Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Напусна ни актрисата с необятна усмивка Богдана Вульпе

IN MEMORIAM

Напусна ни актрисата с необятна усмивка Богдана Вульпе

"Актьорската професия е една голяма благодат, една голяма радост", обичаше да казва тя

Богдана Вульпе (Снимка: Съюз на артистите в България)

"На 25 април на 80-годишна възраст ни е напуснала актрисата с огромно сърце и необятна усмивка, голям наш приятел - Богдана Вульпе", съобщиха от Съюза на артистите в България.

Богдана Вульпе е родена в София на 30.Х.1940 г. в семейството на оперния певец Николай Вульпе и учителката Дора Александрова Вульпе. По бащина линия Богдана Вульпе е внучка на известния оперен певец Иван Вульпе - създател на българската вокална школа и един от основоположниците на Българската оперна дружба, прераснала по-късно в Софийска опера. Брат на Богдана е изтъкнатият диригент Иван Вульпе (главен диригент и директор на филхармониите в Шумен, Русе, Бургас, на Бургаската опера, професор в Държавната музикална академия).

Баба ѝ е Богдана Гюзелева-Вульпе - оперна певица и първата българска композиторка (автор на операта "Психея" и оперетата "Съюзници").

Прадядо ѝ по майчина линия е проф. Иван Гюзелев - учител в Априловската гимназия, един от основателите на Българското книжовно дружество, депутат в първото Народно събрание.

Богдана Вульпе

Богдана Вульпе завършва ВИТИЗ в класа на проф. Кръстьо Мирски. Три години работи във Врачанския театър.

От 1961 до 1990 г. печели над 20 лауреатски награди в конкурсите за художествено слово. От 1964 до 1966 г. е в Русенски драматичен театър, след което работи в Театъра на словото към Българска концертна дирекция и в Студиен литературен театър "Възраждане".

През 1969 - 1970 г. специализира в Париж актьорско майсторство в театралната трупа на Роже Планшон.

Работи и в Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" в Пловдив. Много популярни сред публиката са рециталите ѝ "Пазете се! В града има блуждаещи огньове!" по "Андерсенови приказки" (над 1500 представления), "Странстванията на Чайлд Харолд" по Джордж Байрон (над 700 изпълнения), "Гори Тилилейски" по Елин Пелин (над 600 изпълнения), разкази на Хофман, Дикенс, Гьоте, стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров.

През 1991 г. регистрира театрално-музикална къща "Богдана Вульпе" с цел да продължи музикално-образователните концерти. Учредява сдружение "Приятели на мисията "Вульпе".

Участвала е в много филми и в реклами по телевизията, има епизодични участия в чужди филмови продукции. Дълги години се е занимавала и с подготовка на кандидат-студенти за театралните институти.

Член е на Съюза на артистите в България, на Съюза на българските филмови дейци, на Българската академия за наука и изкуство (БАНИ) и на Анторопософското общество в България.

В личен план, след като се е женила и развеждала три пъти, остави след себе си две деца, пет внучки и трима правнуци.

"Актьорската професия е една голяма благодат, една голяма радост... За мене публиката е една, важното е да съумееш "да бръкнеш в дълбоките морски бездни на човешката душа", и то на най-неочаквани места", казваше Богдана Вульпе.

Поклон!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Милена Славова: Рок семейството e навсякъде, без граница, без език, без територия

"Музиката не е клише. Музиката е душа! Нека все един музикант да залага на авторството и на индивидуалността си", казва рок дамата на България

Кнут Вебер: Избрах виолончелото, когато бях на 5 години

"Да бъдеш член на Берлинската филхармония е истинска привилегия. Получаваш музикално вдъхновение всеки ден, когато свириш в оркестъра", споделя музикантът преди първото си гостуване в София

Отиде си Мелвин ван Пийбълс, "Кръстника на черното кино"

Семейството му уточни, че е починал в дома си в Манхатън

Владимир Зарев е новият носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази толкова красива и достойна награда, заяви писателят

Отиде си певицата от "Мистерията на българските гласове" Олга Борисова

Тя е носителка на "Грами" с "Мистерията на българските гласове"

С изложба и прожекция на филм в Пловдив започва "Седмица на Димитър Димов"

От днес в продължение на 14 дни може да бъде разгледана изложба, озаглавена "Литературната аптека на Д. Димов"