Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пер Улув Енквист, наричан Патриарх на скандинавската литература на XX век, почина на 85 години

IN MEMORIAM

Пер Улув Енквист, наричан Патриарх на скандинавската литература на XX век, почина на 85 години

Романист и журналист, той бе един от най-известните и влиятелни автори на скандинавската държава, станал световноизвестен с книгата "Посещението на придворния лекар"

Пер Улув Енквист (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Един от най-известните шведски писатели Пер Улув Енквист почина на 85-годишна възраст, оповести семейството му пред шведските медии.

"Той умря в съня си след дълго боледуване", пишат в. "Дагенс нюхетер" и в. "Афтонбладет", цитирани от Франс прес и БТА.

Embed from Getty Images

Романистът, драматург, журналист и есеист Енквист е доминираща фигура в скандинавската литература през 20-и век. Роден е на 23 септември 1934 г. в далечния север на Швеция - Йогбьоле. Завършва "История на литературата" в Упсала, работи за пресата и телевизията почти до края на 1970-те години.

Автор на романи, драми, сценарии, на пространни репортажи по парещи проблеми на модерната цивилизация, Енквист винаги е проявявал пристрастие към миналото като към почва, в която зреят семената на бъдещето, засети от настоящето. Силни истории, които преплитат собствения му меланхоличен живот в тъмната страна на историята.

Embed from Getty Images

В своите повече от 20 романа, пиеси и есета той черпи от собствения си опит като потиснато дете в строг и религиозен дом, като спортист, който за малко не се класира на Олимпиада, като журналист и деструктивен алкохолик, борещ се с порока дълги години.

Пер Улув Енквист се прочува в целия свят с романа си "Посещението на придворния лекар", който е публикуван през 1999 г. и същата година му носи престижната шведска литературна награда "Аугуст". По-късно за втори път е отличен със същата награда за автобиографията си.

В "Посещението на придворния лекар" разказва историята на романс между лекаря на лудия датски крал Кристиан VII и кралицата. Той е роман за един от най-драматичните епизоди в историята на Скандинавския север, който ни отвежда назад към XVIII век, но проблемът за властта и морала, любовният триъгълник, вписал цялата сложност и съдбовност на епохата, стават огледало на истината и за нашата съвременност.

Embed from Getty Images

Сред други от най-известните му книги са "Петата зима на магнетиста", "Паднал ангел", "Библиотеката на капитан Немо". Често е поставян сред кандидатите за Нобелова награда за литература, но не я е печелил. Книгите му са преведени на повече от 20 езика. Популярен е също с пиесата си "Нощта на трибадите".

"Малцина като него вдъхновяват други писатели, обновяват документалния роман, съживяват шведската драматургия и трогват читателите повече от половин век", написа издателят му Norstedts на уебсайта си. 

Embed from Getty Images

Още

Лив и Ингмар - 42 години любов като наркотик в кръвта

Лив и Ингмар - 42 години любов като наркотик в кръвта

Още

Актьорът със сурово северно лице, който разказваше истории

Актьорът със сурово северно лице, който разказваше истории

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Любовните писма на Катрин Хепбърн до Хауърд Хюз отиват на търг

Лотовете са от много рядко естество, тъй като Хюз е известен с изключителната си потайност, коментират от аукционната къща

Татяна Лолова: Усещам, че когато ми е най-отчаяно, някой ми помага и няма да ме остави

Моята учителка Анастасия Балабанова ми казваше, че никога не трябва да плача на сцената с истински сълзи. Публиката трябва да се просълзява от моето изпълнение, не аз, споделя голямата актриса

Антон Дончев и Гергина Тончева са първите носители на наградата на името на Иван Вазов

На церемония в Народния театър за първи бе връчен новоучредения приз за духовен принос

Евгени Боянов: Стоянка Мутафова е без аналог, едва ли някога ще се роди такъв човек

Обща паметна плоча на Нейчо Попов, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова ще бъде поставена на 13 юли, на софийската уличка "Люботрън" 96, където те са живели до последните си дни, по идея на мениджъра на голямата ни актриса през последните пет години от живота й

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

"Нека показваме времето в истинската му дълбочина, нека престанем с опитите да мамим. Лъжем ли някого, в крайна сметка излъганите сме самите ние. Проявяваме ли агресия, в края на краищата самите ние ставаме жертва на агресия", категорична е писателката

Биляна Петринска: Щастието не се крещи

Най-новото й лице на сцената е свързано с любов, с женска съблазън и с... Вазов