Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Единайсет български филма на CineLibri 2018

"ЛЮБОВ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ"

Единайсет български филма на CineLibri 2018

Омнибусът "8 минути и 19 секунди" по разкази на Георги Господинов е първата българска лента, която се включва в конкурсната програма на фестивала

Иван Бърнев в "Закъснелият дар" на режисьора Владимир Люцканов, част от омнибуса "8 минути и 19 секунди" по разкази на Георги Господинов (Снимка: CineLibri)

Още

Иън Макюън открива лично CineLibri 2018 с една от най-интригуващите любовни истории, създавани по роман - "На плажа Чезъл"

Иън Макюън открива лично CineLibri 2018 с една от най-интригуващите любовни истории, създавани по роман - "На плажа Чезъл"

Пет игрални и шест документални български филма ще могат да гледат зрителите на кино-литературния фестивал CineLibri2018.

Част от продукциите са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две от тях стават повод за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 г.

За първи път в конкурсната програма на CineLibri влиза българско заглавие - става дума за филма омнибус "8 минути и 19 секунди", който се състои от шест късометражни новели, претворяващи разкази от сборника "И всичко стана луна" на Георги Господинов.

Още

Немият Апокалипсис на Георги Господинов в 8 минути и 19 секунди

Немият Апокалипсис на Георги Господинов в 8 минути и 19 секунди

 

Изключително емоционален проект, който обединява усилията на едни от най-талантливите и любопитни български режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Теодор Ушев, Владимир Люцканов.

Още

"Безкрайната градина" на Галин Стоев ще се състезава на кинофестивала  "Любовта е лудост"

"Безкрайната градина" на Галин Стоев ще се състезава на кинофестивала "Любовта е лудост"

Сред фестивалните заглавия на 2018 г. е "Безкрайната градина" на Галин Стоев.

Създаден по мотиви от пиесата "Приятнострашно" на Яна Борисова, филмът е дебют в игралното кино на един от най-големите ни театрални режисьори и представлява съвременна градска драма, под чиято повърхност пулсират невидими светове и се раждат неочаквани чувства.

Спряган като "поетичен жест към зрителя" и като най-нежната българска кинотворба, "Безкрайната градина" заслужено беше удостоен с наградата на Съюза на българските филмови дейци по време на фестивала "Любовта е лудост" във Варна.

Галин Стоев, Никола Анастасов и Димитър Николов по време на снимките на "Безкрайната градина"

Още

Иън Макюън е специален гост на "Синелибри" 2018

Иън Макюън е специален гост на "Синелибри" 2018

В паралелната програма на CineLibri присъства и режисьорът Петър Попзлатев с филма "Аз съм ти, Адриана", ефектна екранизация по "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на Теодора Димова.

Неочакваната среща на една студентка и възрастна жена, чието минало е изпъстрено със събития, някои от които драматични, се оказва съдбовна. Ролите са поверени на звездни актьори като Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Деян Донков, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Владимир Пенев, Михаил Билалов.

В рамките на фестивала ще се състои среща с екипа, а самият филм ще бъде излъчен на лентово копие, което го прави една от последните български кинопродукции, които съществуват и на такъв носител.

Михаил Билалов и Жанет Спасова във филма на Петър Попзлатев "Аз съм ти, Адриана" (Снимка: CineLibri)

Ирмена Чичикова в "Аз съм ти, Адриана" (Снимка: CineLibri)

Четвъртото издание на CineLibri оказва чест на най-гледания български филм за 2017 година - "Възвишение" на режисьора Виктор Божинов. Лентата е екранизация по хитовия роман на Милен Русков, удостоен с Европейска награда за литература.

Александър Алексиев и Стоян Дойчев във филма на Виктор Божинов "Възвишение"

Още

Ингмар Бергман: Театърът е като предана съпруга. А киното е голямо приключение - като великолепна и взискателна любовница

Ингмар Бергман: Театърът е като предана съпруга. А киното е голямо приключение - като великолепна и взискателна любовница

По случай 100-годишнината от рождението на един от най-великите филмови стилисти на всички времена - Ингмар Бергман, CineLibri организира изискана галавечер в зала "България" на 13 октомври, съпроводена с филмова музика, почерпка и много празнични изненади.

