Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Берлинале 2018: пет пъти България

ФИЛМОВИ ФЕСТИВАЛИ

Берлинале 2018: пет пъти България

За първи път филм на български режисьор ще закрие престижната конкурсна програма

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Над 400 филма ще бъдат показани в рамките на 68-то издание на германския филмов фестивал Берлинале, който започва днес. Пет от тях са свързани по един или друг начин с България. Ето кои са те:

"Ага" в основната програма

"Български филм участва на Берлинале за пръв път от 29 години" - тaзи новина се появи в българските медии в края на януари. Тогава стана ясно, че лентата на българския режисьор Милко Лазаров "Ага" ще закрие престижната конкурсна програма на берлинския филмов фестивал.

Още

Българският филм "А̀га" закрива Берлинале

Българският филм "А̀га" закрива Берлинале

"Ага" е извън конкурса, а това означава, че няма да се бори за награда - Златна или Сребърна мечка. И все пак: успехът е голям. Български филм е попадал в основната програма на Берлинале за последно през 1989. Става дума за "Иван и Александра" на Иван Ничев. А и за първи път филм на български режисьор закрива основната програма на голям кинофестивал.

Филмът на Милко Лазаров е реализиран в копродукция с Франция и Германия и е заснет в Република Якутия в Руската федерация. "Един особено добър любовен филм, заснет пред впечатляващата кулиса на вечния лед. Филм, който същевременно представлява студия за безмълвието и душевните тревоги, които могат да бъдат преодолени едва с настъпването на смъртта", четем на уебсайта на Берлинале в краткото представяне на лентата. В основната програма на Берлинале участват общо 24 филма. 19 от тях ще се борят за Златната мечка.

"Червено, твърде червено"

Божина Панайотова е вторият български режисьор, представящ тази година свой филм на Берлинале. Нейната документална лента "Червено, твърде червено" (Je vois rouge) е включена в секцията "Панорама", която представя 44 игрални и документални филма.

"Червено, твърде червено" (Je vois rouge)

"През 1989, когато пада Желязната завеса, Божина е едва на осем години. Скоро след това баща й, който се занимава с изкуство, напуска България, за да заживее заедно с нея в Париж. 20 години по-късно младата жена се връща сама в София, за да документира всичко. Тя усеща, че в семейството ѝ има нещо недоизказано. Защо винаги са можели да пътуват? Нима нейните родители са били привилегировани? Божина започва да конфронтира родителите си с неудобни въпроси (...) Това е едно пътуване в миналото, след което младата режисьорка може да се впусне по-добре в своето бъдеще", пишат в представянето на филма критиците на страницата на фестивала.

Лентата на 36-годишната режисьорка, която е следвала философия и кино, е финансирана изцяло от Франция. Повечето имена в екипа също са френски - с изключение на композитора Емилиян Гацов.

Българска следа в румънски филм

На тазгодишното Берлинале са представени не само български режисьори, но и български актьори. Ирмена Чичикова и Георги Налджиев участват в дебютния филм на румънката Адина Пинтилие "Не ме докосвай" (Touch Мe Not). Лентата е копродукция на Румъния, Германия, Франция, Чехия и България и се състезава за Златна мечка в основната конкурсна програма.

"Тя ни пренася в интимния свят на протагонистите Лаура, Томас и Кристиан (...) Te копнеят за близост, но същевременно изпитват огромен страх от нея. Затова се опитват да се научат да преодоляват обичайните защитни реакции и табута. (...) Филмът ни показва как можем да преживеем интимността по неподозиран начин и да се обичаме едни други, без да се загубим", четем на сайта на фестивала.

"Не ме докосвай" (Touch Мe Not)

Златотърсачите от Телиш

В 68-то издание на Берлинале е представена и една изцяло българска история, заснета от берлинския режисьор Ян Петер Хамер и финансирана от Германия и Норвегия. Става дума за 31-минутния документален филм "DUG", който ни позволява да надникнем в делника на българските златотърсачи.

Филмът е заснет в региона около село Телиш, където през 1977 археологът Венцислав Гергов открива останки от праисторическо селище от каменно-медната и ранно-бронзовата епоха. В лентата Ян Петер Хамер придружава археолога и неговия приятел, иманяра Петро до няколко разкопки.

"Тези излети ни отвеждат в една епоха между бъдещето и миналото, в която отчаянието от загубата на историята се сблъсква с гостуването на извънземни от праисторическата епоха", пише в краткото представяне на документалния филм на сайта на берлинския филмов фестивал.

Официален трейлър на "Жалейка" - филмът на българската режисьорка Елица Петкова, който през 2016 спечели отличие на Берлинале:

Германските работници в българското село

Петата българска следа в тазгодишното Берлинале е филмът "Уестърн" на германската режисьорка Валеска Гризебах, чието действие се развива в Западните Родопи. Премиерата на филма всъщност беше през 2017 в Кан. На 68-то Берлинале той не се състезава за награда, а ще бъде показан в рамките на "LOLA at Berlinale" - това е специална кинопрограма, състояща се от филми, влезли в предварителната селекция за номинации на Германската филмова награда (Deutscher Filmpreis). Тази година отличията се раздават на 27 април, а финалните номинации ще бъдат обявени през март.

В "Уестърн" германска строителна бригада работи в трудни планински условия по инфраструктурен обект някъде в Западните Родопи. Зад този екранен разказ стои темата за цивилизационния сблъсък между двете общности: от една страна, германците от бригадата и от друга - местните хора от околните села. Разделя ги не само езиковата бариера, а и културата, традиционните навици, чисто битовите нагласи. Филмът е финансиран от Германия, Австрия и България.

Източник: DW/Дойче Веле

Коментирай 0

1/1

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Не ме докосвай" (Touch Мe Not)

"Червено, твърде червено" (Je vois rouge)

Календар

Препоръчваме ви

Филмовият фестивал в Сараево стартира онлайн заради коронавируса

Филмът "Фокусирай се, бабо" на босненския режисьор Пиер Жалица ще открие фестивала, на който 49 филма ще се състезават в четири различни категории за наградата Сърцето на Сараево.

Нюйоркският кинофестивал през септември - виртуален, но и с прожекции на открито

Ще бъде открит с филма "Скалата на влюбените" (Lovers Rock) на Стив Маккуин

Режисьорът Мартин Скорсезе ще продуцира съдържание за стрийминг платформата на "Епъл"

Той е поредната знаменитост след Опра Уинфри, Ридли Скот, Алфонсо Куарон, Джулия Луис-Драйфъс и други, които компанията успя да привлече

Кинофестивалът във Венеция включи две нови ленти извън конкурсната си програма

Той ще се състои от 2 до 12 септември, като председател на журито ще бъде австралийската актриса Кейт Бланшет

9 красиви филмови места в Париж

„Никога не мога да преценя дали Париж е по-красив през деня или през нощта“ казва Адриана от "Полунощ в Париж" на Уди Алън

Снимат "Голата истина за група Жигули" в Бургас (галерия)

Новият филм на Виктор Божинов, който се очаква да излезе през 2021 г., разказва историята на българска рок група от 80-те години, която се разпада точно, когато е на върха на славата си