Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-богатият руски художник катастрофира на рождения си ден

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Най-богатият руски художник катастрофира на рождения си ден

Картини на Никас Сафронов притежават най-известните хора в света

Никас Сафронов

Заслужилият художник на РФ и световно известен майстор на изобразителното изкуство Никас Сафронов, е катастрофирал след полунощ - в 01,40 часа, на рождения си ден 8-и април в Москва, съобщават всички руски медии.

Сафронов пътувал с поршето си заедно с брат си. Двамата отивали да пазаруват продукти за отпразнуване на рождения ден на художника, когато случайно попаднали във верижна катастрофа на московската улица "Тверско-Ямска". Художникът и брат му не са пострадали, леки наранявания имали други двама души, които са пътували в други два автомобила.

Медиите в Русия обсъждат съвпадението на произшествието с рождения ден на знаменития художник и факта, че само преди няколко месеца - през август миналата година, Сафронов трябваше да преглътне огромна щета - 200 негови платна пострадаха при наводнение в ателието му.

Още

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Очевидно някакви поредни нещастия преследват художника, известен не само с таланта си, но и със своя ексцентричен начин на живот и пристрастия. Известно е, че Никас общува с много световни звезди от киното, като София Лорен, автор е на портрети на световни знаменитости и спи в леглото на Мария Антоанета.

Както споменахме, в ателието му по време на наводнението е имало 200 картини на баснословни цени, тъй като Сафронов е един от най-скъпоплатените съвременни руски художници. Миналата година стана ясно, че щетите са огромни, тъй като картините буквално са плавали няколко часа във водата. Освен картините бяха пострадали и много ценни книги от библиотеката на художника. Тогава Сафронов определи щетите си на няколко десетки милиона рубли.

По време на миналогодишния инцидент с наводнението, Сафронов изрази публично възмущението си, че съседка на художника в сградата, където се намира ателието му, един етаж над него, още вечерта разбрала, че има наводнение, но си легнала да спи и до сутринта не съобщила на аварийната служба. Така през цялата нощ картините на художника останали под водата. 

"Щетите ми са не само материални, но и психически, сподели тогава съкрушен Сафронов. Аз се сблъсках с едно безхаберие и възмутително бездушие!...", каза той.

Още

Руски художник прави кукли "мини Тюсо"

Руски художник прави кукли "мини Тюсо"

Никас / рожд. име Николай/ Сафронов е заслужил артист на Русия и народен художник на Република Дагестан. Автор е на портретите на много политически и обществени деятели, на артисти от киното и шоу бизнеса. Повечето от портретите си е подарявал на тези лица.

Роден е на 8 април 1956 г. в град Уляновск. Първо завършва Одеското морско училище, после Ростовския художествен техникум, следва във Вилнюската художествена академия, след която завършва и Московския държавен художествен институт на името на Суриков. Сафронов е постоянен член на Руската академия на изкуствата от 2012-а година насам.

Никас Сафронов

Стилът, в който рисува, изкуствоведите определят като символизъм.

Сафронов е роден в многодетно семейство, има четирима по-големи братя и една сестра. Баща му е от свещеническо потекло, а майка му произхожда от литовско-финландски род.

Още

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

От детството си малкият Николай /Никас/ изповядва православието и още като съвсем млад изучава иконопис. Като войник служи в ракетни войски на съветската армия. След военната служба за кратко работи като художник в театъра на Донатас Банионис. След това се заема с академичното си образование.

Картина на Никас Сафронов

Още

Руски художник стана звезда с рисунки на котки

Руски художник стана звезда с рисунки на котки

В Москва се установява през 1983-та година. От 1992-ра до 1994-та година е арт директор на сп. "Penthouse", а от 2000-та година - главен художествен ръководител и оформител на научното списание "Аура Зет", на списанията "Дипломат", "Светът на звездите", "Америка", "Монолит дайджест" и "Москва и московчаните".

През 1980-а започва да пътува по-често в чужбина и през различни периоди от време живее едновременно в Русия, Италия и Великобритания.

Сафронов е меценат на две училища по изкуствата и един от големите дарители в Русия.

Портрет на Никас Сафронов

Първата му самостоятелна изложба е през 1978-а година. Оттам насетне има стотици изложби в цяла Русия, Токио, Милано, в много градове на Франция и Канада.

През 1990-а година във Франция бе издаден албум с негови картини "Еротични фантазии".

Картини на Никас Сафронов има в Третяковската галерия, Ермитажа и Руския музей. Болшинството му картини, обаче, са притежание на богати колекционери по света. Сред тях са Пиер Карден, София Лорен, Жерар Депардийо, Дайана Рос, Монсерат Кабайе, Никита Михалков, Михаил Горбачов и мн. др.

Той е наистина забележителна личност на съвремието ни, която отдавна е преминала границите на родината си и живее като космополит.

Още

Неизвестен руснак купил картина на фюрера за 10.5 хиляди паунда

Неизвестен руснак купил картина на фюрера за 10.5 хиляди паунда

Още

Порцеланови цветя превръщат в милионер руски емигрант в Щатите

Порцеланови цветя превръщат в милионер руски емигрант в Щатите

Още

Прочутите Маковски - баща, дъщеря и трима синове художници

Прочутите Маковски - баща, дъщеря и трима синове художници

Още

Павел Овчинников - "другият Фаберже"

Павел Овчинников - "другият Фаберже"

Коментирай 5

1/1

Никас Сафронов

Никас Сафронов

Никас Сафронов

Картина на Никас Сафронов

Портрет на Никас Сафронов

Календар

Препоръчваме ви

Почина актрисата Ирм Херман

Германската филмова, телевизионна и театрална актриса е известна с участието си в многобройни филми на режисьора Райнер Вернер Фасбиндер, Вернер Херцог и Кристоф Шлингензийф

Чавдар Гюзелев: Хората започват да изглеждат като мравчици...

"Вирусите на изкушенията ще бъдат винаги силни и нелечими, а и дълбоко се съмнявам, дали хората искат да намерят антидот срещу тях. По-скоро са развили необратима и доброволно приета зависимост", смята художникът и сценограф

Проф. Георги Арнаудов: Уморихме се от шамански пророчества

Всички говорят за възвръщането към нормалността. Но днес често под нормалност се разбира запазването на статуквото на корпоративната плутокрация, казва композиторът Георги Арнаудов, заместник ректор на НБУ

Поетът Стефан Иванов: Дано не се продължи без памет и без поука

Понякога промените идват неочаквано и без да могат да бъдат предвидени по какъвто и да е начин, казва той

Проф. Миглена Николчина: Феминизмът не е постигнал целите си

"По някаква причина жените и сексуалността са привилегирован терен за разиграване на битките за повече свобода или, обратно, за нейното смазване. Днес, уви, това се вижда твърде ясно", смята литературната теоретичка, поетеса, феминистка и психоаналитичка

Внезапно ни напусна обичаният актьор Лъчезар Кацарски

"Лъчо несъменено бе един от най-любимите и любопитни актьори в нашата трупа", написаха колегите му от Драматичния театър в Благоевград