Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иван Андонов: Щастлив човек съм, защото винаги се занимавам с това, което обичам

БЪЛГАРСКИТЕ ТВОРЦИ

Иван Андонов: Щастлив човек съм, защото винаги се занимавам с това, което обичам

Днес се навършват 90 години от рождението на режисьора, актьор, аниматор и художник

Иван Андонов (Снимка: ИВан Григоров)

Още

"Заспивам и сънувам живопис!": Седма самостоятелна изложба на Иван Андонов

"Заспивам и сънувам живопис!": Седма самостоятелна изложба на Иван Андонов

"Аз съм щастлив човек, защото винаги се занимавам с това, което обичам, а аз обичам много неща", споделя режисьорът, актьор, сценограф, аниматор и художник Иван Андонов в редица интервюта.

Той е роден на 3 май 1934 г. в Пловдив. Израства в голям аристократичен род. Дядо му по бащина линия е Иван Андонов Савов, син и внук на свещеници, организира заедно със Стефан Стамболов Старозагорското въстание, съратник на Захари Стоянов и секретар на революционния комитет, подготвил и организирал Съединението, четири пъти народен представител, журналист и адвокат.

Кинопанорама на Иван Андонов (Източник: Национален филмов център)

Първият подарък в детството

Още

Кинопанорама на Иван Андонов и избрани български филми

Кинопанорама на Иван Андонов и избрани български филми

Един от първите подаръци в детството на Иван Андонов бил прожекционен апарат. Родителите и лелите му го водели на дневни представления - запалил се и по театъра. В гимназията го поканили в самодейния състав "Йорданка Чанкова". Скоро след това режисира и първия си спектакъл във физкултурния салон на училището - "Дванайсетте месеца" на Самуил Маршак.

Когато кандидатства във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", трябвало да представи бележка, на която да пише дали може или не да кандидатства във висше учебно заведение. Като майстор художник по рождение бъдещият студент направил единствената фалшификация в живота си -подправил документа, премахвайки "не"-то. Приемат го в класа на проф. Моис Бенеиш.

Има над 40 сценични роли и близо 60 телевизионни изяви и постановки

Иван Андонов във филма "На малкия остров" (Колекция БНФ)

Артистичният път на Андонов минава през няколко театъра - Сливенския, Младежкия и Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" в София.

Има над 40 сценични роли и близо 60 телевизионни изяви и постановки. Играл е в пиеси на Шекспир, Чехов, Маяковски, Иван Вазов, Валери Петров. Работил е с режисьорите Димитрина Гюрова, Любен Гройс, Гриша Островски и Методи Андонов.

Кадър от филма "Вчера", реж. Иван Андонов

Кадър от филма "Вчера", реж. Иван Андонов

Киното му носи голямата популярност

За пръв път застава пред кинокамерата, след като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1956 г. - във филма "Години за любов" на Янко Янков. Но популярност добива през 1958 г. с филма на Рангел Вълчанов "На малкия остров" по сценарий на Валери Петров, в който играе ролята на млад мечтател, готов да се жертва за приятелите си.

Играе във филмите "Нощта срещу тринадесети" (1961), "Златният зъб" (1962), "Анкета" (1963), "Инспекторът и нощта" (1963), "Приключение в полунощ" (1964), "До града е близо" (1965), "По тротоара" (1967), "Отклонение" (1967), "Иван Кондарев" (1973), "Един наивник на средна възраст" (1976), "Мъже в командировка" и др.

Иван Андонов (Снимка: Ани Петрова от изложбата й)

Още

Иван Андонов: В живописта се спасявам от отчаянието, грубостта и нахалството

Иван Андонов: В живописта се спасявам от отчаянието, грубостта и нахалството

Режисьорският му дебют е през 1974 г.

Дебютът му като режисьор е през 1974 г. с филма "Трудна любов" по новела на Вера Мутафчиева.

От средата на 70-те и през 80-те години на 20 век снима понякога и по два филма на година. Режисьор е на повече от 17 филма. Сред тях са "Самодивско хоро" (1982), "Покрив" (1978), "Черешова градина" (1979), "Опасен чар" (1984), "Дами канят" (1980), "Бяла магия" (1982), "Вчера" (1988), "Адио рио" (1989), "Индиански игри" (1991), "Вампири, таласъми" (1992), телевизионният сериал "Дунав мост" (1999) и др. Работи в тандем с автори като Георги Мишев, Николай Хайтов, Константин Павлов, Свобода Бъчварова, Владо Даверов, Марко Стойчев, Виктор Пасков и др.

