Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изтъкнатият социолог Хауърд Бекер почина на 95-годишна възраст

IN MEMORIAM

Изтъкнатият социолог Хауърд Бекер почина на 95-годишна възраст

Велик мислител на съвременната социология, Бекер е известен с новаторския си анализ на девиантното поведение

Хауърд Бекер (Снимка: Getty Images)

Американецът Хауърд Бекер - велик мислител на съвременната социология, известен с новаторския си анализ на девиантното поведение, почина на 95-годишна възраст, предаде Франс прес, позовавайки се на съпругата му.

"Хауи си отиде мирно у дома в Сан Франциско, Калифорния, на 16 август", съобщи фотографката Даян Хагаман, цитирана от БТА.

В най-известния си труд "Аутсайдери" (1963 г.) Хауърд Бекер преосмисля девиантното поведение като резултат от социалните взаимодействия: не действията на индивида сами по себе си го класифицират като трансгресивен, а начинът, по който другите гледат на него.

Бекер беше и музикант. "Винаги съм искал да бъда пианист", каза той пред "Ню Йоркър" през 2015 г.

Като студент в Чикаго, Хауърд Бекер разбира, че може да се изявява като изследовател, докато продължава да се занимава музика: джаз клубовете ще бъдат първото му поле на обучение.

Въз основа на наблюденията си върху света на джаза с неговите смятани за странни хора и пушачи на канабис, Бекер прави следния анализ: индивидите, възприемани като много слабо интегрирани в обществото, в действителност са силно интегрирани в подгрупата, към която принадлежат.

Бекер пише също и за света на изкуството.

Професор в престижния Северозападен университет край Чикаго, социологът е особено популярен във Франция, която редовно посещава през втората половина на живота си.

"Един много голям социолог ни напусна", написа в социалната мрежа Екс (бившия Туитър) френската Асоциация по социология.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сирийският писател Халед Халифа почина на 59-годишна възраст от сърдечен удар

"Оставам, защото това е моята страна. Роден съм тук, живея тук и искам да умра тук!", каза той в интервю през 2019 г.

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.