Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Галерия "Арте" представя живопис и скулптура в памет на Стоян Цанев

СЪВРЕМЕННИ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ

Галерия "Арте" представя живопис и скулптура в памет на Стоян Цанев

"Нощта на моето раждане" е името на емблематична картина на художника

Милко Божков, Ракурс от творбата му "Пепел" / Източник: Галерия "Арте"

На 4-ти февруари т.г. от 18,00 часа  Галерия "Арте" открива изложба "Нощта на моето раждане", посветена на художника Стоян Цанев. В изложбата са включени творби на художниците: Ангел Станев, Георги Чапкънов, Емил Попов, Захари Каменов, Зиятин Нуриев, Иван Русев, Милко Божков, Свилен Блажев, Станислав Памукчиев и Стоян Цанев. Експозицията ще бъде на разположение на публиката до 28-и февруари т.г.

Гергана Борисова от Галерия "Арте" ни припомня:

Още

Графикатури и някои други неща от Иван Газдов на Иванов ден в Галерия Арте

Графикатури и някои други неща от Иван Газдов на Иванов ден в Галерия Арте

"Преди 15 години за пръв път картини на Стоян Цанев изпълниха пространството на галерията ни. Стоян в черно, Милко в бяло. Светлин откриваше. Всички притихнали усещахме пулса на силния творчески дух, съзерцавахме елегантната, съвършено премерена живопис. Всяка изложба на Стоян бе събитие - обмислено до последния детайл, изящно до педантизъм. Деликатната му естетика е като урок, база за по-младите творци, а фината му емоционалност отдавна е преминала пределите на родното изкуство и заема достойно място на европейската сцена. През цялото това време Стоян остана верен на Галерия "Арте", до миналата година, когато съдбата реши друго. Давам си сметка, че загубихме емблематична фигура за цяло едно поколение, затова поканих девет негови приятели, съвременници и също знакови художници, да посветят по няколко свои творби на любимия ни художник и човек - Нанкиса, както го наричат най-близките.

Картината на Стоян от 2009 г. - "Нощта на моето раждане" обедини идейно и смислово настоящата експозиция. Заглавието метафорично ни препраща към изначалното, към значимото за всеки един от нас - неговите приятели, почитатели, последователи, съмишленици. Изложбата ще продължи през целия февруари - месеца, когато Стоян е роден и когато без време ни напусна, макар и само физически", казва Борисова.

Още

Отиде си известният художник Стоян Цанев

Отиде си известният художник Стоян Цанев

Стоян Цанев е завършил Академия за изящни изкуства във Варшава, при проф. Анджей Руджински. За творчеството си Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия: Награден е от полското културно министерство. От същата година взема участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев. Получава награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, наградата на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата - Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис - "Захарий Зограф".

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.

Стоян Цанев / Снимка: Архив на Галерия "Арте"

Всеки от художниците, представени в изложбата, е бил свързан духовно с покойния Стоян Цанев. Ето какво си спомнят за него:

"Пътят към безграничното минава през лабиринта на непонятното, тайното, скритото. Минава там, където душата и духовната интуиция се опитват да проникнат и познаят местата, на които са били. Стоян ни води през тези закрити пространства със силата на своето интуитивно провиждане и естетически максимализъм". Стоян Памукчиев

Стоян Цанев / Снимка: Архив на Галерия "Арте"

Емил Попов: "Стоян казваше: "Художникът трябва да мълчи". Неговото изкуство отговаря на тази му мисъл. То казва всичко, което е преживелица на уникалната му природа, без да разказва. То внушава тотално, било като графика, живопис или керамика. С един универсален пластичен език - неговото безсловесно говорене, вълнуващо у нас и по света хората, отворени към изкуството. Малцина избрани художници имаха и имат такава случка. Висота, вкус, експлозивна енергия..."

Иван Русев: "Той живееше и се държеше така, сякаш не знаеше, че е сред най-големите. Всъщност, както подобава на един голям талант - и изкуството му е сякаш направено без каквито и да е усилия. Стояне, гордея се, че бях един от твоите приятели. С голямото си изкуство, с твоите създадени образи ти и сега си до нас".

Захари Каменов: "Стоян беше свободен човек, който държеше съдбата в ръцете си. Обичаше живота - морето, виното, жените, приятелите си - сто процента отдаден на изкуството, изключителен естет. Убеден съм, ще бъде вдъхновение за поколения артисти и ценители".

Георги Чапкънов: "Нанкиса е европейски художник, ама и повече, и много добър човек. Скъп приятел! Няма го, продължавам да го обичам и ми липсва".

Зиятин Нуриев: "Съвършен естет, невероятно дисциплиниран и артист, но не показен. Съжалявам, че едва през последните десетина години бях по-близък с него. За мен Стоян Цанев беше като полъх - не можеш да го уловиш, но усещаш осезателно присъствието му".

Ангел Станев: "Пластическият език казва много повече от думите".

Творба на Стоян Цанев

Свилен Блажев: "Нанкиса е птица - Голяма, Свободна, Мощна и Силна. Навярно вечно в полет..."

Милко Божков: "Стоян ми беше добър приятел. Много добър приятел. Най-добрият приятел. Приятелството и отсъствието на един голям Човек и Творец ни събират в изкуството - това, което за Стоян имаше стойността на обител и пристан. Там се чувстваше неуязвим. То му даде възможност да познае абсолютното измерение на душевната пълнота. Стоян зададе най-висока нравствена и естетическа мярка, с която да измерваме израстването на личността по пътя й към вечността. Уви, пое твърде скоро към тази така непонятна и болезнено разкъсваща за нас неизвестност, но ни подари миг от нея чрез безценните духовни дарове, надхвърлящи границите между материално и нематериално, остави творби, даващи облик на неназовимото и ваещи необяснимото".

Георги Чапкънов, "Разпятие" / Източник: Галерия "Арте"

Елица Терзиева: "Художниците, в това красиво многогласие, обединяват своя пластически говор, за да изповядат споделените ценности в дълголетното извисено общуване. В артистичния си свят всеки един от тях е носител на елементи, същностни за целия духовен и творчески мироглед на Стоян, белязан от безпределната дълбочина на философското проникновение.

Автор: Ангел Станев / Източник: Галерия "Арте"

"Нощта на моето раждане", която е своеобразна сърцевина и поанта на тази наша среща, ни изправя пред величието на творческото рождество - просветлението, извисяването, вярата, освобождението. Тези живителни кълнове ни припомнят прозрението на Стоян: "След страданието идва спасението!". Мащабът на неговото творческо завещание обезсилва съждението, че земният път на човека е мъничък къс светлина между два безкрайни отрязъка мрак. Ако има край, има и начало, духовните достояния остават винаги отвъд тези условни граници. "Нощта на моето раждане" се превръща в метафора на идването Оттам Тук, и тръгването Оттук Натам. Приятелството, основано на духовното единение и съграждащото начало, ни дава увереността да твърдим, че Стоян продължава да бъде тук, в този кръг, а не Там.

С нестихваща сила продължава да отеква в съзнанието ми моментът, в който разбрах, че за Стоян времето е спряло и се намира отвъд прага на вечността. Необятната и безпределна тишина, която обгърна душата и ума ми в този миг, продължава и до днес. Тя заключи завинаги в себе си всички спомени, всичко казано и съпреживяно, но даде полет на онова, което поради невъзможност да сведем до обозрима понятност, наричаме истинно. На всички недовършени разговори и недоизказани мисли, с кристална и звънка чистота болката заличи границата между реално и нереално, понятно и непонятно; началото и краят изгубиха контурите си, за да се влеят в неразривно единение".

Още

Отиде си бележитият художник Андрей Даниел

Отиде си бележитият художник Андрей Даниел

Още

Почина художникът и професор в НХА Теофан Сокеров

Почина художникът и професор в НХА Теофан Сокеров

Още

Почина големият български художник Ванко Урумов

Почина големият български художник Ванко Урумов

Още

Почина художникът-изследовател на цветовете в движение

Почина художникът-изследовател на цветовете в движение

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Близо и далеч" - една изложба на фотографката Виолета Апостолова - Лети

Може да се види от 31 май до 14 юни 2024 г. в Галерия-книжарница "София Прес"

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Тоалетна с тапети "Луи Вюитон" в сръбския павилион на Венецианското биенале

"Колониална изложба" на Александър Денич говори чрез реклама на туристическа агенция или чрез полска тоалетна, облепена с тапети на "Луи Вюитон"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка