Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Как бащата на Крокодила Гена и Чебурашка се бори със съпругите си и за авторските права над героите си

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Как бащата на Крокодила Гена и Чебурашка се бори със съпругите си и за авторските права над героите си

В Москва, на 81 години си отиде от този свят гениалният разказвач Едуард Успенски

Снимка: РИА Новости/Валерий Левитин

Още

Почина бащата на Крокодила Гена и Чебурашка

Почина бащата на Крокодила Гена и Чебурашка

Детството на поколения е преминало с героите от книгите и анимационните филми на големия разказвач... Него вече го няма, но те ще останат с нас завинаги.

Още в училище, учителите се "хващали за главата" от приумиците на малкия Едуард. За да насочи по някакъв начин енергията му в правилната посока, главният учител го определил за водач на децата.

Още

Напусна ни композиторът на "Чебурашка" и "Крокодилът Гена"

Напусна ни композиторът на "Чебурашка" и "Крокодилът Гена"

"В училище докарвах много ядове както на учителите, така и на родителите си.

Никакви образователни методи не помогнаха в моя случай. Тогава главният учител реши да опита последната възможност - определи ме за водач на малките класове.

Трябваше да бъда пример за добро поведение: пишете си домашните, не бягайте от час, не се бийте, не пушете! Не може да се каже, че станах идеален, но вече не се оплакваха от мен.

Освен това, в гимназията се увлякох по литературата и нямах време за глупости", разказва Успенски.

Снимка: РИА Новости/Валерий Левитин

Веднъж Успенски си счупил крак и влязъл в болница. Страхувайки се, че ще пропусне годината, той помолил майка си да му занесе учебниците. Особено му се отдавала математиката. След като завършва гимназия, Едуард влиза в Московския авиационен институт.

Въпреки математическото си мислене, той бил привлечен от творчеството.

"В института разбрах, че ме привлича творчеството. Започнах да се занимавам с художествена самодейност, да пиша смешни сценки, а след това попаднах на професионалната естрада. По едно време дори съвместявах тази дейност с работата си в ракетния завод, но след това реших да зарежа всичко и да стана писател", спомня си Успенскиг

Известният писател Борис Заходер повярвал на младия автор и започнал да му помага. Други не били толкова благосклонни към него. Но той не се интересувал от това, защото в главата му вече се появявали героите, които след няколко години стават национално богатство.

... В дома на свой приятел, той става свидетел на забавна сцена. Неговата 4-годишна дъщеричка мерела един доста дълъг за нея кожух. Когато се опитвала да направи крачка, тутакси падала на пода. Присъстващите се заливали от смях, а бащата казал: "Истинска Чебурашка!"

Популярната детска книга на Едуард Успенски "Крокодилът Гена и неговите приятели" в ръцете на своя читателка (Снимка: РИА Новости/Владимир Родионов)

Още

Почина създателят на котарака Леополд

Почина създателят на котарака Леополд

Успенски се заинтересувал: какво означава Чебурашка? Казват му, че идва от "падане", а оттам е и прякорът. Така се ражда първият му герой.

През 1966 г. излиза от печат книгата на Успенски "Крокодилът Гена и неговите приятели". В добродушния крокодил се познал композиторът Ян Френкел, а в образа на непоносимата старица Шапокляк, Успенски вложил черти от себе си и отчасти - от първата си съпруга.

Ето какво разказва писателят: "Прототип на старицата Шапокляк стана моята първа жена - дама неприятна във всяко едно отношение. Учудвам се как успяхме да преживеем заедно цели осемнадесет години. Но ако трябва да бъда честен докрай, Шапокляк притежава и мои черти. Моят характер също не е ангелски, — разказва Успенски за първата си съпруга Рима.

Техни познати твърдят, че Рима прилича повече друга героиня - на майката на чичо Фьодор, отколкото на язвителната старица. Рима родила на Успенски дъщеря Таня и обичала писателя. След развода Едуард взел Таня със себе си.

Успенски с дъщеричката си Таня (Снимка: 24smi.org)

С Елена - втората си съпруга - Успенски се запознава в барчето на анимационната студия. 20-годишното момиче дошло на работа там.

"Тогава още ну бях чела книжките му. Той ми даде една от тях - за Простоквашино, разказва Елена. - Спомням си, пътувам с тролея, зачела съм се и не мога да се откъсна. Седя, смея се до захласване. Всички започнаха да ме гледат странно. И така той ме очарова. Тогава той беше на 42 години, с жена си бяха пред развод, не живееха заедно.

Нашите като разбраха, че смятам да се омъжвам за човек, 22 години по-голям, престанаха да разговарят с мен. Преместих се при Едуард и веднага станах майка.

Той взе при себе си 12-годишната си дъщеря от първия брак Таня. В началото ни помогна да организираме семейния си бит секретарят на Едуард Анатолий. Наричах го свекърва, защото много бдеше над своя шеф. Таня живееше с нас, докато се омъжи. И сега сме в отлични отношения", - спомня си Елена.

Елена и Едуард осиновяват и близначките Ира и Света.

Снимка: РИА Новости/Кирилл Каллиников

Още

Махат от ”Хък Фин” и ”Том Сойер” обидни думи на расова основа

Махат от ”Хък Фин” и ”Том Сойер” обидни думи на расова основа

В началото на 90-те Успенски започва предаване в телевизията. Помолил познати да му намерят асистентка. Довели му Елеонора Филина - висока, слаба млада жена.

И както се предполага, работата им налагала доста време да прекарват заедно. Елеонора полагала много грижи за Едуард. Скоро започна техният роман, - разказва един от приятелите на Успенски. - Той започнал все по-малко да се разбира със съпругата си Лена. Младата жена била далече от неговите интереси. Вече все по-осезаемо Успенски разбрал грешката си, че се е оженил за нея, когато била толкова млада.

"С Успенски изживяхме 20 години. Всичко беше добре! Дори не можех да си представя, че нещо подобно ще се случи! - казвала Елена след развода. - Той е велик. А с великите винаги е сложно. През целия си живот воюваше с някого. Ако другите се изтощават от това, то на него подобни отношения му действаха позитивно...

Наистина, в следващите си интервюта Елена започва да говори малко по-различни неща.

Отношенията между 75-годишния автор на Чебурашка и 51-годишната Елеонора Филина в началото изглеждали идеални. Писателят купил къща в центъра на Москва, на Кутузовски проспект, и се пренесъл там с новата си съпруга.

Но през 2011 година, след като му поставят диагноза "рак", той неочаквано подава молба за развод, а Филина започва да разказва за ужасите в техния съвместен живот.

"Повече не мога да търпя! Ситуацията отдавна стана опасна. Когато Едуард започне да ме нагрубява, се притеснявах за сина ми Влад, който е на 16, и не може мълчейки да понася обидите. Успенски го провокира. В последно време той често повтаря, че ненавижда сина ми."

Писателят си тръгва от Елеонора и се връща при Елена.

Златната "Чебурашка"

След разпадането на СССР не било нужно Успенски да се чуди как да си изкарва парите. Практически всички герои от неговите книги станали запазени марки. Компаниите искали да пускат на пазара бонбони "Чебурашка", мляко и сметана "Простоквашино", играчки с образа на крокодила Гена и т н.

За разлика от много други, Успенски успешно защитавал своите авторски права и в родината и в чужбина.

"Когато фабрика започна производството на бонбони "Чебурашка", аз ги попитах какви ще бъдат отчисленията в моя полза. Казаха ми, че всички права принадлежат на държавата. Компанията, която произвежда мляко "Простоквашино", ми плати проценти. А с парите, които ми платиха за сладоледа "Простоквашино", си купих вила: Марката работи за компанията, компания плаща на мен - както трябва да е в цивилизованото общество", - разказва Успенски.

Успенски получава милиони долари и от японските кинокомпании. Те също искали да заснемат своята "Чебурашка", и не пожалили пари за това. В крайна сметка - доволни били и зрителите, и Успенски.

"Японците подписаха договор с условието, че не могат нищо да произвеждат, без моето съгласие. Правата над образа Чебурашка на територията на Русия принадлежат на мен. Според условията на договора от 1968 година (когато е заснет "Крокодилът Гена") правата за него владее "Союзмултфилм", а правата над музиката и художествените образи принадлежат на авторите, - казва Успенски през 2014 год.

На въпрос, защо е поверил своите персонажи на японските аниматори, писателят отговорил: "Както чиновниците изпращат децата си в чужбина, така и аз изпратих своя персонаж в Япония. Може да се каже, че Чебурашка е просто син на отговорен служител, който учи в чужбина.

А опитите на "Союзмултфилм" да забрани прожекцията на японската "Чебурашка" в Русия, Успенски осуетил. Според него всички образи на героите и диалозите принадлежат изключително на него.

"Трябва да се отбележи, че на мен ми принадлежат правата над образа, над характер, над диалозите и постъпките на персонажите. А правата над изображението принадлежат на различните художници, които са рисували Чебурашка. Сред тях е художник-постановщикът на мултфилмите на "Союзмултфилм" Леонид Шварцман, - казва писателят.

След дълга сага, Успенски печели битката със Союзмултфилм.

И великият разказвач си тръгва...

Снимка: РИА Новости/Кирилл Каллиников

Валерия КАЛЧЕВА

Още

Авторът на "Червената шапчица" подписва приказките си с името на своя син

Авторът на "Червената шапчица" подписва приказките си с името на своя син

Още

Джани Родари - приказка за тъжното дете, което написа най-веселите детски приказки

Джани Родари - приказка за тъжното дете, което написа най-веселите детски приказки

Още

Кои са най-добрите романи на всички времена?

Кои са най-добрите романи на всички времена?

Още

Истинската Алиса продава ръкописа на Луис Карол за 15 400 паунда

Истинската Алиса продава ръкописа на Луис Карол за 15 400 паунда

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Стефан Прохоров за световната среща IETM: Социалният риск за независимия артист в България е огромен

"Непредвидимостта на финансиращите програми и институционалните сътресения правят изключително сложно професионалното, а и физическото оцеляване на колегите", категоричен е режисьорът

"Вкус на прегръдка" - днес Чочо щеше да стане на 60

Има неспокойни души, които пръскат светлина след като си отидат от нашия свят и сочат пътеки Отгоре. Живеят в сърцата не само на близките си, а са упование и надежда за хиляди

Георги Тошев: Татяна Лолова беше учебник по етика на актьора

Журналистът води вечер, посветена на голямата ни актриса под наслов "Празнуваме Татяна Лолова" на "Варненски лято"

Художникът на художниците

425 години от рождението на майстора на реализма Диего Веласкес

Глинка изоставя голямата си любов бременна

Цели 70 години не поставят в оригинал операта му "Иван Сусанин"