Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ириней Константинов: Българският театър не мами своята публика

БЪЛГАРСКИТЕ АРТИСТИ

Ириней Константинов: Българският театър не мами своята публика

Днес той отбелязва своята 75-а годишнина

Ириней Константинов в "Палачи", реж. Стоян Радев в Театър "София" (Снимка: Гергана Дамянова)

Още

Ириней Константинов: Нуждата от жив театър ще бъде по-силна от всякога

Ириней Константинов: Нуждата от жив театър ще бъде по-силна от всякога

Българският театър не мами своята публика. Не я лъже, а се отнася сериозно към нейното присъствие в залата. Това каза пред БТА актьорът и директор на театър "София" Ириней Константинов.

Днес той отбелязва своята 75-а годишнина.

"Щастлив съм, че минах без проблеми до 75 години, че се радвам на живота и света около мен, на работата си, на театъра, когато минавам покрай него и го гледам как красиво се откроява в градината, на хората около мен, на внучката ми, която жъне невероятни успехи в чужбина", каза той.

Щастлив съм, когато се прибера вечер след хубаво представление и съм щастлив, когато вляза в гората на "Симеоновско шосе", и си изтичам сред тези прекрасни остаряващи дървета моите си километри, допълни той.

Ириней Константинов на театралните награди "Икар" 2014 (Снимка: BulFoto)

По думите на Константинов в българския театър има оживление напоследък, и то - в поколенията на по-младите. "Забелязвам, че вече не са им достатъчни евтините смешки и забавления, а търсят нещо, което наистина има смисъл, нещо, което наистина има стойност и ще ги накара да помислят върху това, което са гледали, и да вземат нещо от него. Все повече и колегите ми от различните театри се ориентират към един качествен, по-различен, по-смислен репертоар", отбеляза директорът на театър "София".

Президентът връчва на Ириней Константинов орден "Стара планина" първа степен (Снимка: БТА)

Според него има място за всичко и всички в театъра. "Има място за забавление, има място за комедии, има място за сериозни драми, стига да има желание и достойно присъствие на сцената", допълни той.

Още

"Последният страстен любовник" се завръща в Театър "София"

"Последният страстен любовник" се завръща в Театър "София"

Ириней Константинов обясни, че в театъра има винаги периоди, в които се преминава през криза. "Струва ми се, че сега той излезе от тази криза и върви по своя истински път. И това се усеща веднага и от хората, от публиката", каза той.

На въпроса в какъв етап от развитието си е ремонтът на сградата на театър "София" той отговори, че "когато човек мине покрай театър "София", му е много приятно да го гледа отвън". Отбеляза, че и вътре в сградата се работи усилено. "Много се надявам, когато завършим, да имаме най-модерния, най-съвременния, най-красивия, най-обичания, както е било и досега, театър "София", посочи Константинов.

Ириней Константинов (Иван) във филма "Петимата от Моби Дик", реж. Гриша Островски и Тодор Стоянов

По думите му сградата се очаква да бъде готова "условно до около една година". "Сроковете са относително нещо, но тук мисля, че всичко върви по план. Или поне така ми се иска и участвам в този вървеж. И аз вървя, заедно с него", каза още директорът на театъра.

Ириней Константинов е роден на 23 март 1949 г. в София. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1972 г. със специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в класа на проф. Гриша Островски.

Още

Театър "София" представи проекта "Пер Гюнт пътува" със специално откриващо събитие

Театър "София" представи проекта "Пер Гюнт пътува" със специално откриващо събитие

След това започва да играе на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" Варна (1972-1976). Оттам нататък работи в театър "Сълза и смях" (1976-1984). От 1984 г. до днес е в театър "София", като от 2008 г. е директор на трупата.

Сред театралните му роли са Фердинанд в "Коварство и любов" от Шилер, Княз Мишкин в "Идиот" от Достоевски, Ибън в "Любов под брястовете" от Ю. О"Нийл, Данаил в "Когато гръм удари, как ехото заглъхва" от Яворов, Киряков в "Сън" от Ив. Радоев, Барни в "Последният страстен любовник" от Н. Саймън, Омуртаг - стражар в "Пир по време на демокрация" от Стефан Цанев, Том в "Похапване с приятели" от Д. Маргуляс, Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" от К. Киси,

Орест в "Орестия" от Есхил, моноспектакъла "Всичко наопаки" от П. Луки, Раул в "Крайности" от У. Мастросимоне, д-р Айнщайн в "Арсеник и стари дантели" от Дж. Кесърлинг, Марин в "Албена" от Йордан Йовков, Пер Гюнт в едноименната пиеса от Хенрик Ибсен.

Има многократни участия в радиотеатъра, литературни предавания на БНР и телевизионния театър. Участва във филми като "Петимата от Моби Дик", "Зарево над Драва", "Борис I", "Последният бей на Балканите", "Дубльорът", "От другата страна на огледалото".

Още

"Духът на Гогол" оживява на сцената на Театър "София" през януари

"Духът на Гогол" оживява на сцената на Театър "София" през януари

Още

Приспособяването - това вълнува днешния свят: "Пер Гюнт" от Хенрик Ибсен в Театър "София"

Приспособяването - това вълнува днешния свят: "Пер Гюнт" от Хенрик Ибсен в Театър "София"

Още

Театър "София" започва представления на открито

Театър "София" започва представления на открито

Още

Героинята Петра фон Кант, на прочутия режисьор Фасбиндер, е на сцената на Театър "София"

Героинята Петра фон Кант, на прочутия режисьор Фасбиндер, е на сцената на Театър "София"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Двама президенти и звездата Любо Киров ще аплодират младите таланти на наградите за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев"

Деси Тенекеджиева отново събира елита на България за най-престижния приз за родни млади творци

Орлин Горанов празнува "50 години магия" на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Музикалните събития стартират от Пловдив на 26 юни, следват Шумен на 28 юни, Велико Търново на 5 август, Плевен на 6 август, Стара Загора на 9 август, Варна на 6 октомври и София на 19 ноември

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с два концерта - за първи път във Варна на 27 април и на 29 април в Зала 1 на НДК

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo