Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-богатият руски художник катастрофира на рождения си ден

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Най-богатият руски художник катастрофира на рождения си ден

Картини на Никас Сафронов притежават най-известните хора в света

Никас Сафронов

Заслужилият художник на РФ и световно известен майстор на изобразителното изкуство Никас Сафронов, е катастрофирал след полунощ - в 01,40 часа, на рождения си ден 8-и април в Москва, съобщават всички руски медии.

Сафронов пътувал с поршето си заедно с брат си. Двамата отивали да пазаруват продукти за отпразнуване на рождения ден на художника, когато случайно попаднали във верижна катастрофа на московската улица "Тверско-Ямска". Художникът и брат му не са пострадали, леки наранявания имали други двама души, които са пътували в други два автомобила.

Медиите в Русия обсъждат съвпадението на произшествието с рождения ден на знаменития художник и факта, че само преди няколко месеца - през август миналата година, Сафронов трябваше да преглътне огромна щета - 200 негови платна пострадаха при наводнение в ателието му.

Още

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Очевидно някакви поредни нещастия преследват художника, известен не само с таланта си, но и със своя ексцентричен начин на живот и пристрастия. Известно е, че Никас общува с много световни звезди от киното, като София Лорен, автор е на портрети на световни знаменитости и спи в леглото на Мария Антоанета.

Както споменахме, в ателието му по време на наводнението е имало 200 картини на баснословни цени, тъй като Сафронов е един от най-скъпоплатените съвременни руски художници. Миналата година стана ясно, че щетите са огромни, тъй като картините буквално са плавали няколко часа във водата. Освен картините бяха пострадали и много ценни книги от библиотеката на художника. Тогава Сафронов определи щетите си на няколко десетки милиона рубли.

По време на миналогодишния инцидент с наводнението, Сафронов изрази публично възмущението си, че съседка на художника в сградата, където се намира ателието му, един етаж над него, още вечерта разбрала, че има наводнение, но си легнала да спи и до сутринта не съобщила на аварийната служба. Така през цялата нощ картините на художника останали под водата. 

"Щетите ми са не само материални, но и психически, сподели тогава съкрушен Сафронов. Аз се сблъсках с едно безхаберие и възмутително бездушие!...", каза той.

Още

Руски художник прави кукли "мини Тюсо"

Руски художник прави кукли "мини Тюсо"

Никас / рожд. име Николай/ Сафронов е заслужил артист на Русия и народен художник на Република Дагестан. Автор е на портретите на много политически и обществени деятели, на артисти от киното и шоу бизнеса. Повечето от портретите си е подарявал на тези лица.

Роден е на 8 април 1956 г. в град Уляновск. Първо завършва Одеското морско училище, после Ростовския художествен техникум, следва във Вилнюската художествена академия, след която завършва и Московския държавен художествен институт на името на Суриков. Сафронов е постоянен член на Руската академия на изкуствата от 2012-а година насам.

Никас Сафронов

Стилът, в който рисува, изкуствоведите определят като символизъм.

Сафронов е роден в многодетно семейство, има четирима по-големи братя и една сестра. Баща му е от свещеническо потекло, а майка му произхожда от литовско-финландски род.

Още

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

От детството си малкият Николай /Никас/ изповядва православието и още като съвсем млад изучава иконопис. Като войник служи в ракетни войски на съветската армия. След военната служба за кратко работи като художник в театъра на Донатас Банионис. След това се заема с академичното си образование.

Картина на Никас Сафронов

Още

Руски художник стана звезда с рисунки на котки

Руски художник стана звезда с рисунки на котки

В Москва се установява през 1983-та година. От 1992-ра до 1994-та година е арт директор на сп. "Penthouse", а от 2000-та година - главен художествен ръководител и оформител на научното списание "Аура Зет", на списанията "Дипломат", "Светът на звездите", "Америка", "Монолит дайджест" и "Москва и московчаните".

През 1980-а започва да пътува по-често в чужбина и през различни периоди от време живее едновременно в Русия, Италия и Великобритания.

Сафронов е меценат на две училища по изкуствата и един от големите дарители в Русия.

Портрет на Никас Сафронов

Първата му самостоятелна изложба е през 1978-а година. Оттам насетне има стотици изложби в цяла Русия, Токио, Милано, в много градове на Франция и Канада.

През 1990-а година във Франция бе издаден албум с негови картини "Еротични фантазии".

Картини на Никас Сафронов има в Третяковската галерия, Ермитажа и Руския музей. Болшинството му картини, обаче, са притежание на богати колекционери по света. Сред тях са Пиер Карден, София Лорен, Жерар Депардийо, Дайана Рос, Монсерат Кабайе, Никита Михалков, Михаил Горбачов и мн. др.

Той е наистина забележителна личност на съвремието ни, която отдавна е преминала границите на родината си и живее като космополит.

Още

Неизвестен руснак купил картина на фюрера за 10.5 хиляди паунда

Неизвестен руснак купил картина на фюрера за 10.5 хиляди паунда

Още

Порцеланови цветя превръщат в милионер руски емигрант в Щатите

Порцеланови цветя превръщат в милионер руски емигрант в Щатите

Още

Прочутите Маковски - баща, дъщеря и трима синове художници

Прочутите Маковски - баща, дъщеря и трима синове художници

Още

Павел Овчинников - "другият Фаберже"

Павел Овчинников - "другият Фаберже"

Коментирай 5

1/1

Никас Сафронов

Никас Сафронов

Никас Сафронов

Картина на Никас Сафронов

Портрет на Никас Сафронов

Календар

Препоръчваме ви

Напусна ни големият театрален педагог проф. Димитрина Гюрова

Поклонението е на 11 август, вторник, от 11:00 ч. в Народния театър

Пласидо Доминго: Никого не съм насилвал през живота си!

"Тези неверни твърдения дестабилизираха семейството ми и мен самия. Те ми причиниха повече страдания от самия Covid-19, споделя оперният ас

Пласидо Доминго ще получи награда за цялостно творчество в Австрия

Световноизвестният тенор, който бе лекуван от новия коронавирус в Мексико, ще пее това лято в Казерта, край Неапол и на 22 август в Арена ди Верона в Северна Италия

Анна Мей Уонг: Историята на първата китайско-американска филмова звезда

Актрисата е първата азиатско-американска холивудска звезда, но заради произхода си, многократно е лишавана от роли

Световноизвестният каскадьор Тодор Лазаров и неговата оперна приказка за любовта

"Мисля, че ще се получи страхотен световен спектакъл. Попаднах в нещо, което и аз точно не мога да обясня", казва артистът за последното си приключение - оперния спектакъл "Opera D`amore"

От кой свят идваш, Радина, и защо няма повече като теб?

Талантливата актриса бе специален гост в новия епизод на "Матине"