В рамките на честването ще се състои премиерна прожекция на документалния филм "Лив Улман и къщата на спомените" - парченца живот, подредени от журналиста Георги Тошев и оператора Румен Василев.

Приветствайки каузата на фестивала, за първи път легендарната норвежка актриса, която тази година навършва 80, отваря малката си ваканционна къща край Осло, за да посрещне снимачен екип, при това български! В прегръдката на природата и спомените Лив намира покой, връща се към вълнуващи роли и срещи, белязали живота й, към всички онези неизбледняващи шедьоври, които са я променили.

Това е първото българско филмово заглавие с участието на музата на Бергман.

Още

Да разбиеш клишето, че в България е скучно. Нарочно!

Да разбиеш клишето, че в България е скучно. Нарочно!

Както подчертахме в началото, две от документалните продукции, намерили място в тазгодишната програма на CineLibri, стават повод за написването на книги.

Едната от тях е уебсериалът "Да се изгубиш нарочно" (2018), дело на нашумелите влогъри Крис Захариев, Ясен Атанасов и Анастас Шипков.

Анастас Шипков, Крис Захариев и Ясен Атанасов в "Да се изгубиш нарочно" (Снимка: CineLibri)

Още

Берлинале 2018: пет пъти България

Берлинале 2018: пет пъти България

Необичайно приключение, което показва България такава, каквато никога не сте я виждали. Другото заглавие е "Червено, твърде червено" (2018 ) на младата Божина Панайотова. След 25 години във Франция тя се връща в България с камера в ръка и едно съмнение: ами ако родителите й са сътрудничили на Държавна сигурност?

Така се ражда този дълбоко личен филм, оценен високо на Берлинале и предизвикал майката на Божина да напише книга, която се очаква на българския пазар през 2019 г.

"Червено, твърде червено" на Божина Панайотова

Още

Новият филм на Тери Гилиъм с премиера на CineLibri в зала 1 на НДК

Новият филм на Тери Гилиъм с премиера на CineLibri в зала 1 на НДК

Фестивалът предвижда и три документални филма, посветени на знакови български личности: "Симон срещу страха (Случаят Варсано)" на писателя Георги Тенев, филм за гениалния български поет и преводач Валери Петров и за Иглика Василева, изтъкната преводачка от английски език, отличена с множество награди.

CineLibri 2018 ще се проведе от 10 до 24 октомври и ще предложи над 300 прожекции, 45 актуални кинопродукции, много специални гости, събития и емоции. Тематичен фокус тази година е красотата на любовта във всичките й форми, което обяснява и мотото: "Любов между редовете".

Всичко за фестивала можете да следите ТУК

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Кинопанорама на Иван Андонов и избрани български филми

Тя се организира от Националния филмов център и Сити Марк Център

Иран забрани прожекцията на иранския филм "Братята на Лейла"

Филмът се съревноваваше за Златна палма на кинофестивала в Кан

Документалният филм "Останалите. Снимки от една война" на Бойко Василев по БНТ 1

Разказът като "машина на времето", която свързва миналото и днешният ден, ще бъде излъчен в сряда от 22:00 ч.

Джефри Ръш ще бъде почетен от кинофестивала в Карлови Вари

Ръш, който е на 70 години, е носител на награда "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Блясък" от 1996 г.

Българо-японският филм „Снимка с Юки“ беше представен на „Дните на европейското кино“ в Токио

Българо-японският игрален филм "Снимка с Юки" (2019 г., режисьор Лъчезар Аврамов) беше представен в Токио в рамките на фестивала "Дни на европейското кино"

"Жената, която уши знамето" - танцов филм изследва постиженията на жените в българската история

Филмът изследва идеята за жените като протагонисти в обществото и в историята през призмата на модата и съвременния танц