на пространни репортажи по парещи проблеми на модерната цивилизация, Енквист винаги е проявявал пристрастие към миналото като към почва, в която зреят семената на бъдещето, засети от настоящето. Силни истории, които преплитат собствения му меланхоличен живот в тъмната страна на историята.

Embed from Getty Images

В своите повече от 20 романа, пиеси и есета той черпи от собствения си опит като потиснато дете в строг и религиозен дом, като спортист, който за малко не се класира на Олимпиада, като журналист и деструктивен алкохолик, борещ се с порока дълги години.

Пер Улув Енквист се прочува в целия свят с романа си "Посещението на придворния лекар", който е публикуван през 1999 г. и същата година му носи престижната шведска литературна награда "Аугуст". По-късно за втори път е отличен със същата награда за автобиографията си.

В "Посещението на придворния лекар" разказва историята на романс между лекаря на лудия датски крал Кристиан VII и кралицата. Той е роман за един от най-драматичните епизоди в историята на Скандинавския север, който ни отвежда назад към XVIII век, но проблемът за властта и морала, любовният триъгълник, вписал цялата сложност и съдбовност на епохата, стават огледало на истината и за нашата съвременност.

Embed from Getty Images

Сред други от най-известните му книги са "Петата зима на магнетиста", "Паднал ангел", "Библиотеката на капитан Немо". Често е поставян сред кандидатите за Нобелова награда за литература, но не я е печелил. Книгите му са преведени на повече от 20 езика. Популярен е също с пиесата си "Нощта на трибадите".

"Малцина като него вдъхновяват други писатели, обновяват документалния роман, съживяват шведската драматургия и трогват читателите повече от половин век", написа издателят му Norstedts на уебсайта си. 

Embed from Getty Images

Още

Лив и Ингмар - 42 години любов като наркотик в кръвта

Лив и Ингмар - 42 години любов като наркотик в кръвта

Още

Актьорът със сурово северно лице, който разказваше истории

Актьорът със сурово северно лице, който разказваше истории

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Актрисата Лилия Маравиля за женските драми, покорството, властта и сънуването на Лулу

"Трудно е, когато бъркаме безкористната любов с желанието за притежание" споделя актрисата

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

Председателят Здравка Евтимова уточни, че кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет

Петър Величков: Яна Язова е хулена жестоко, както се хули мъж, а не крехка жена

"Тя преобърна живота ми с главата надолу през 1985 г. Спечелих си овластен враг, какъвто не пожелавам на никого", разкрива литературният историк

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

Президентът изтъкна, че приносът на отличените учени към науката, към утвърждаването на българското културно и духовно пространство са високо ценени и извън България, от световната научна общност

Астор - измамникът, на когото можеше да се вярва

"С Пепа, първата ми съпруга, съм бил най-дълго време. Тя подаде молба за развод. Не знам защо и не съм я питал", разказва магът