Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иън Макюън: 60-те във Великобритания не са "рокендрол, секс и наркотици"

ПИСАТЕЛИТЕ И ОБЩЕСТВОТО

Иън Макюън: 60-те във Великобритания не са "рокендрол, секс и наркотици"

С "На плажа Чезъл"* исках да припомня на британците миналото, което им... предстои, каза белетристът

Ефектен визуален пърформанс (Полиформа студио, танц и хореография Дорина Пунчева и Цветан Апостолов) откри четвъртото издание на единствения фестивал в света, празнуващ неразривната връзка между киното и литературата CineLibri

На церемонията в Зала 1 на НДК на откриването на четвъртия кино-литературен фестивал CineLibri, един от елитните гости и участници във фестивала - писателят Иън Макюън, получи почетна награда, като един от най-мощните гласове в съвременната световна белетристика и майстор на литературната адаптация.

Още

 Зрелищна церемония открива четвъртото издание на CineLibri

Зрелищна церемония открива четвъртото издание на CineLibri

Неслучайно фестивалът CineLibri бе открит с прожекция на филма "На плажа Чезъл" (реж. Доминик Кук) - екранизация на едноименния роман на Макюън, номиниран за "Букър". Ден по-късно именитият британски писател имаше и среща с автограф със своите почитатели в литературен клуб "Перото" в НДК.

Той е изключително оригинален събеседник, който ни очарова още с първата си публична поява на нараждаването си в Софийския университет, а по-късно - на откриването на CineLibri, Макюн направи мил реверанс към организаторите на фестивала и към българската публика, с думите:

Иън Макюън и Жаклин Вагенщайн, основател и директор на CineLibri (Снимка: CineLibri)

"Уверявам ви, че за мен това е наистина изключително интересен фестивал - не прилича на никой друг фестивал, на който съм присъствал, а съм присъствал на страшно много.

Още

Иън Макюън: Свободата на словото винаги е под заплаха

Иън Макюън: Свободата на словото винаги е под заплаха

Любопитно е обаче онова, което Макюн каза по повод на филма "На плажа Чезъл". То доказва, че съвременната белетристика търси път към хората с реалните им проблеми, диктувани от политиката в света. Иън Макюън е не само изящен стилист и проникновен изследовател на човешката психика, но и изтъкнат общественик и ненадминат преводач на литературата на езика на киното.

Още на награждаването си в Ректората на Софийския университет "Кл. Охридски" писателят недвусмислено изрази своето отношение към процесите на световната политика в нашето настояще:

"Организациите, които разпространяват фалшивите новини, искат да ни накарат да вярваме, че нищо не е истина, че на никого не можем да се доверим и по този начин на сцената излизат демагогията, цинизмът и нихилизмът. Ще си позволя да се позова на един цитат от Волтер: "Може да не съм съгласен с това, което казваш, но ще защитавам с цената на всичко правото ти да го кажеш", заяви Макюн.

Ефектен визуален пърформанс (Полиформа студио, танц и хореография Дорина Пунчева и Цветан Апостолов) откри четвъртото издание на фестивала в НДК (Снимка: CineLibri)

Живеем в сложен свят, в който нашето бъдеще изключително много зависи от решенията ни, от политиката в света и от самото общество, което реагира на всичко случващо се - това е контекстът на посланието му. А оказва се, и причината за създаването на филма "На плажа Чезъл":

"Филмът, респ. романът, имат една много семпла идея, каза Макюн. Това е историята на една млада двойка, които току-що са се оженили. Те са сексуално единни. Всъщност, се проследяват първите 6 часа от техния брак. Действието в книгата /и филма/ се случва през 1961 година, но това не са 60-те години на "рокендрол, секс и наркотици". Това е времето, което ни връща назад, към загубата на империята. Великобритания е много патриархална и до голяма степен окована от управляващата класа. Вино се пие само в много, много специален случай. Сексът,... има много сексуални сцени във филма... И сега, когато британците искат да излязат от Европейския съюз, аз искам да им припомня какво им предстои!", каза британският писател, като стана повече от ясно неговото отношение към Брекзит и последствията му за бъдещето на британското общество.

Ефектен визуален пърформанс (Полиформа студио, танц и хореография Дорина Пунчева и Цветан Апостолов) откри четвъртото издание на фестивала в НДК (Снимка: CineLibri)

Фестивалът CineLibri продължава с нови интересни срещи с най-изтъкнатите световни творци от литературата и киното, които на дело доказват, че между книгата и екрана съществува "страстна прегръдка и Любов". Неслучайно, това е и мотото на фестивала CineLibri.

Жаклин Вагенщайн и Иън Макюън (Снимка: CineLibri)

"В продължение на две седмици ще разчитаме образи и ще визуализираме думи", казва директорът на CineLibri Жаклин Вагенщайн. И, както се казва в "На плажа Чезъл", "Няма значение дали любовта ще се запази. Важното е, че съществува."

Еми МАРИЯНСКА


На CineLibri mредстоят срещи с най-превеждания холандски писател в света - Херман Кох, и с един от най-ценените творци на Франция - Давид Фоенкинос, който ще представи у нас новия си филм "Ревност". Кох и Фоенкинос са част от петчленното жури с председател Мартичка Божилова, което ще излъчи най-талантливата литературна адаптация за голям екран на 16 октомври в зала 1 на НДК, когато ще имаме удоволствието да видим филма "Човекът, който уби Дон Кихот" на култовия режисьор Тери Гилиъм.

Билетите за всички прожекции в София и страната са в продажба през системата на epay и на касите на кината. Подробна информация за предстоящите фестивални събития можете да откриете на www.cinеlibri.com и във фейсбук страницата https://www.facebook.com/CineLibri/.

Още

Галавечери на различни култури на CineLibri 2018

Галавечери на различни култури на CineLibri 2018

Още

46 филма и много любов на CineLibri 2018

46 филма и много любов на CineLibri 2018

Още

Единайсет български филма на CineLibri 2018

Единайсет български филма на CineLibri 2018

Още

Иън Макюън открива лично CineLibri 2018 с една от най-интригуващите любовни истории, създавани по роман - "На плажа Чезъл"

Иън Макюън открива лично CineLibri 2018 с една от най-интригуващите любовни истории, създавани по роман - "На плажа Чезъл"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Петър Величков: Яна Язова е хулена жестоко, както се хули мъж, а не крехка жена

"Тя преобърна живота ми с главата надолу през 1985 г. Спечелих си овластен враг, какъвто не пожелавам на никого", разкрива литературният историк

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

Президентът изтъкна, че приносът на отличените учени към науката, към утвърждаването на българското културно и духовно пространство са високо ценени и извън България, от световната научна общност

Астор - измамникът, на когото можеше да се вярва

"С Пепа, първата ми съпруга, съм бил най-дълго време. Тя подаде молба за развод. Не знам защо и не съм я питал", разказва магът

Две актриси и един режисьор разкриват "Мечтата на идиотката"

Стефка Янорова, Василена Винченцо и Явор Намлиев представят "Мечтата на идиотката" от Анатолий Дяченко на сцената на театър "Българска армия"

Обречен на номинации за "Оскар"

110 години от рождението на Ричард Брукс

Блясък, окъпан в шампанско и сълзи

35 години от смъртта на легендата на Холивуд Рита Хейуърт