Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иван Андонов: В живописта се спасявам от отчаянието, грубостта и нахалството

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА БЪЛГАРИЯ

Иван Андонов: В живописта се спасявам от отчаянието, грубостта и нахалството

Изложбата на големия режисьор, актьор и художник е от 27 април до 15 май 2021 г. в Галерия "Арте"

Режисьорът и художник Иван Андонов (Снимка: Иван Григоров)

Изложбата живопис на режисьора Иван Андонов /1934-2011/ в Галерия "Арте" е от 27 април до 15 май 2021 г.

Вернисаж на 27 април 2021 от 16.00 до 19.00 часа.

Предвижда се онлайн откриване - разговор с Анри Кулев и Люба Маричкова.

Още

Интелектуалецът на българското кино: Днес Иван Андонов щеше да навърши 85

Интелектуалецът на българското кино: Днес Иван Андонов щеше да навърши 85

В архива на галерия Арте пазя словото на Светлин Русев от откриването на изложбата на Иван Андонов 2017 г. - два печатни листа четливо изписани, а най-отгоре надпис: "На Люба!".

Да, Люба Маричкова всеотдайно и страстно пази паметта на своя съпруг. И днес е така! И тогава и сега изложбата е по повод рождения ден Иван Андонов - 3 май. И днес картините на Иван са все така въздействащи, своеобразни и неподражаеми. И днес думите на Светлин Русев са все така точни и актуални. Ето част от тях:

"Тази изложба ни връща към паметта на един изключителен актьор и режисьор, но не по-малко важно - ни разкрива и преоткрива един живописец с неспокойно творческо поведение - поетичен и чувствителен като душевност, който във времето се е движил от поетическата реалност до абстрактния конструктивизъм, от декоративната ритмичност до живописната символика...

Автор: Иван Андонов (Източник: Галерия "Арте")

Има неведоми неща в света на изкуството, които като че са предопределени!? Не знам кога и как, и от кого се е учил и вълнувал живописецът Иван Андонов, но той се появи като изграден автор, извън академичното обучение, но с художествено възпитание, което носи култивирания вкус и уроците на сериозна пластическа култура. Нещо повече - професионално отговорен към произведенията си - актьорът и режисьорът не е просто талантлив гастрольор в арт пластическото пространство, а художник със свой стил и своя следа в противоречивия свят на пластическото познание - творец, който трудно се вписваше в агресивната съвременна безпардонност!"

Светлин Русев, май 2017

Това е шеста самостоятелна изложба на Иван Андонов в галерия Арте, три от които той лично подреди. Това бяха уроци по естетика от творец с висок дух и безкомпромисно поведение, който чудесно знаеше къде започва истинското изкуство и неуморно работеше в най-високите му регистри. Неговият бърз ум и красиво слово допълват и доказват всичко това, думите му са повече от красноречиви:

"Нищо не ми доставя толкова голямо удоволствие, колкото рисуването. Заспивам и сънувам живопис. Събуждам се и мисля за картини. Страхотно е! Също като да можеш да се отдадеш само на една жена. Прекрасно е! Не знам дали има толкова голяма любов.

Режисьорът и художник Иван Андонов (Снимка: Иван Григоров)

Още

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Има неща, за които човек е орисан и без които не може. Живописта е една от тези мои орисии. В живописта се спасявам от отчаянието, грубостта и нахалството.

Аз не знам какво е вдъхновение. Знам какво е работа. В тази работа понякога има и щастливи мигове. Започвам да работя. Понякога става, понякога не става. Провокира ме желанието да работя. Имам необходимост да работя, да направя нещо, да ми излезе нещо от ръцете, дали филм или картина... От събуждането, докато страшно ми се доспи имам нужда да работя.

Ужасявам се, че толкова много хора, нямат необходимост и не познават радостта, която могат да изпитат от духовна храна.

Когато човекът не се докосва до изкуство, тогава и човечността намалява. Нещата са вързани - човечност, морал, изкуство-това е верига от духовни ценности, които губим ден след ден.

Иван Андонов (Снимка: Иван Григоров)

Слава Богу има книги, музика, хората са рисували и рисуват прекрасни неща и аз мога да ги гледам и да им се възхищавам. Стремежът към съвършенство всъщност е прогреса - причина за всички световни открития. Няма да има постижения в света, ако хората не се стремят към съвършенство."

/части от интервюта на Иван Андонов/

Много приятели, колеги, хора на изкуството са писали и разказвали за Иван Андонов, неговото обаяние не можеше да остави никой безразличен. Топли и сърдечни са думите на доайена на българската илюстрация и живопис Любен Зидаров:

"Натъкнах се един ден на афиш, който съобщаваше за живописна изложба на Иван Андонов. Виж ти! Запътих се да я видя между другото, като занимания на големия популярен актьор и режисьор в полето на други духовни дейности.

А и като уважение към моя добър познат. Естествено, с очакването, че отивам на изложба - хоби. А Иван Андонов ме стъписа, изненадаха ме още първите картини, които видях при влизане. Какво ти хоби, маслена живопис със свой свят и душевност. Помислих, че съм сбъркал галерията и се върнах да видя отново афиша, но Иван ме посрещна усмихнат и ме въведе вътре.

И до днес си спомням за сърдечния му смях от телефонната слушалка, в отговор на въпроса ми: " Моля, художникът Иван Андонов ли е ?"

/Любен Зидаров, 2013/

Автор: Иван Андонов (Източник: Галерия "Арте")

Няколко дни преди Великден и преди рождения ден на Иван Андонов, с обич и вълнение ще наредим близо 25 от маслените му картини, от голямо-форматни до кавалетни, от ранни портрети и пейзажи /70-те години на XX век, включително и един великолепен автопортрет от 1969 г./ до поетични абстрактни платна /след 2000-та година/.

Да, Иван е при нас със силното си духовно присъствие, с големия си талант, с безпогрешното си чувство за цвят и композиция. Яркият му творчески дух ще изпълни пространството на Галерия Арте, ще усетим тънката му усмивка, оригиналното му мислене и обичта му към красивото.

Какъв по-хубав празник?! Благодаря "На Люба!".

Гергана Борисова, април 2021

Още

Васил и Бисера - фамилия Вълеви в Галерия "Арте"

Васил и Бисера - фамилия Вълеви в Галерия "Арте"

Още

Галерия "Арте" представя Свилен Блажев  и неговата "Натура"

Галерия "Арте" представя Свилен Блажев и неговата "Натура"

Още

Галерия "Арте" представя живопис и скулптура в памет на Стоян Цанев

Галерия "Арте" представя живопис и скулптура в памет на Стоян Цанев

Още

Иконите на Атанас Атанасов и Станимир Желев в Галерия "Арте"

Иконите на Атанас Атанасов и Станимир Желев в Галерия "Арте"

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Британският музей показва в изложба откраднати преди това скъпоценни камъни

Експозицията "Преоткриване на скъпоценните камъни" е представена заедно с подобни древногръцки и римски артефакти от колекцията на музея, които някога са били използвани за запечатване на документи и за украса

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

В "Ателие"-то на Любен Зидаров

Можете да разгледате изложбата от 13 февруари до 3 март 2024 г. в Галерия "Нюанс"

Показаха откраднатата картина на Ван Гог, върната в торба на ИКЕА

По "Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г." още личат драскотини от кражбата и лошото съхранение

Антоанета Куик и Себастиян Куик представят първата си съвместна изложба в София

"Себастиян и Антоанета вдъхват нов живот на изоставени антики, намерени животински и природни елементи и захвърлени органични материали, като ги реставрират, преобразуват, реконструират и преосмислят