Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си художникът Димитър Яранов

IN MEMORIAM

Отиде си художникът Димитър Яранов

"Това, което ценя и търся в моята работа, е, рисувайки, да бъда максимално честен и откровен със себе си", казва художникът

Димитър Яранов (Източник: Съюз на българските художници)

Още

Художници от XXL - в изложбата "Нова българска живопис III"

Художници от XXL - в изложбата "Нова българска живопис III"

Отиде си художникът Димитър Яранов, съобщиха от Съюза на българските художници.

"Това, което ценя и търся в моята работа, е, рисувайки, да бъда максимално честен и откровен със себе си. Само тогава изкуството има истинско въздействие. Стремя се също да бъда и много критичен към творбите си", казва Яранов.

Димитър Яранов е роден през 1964 година в София. През 1991 завършва Художествената академия, специалност "Живопис", при проф. Светлин Русев.

Наследник е на известна фамилия - дядо му е големият учен географ проф. Димитър Яранов, син е на художника Атанас Яранов. Като художник се стреми да се еманципира и създава творчество, емблематично за съвременните концептуални автори, посочва критиката.

Негови картини са представяни в България и чужбина. Името му се свързва и с арт групата XXL, създадена през 90-те години на миналия век, с фестивала "Процес - пространство".

Преподава в Художествената гимназия в София. Познат е и от созополската галерия "Котка и котка", която управлява със съпругата си. Последното участие на Димитър Яранов в изложба на "Шипка" 6 е в проекта "Седем извън трафика" (2022).

Димитър Яранов има своето много голямо място в българското изкуство. Картините му, освен че са много дълбоки като колорит, много добре нарисувани, със свое звучене, са и любим обект за притежаване. Затова и много хора го харесват. Искам да ви кажа, че неговото място в историята на българското изкуство и неговата посмъртна слава ще са огромни. Това каза пред БТА проф. Свилен Стефанов от НХА, който е бил сред близките колеги и приятели на починалия вчера художник Димитър Яранов.

Той винаги е бил много известен и вие виждате какво става във Фейсбук в момента - какви хора споделят новината за неговата смърт, допълва Стефанов. "За мен лично като човек кончината на Димитър Яранов е много голям удар, тъй като ние се познавахме още от художествената гимназия. Той е роден през 1964 година, а аз - 1966 г.

И двамата сме завършили училището за изящни изкуства в София и по-нататък съдбата направи така, че работихме заедно много дълги години, включително в арт групата XXL и в галерията със същото име, която създадохме още през 90-те години", разказва проф. Стефанов.

Той отбелязва, че много ясно си спомня изложбата на Димитър Яранов, която той подготвял две години. "Струва ми се, че това беше 2000 година. Една голяма, много хубава изложба. Може би най-високата като качество самостоятелна негова изложба", обяснява професорът.

Той припомни, че сестрата на Димитър Яранов - Ива Яранова, също е художничка. Двамата наследили таланта си от баща им Атанас Яранов, български художник, който също починал много рано. Според Свилен Стефанов обаче, Димитър Яранов с времето развил напълно уникален собствен стил.

"Свой начин на работа, свързан с нещо, което аз бих определил като една условно казано "научна фантастика" в живописта. Един сюрреален свят, в който съжителстват хора, най-различни създания, но забележете - и машини.

При това утопични, сякаш дошли от бъдещето машини. И в тази напрегната едновременно фантазна и същевременно свръхсоциална живопис всъщност той беше един от най-социално ангажираните автори. Защото образите, които той създава, са провокативни, на маймуна в скафандър, на куче в скафандър, на дете с автомат в ръце.

Т.е. има върху какво да се замислим в неговата живопис", разказва проф. Стефанов. И допълва: "Една тревожна, болезнена, много концептуална живопис. Обръщането към такава живопис беше преди всичко дело на хора като Димитър Яранов и другите ни колеги от XXL. Мисля, че ние поставихме и чрез Митко Яранов началата въобще да се говори за концептуална живопис в българското изкуство".

Поклон пред паметта му!

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Почина скулпторът проф. Венелин Божидаров

Опелото в негова памет ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli

Отиде си художникът проф. Васил Овчаров

Поклонението ще бъде на 16 април от 12:30 часа, в ритуалната зала на Централните софийски гробища

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

Съпругата на режисьора Франсис Форд Копола почина на 87 години

Елинор Копола си е отишла в петък в дома си в американския щат Калифорния, но причината за смъртта не се уточнява