Иван Андонов (Снимка: Иван Григоров)

Между 1963 и 1972 г. Иван Андонов заснема 12 анимационни филма, на които е режисьор и художник. Сред тях са "Пейзаж" (1963), "Сладолед" (1964), "Стрелбище" (1965), "Птици" (1966), "Вариации върху стара тема" (1966), "Есперанца" (1967), сценарист е на анимационните филми "Затруднение" (1967), "Скъса се" (1968), "Стари басни" (1969), "Мелодрама" (1970), "Мравка, истинска мравка" (1970).

Рисуването е неговата детска мечта

Още от детските си години Иван Андонов започва да рисува. Подготвял се в Пловдив при учителя си от Първа мъжка гимназия - скулпторът Иван Топалов, в група заедно с Димитър Киров, Георги Божилов-Слона, Йоан Левиев. За първи път показва свои картини през 1962 г. на младежка изложба.

Още

Интелектуалецът на българското кино: Днес Иван Андонов щеше да навърши 85

Интелектуалецът на българското кино: Днес Иван Андонов щеше да навърши 85

Първата му самостоятелна експозиция е през 1978 г. в галерията на Съюза на българските художници, а през 2007 г. открива 23-ата си изложба. В нея той показва картини абстракции с игриви имена като "Градината на Хесперидите", "Японска граматика", "Откупена по телефона", "Търси се жених за Матилда", "Бръшлян" и др.

Негови картини са собственост на Националната художествена галерия, други са в частни колекции в САЩ, Канада, Австралия, Турция, Франция, Италия и др.

"Нищо не ми доставя толкова голямо удоволствие, колкото рисуването", споделя режисьорът в интервю за в. "Стандарт" през 2005 г. "Не съм радиостанция - да мина от едни вълни на други, от една честота на друга. Пак съм аз, пак от мен излиза, но е нещо различно. И е много хубаво! Заспивам и сънувам живопис. Събуждам се и мисля за картини. Страхотно е. Също като да можеш да се отдадеш само на една жена".

Иван Андонов (Снимка: ИВан Григоров)

Иван Андонов е носител на "Наградата на София" за литература, изкуство и архитектура за 1987 година (март 1988), на орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството (2009).

Той умира на 77-годишна възраст на 29 декември 2011 г.

Още

Филмът "Вчера" - 30-годишен спомен за едно продължително настояще

Филмът "Вчера" - 30-годишен спомен за едно продължително настояще

Още

Христо Шопов: Добре е да се познават филмите, които носят отпечатъка на времето

Христо Шопов: Добре е да се познават филмите, които носят отпечатъка на времето

Още

 Великата Невена Коканова: Запалете лампите, после ни чака само тъмнина!

Великата Невена Коканова: Запалете лампите, после ни чака само тъмнина!

Още

Невена Коканова: Киното е друг свят, но за мен театърът е всичко и той осмисля живота ми

Невена Коканова: Киното е друг свят, но за мен театърът е всичко и той осмисля живота ми

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Йокю Джанполат-Раст: Контактът с публиката и колегите на сцената е една от тайните на успешния концерт

31-годишната турската виолистка е всепризната, и от музикалната критика, и от почитателите си, за истинско явление на музикалната сцена

Дервишът Зия Азази: Танцът като пътеводител в хаоса на съвременния свят

"Определям себе си като човек, който се интересува от духовното, използвайки изкуството като начин да изрази себе си", споделя артистът

Изкуството да се влюбиш в убиец: Тони Наумовски ексклузивно пред Dir.bg

"Кърджиев ужасно ми липсва - тази роля промени живота ми и мисля, че ще продължи да го променя", споделя роденият в Австралия македонец, който, освен сърцата на българите с "Есента на демона", покори и Ню Йорк

Мария Стефанова и Константин Соколов са носителите на "Аскеер" 2024 за водещи роли

Руси Чанев и Мимоза Базова получиха почетни статуетки, а най-добро представление стана "Красива птичка с цвят зелен" на режисьорката Анастасия Събева на Драматичен театър "Гео Милев" – Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора