Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българският филм "А̀га" закрива Берлинале

КИНОФЕСТИВАЛИ

Българският филм "А̀га" закрива Берлинале

За пръв път от 29 години наша продукция е в основната програма на филмовия фестивал в Берлин, съобщават от НФЦ, цитирани от БТА

"Ага", филм на режисьора Милко Лазаров/С Фейсбук профил на НФЦ

Добрата новина за българското кино е, че филмът на българския режисьор Милко Лазаров "Ага" ще закрие 68-я Международен филмов фестивал в Берлин.

Ага" на Милко Лазаров е първият от 29 години български пълнометражен игрален филм в основната програма на Берлинале. През 1989 г. в престижната конкурсна селекция беше избран филмът на Иван Ничев "Иван и Александра", припомнят от НФЦ.

Още

Робърт Редфорд и Джейн Фонда ще бъдат удостоени с почетен  "Златен лъв"

Робърт Редфорд и Джейн Фонда ще бъдат удостоени с почетен "Златен лъв"

"Ага" е вторият филм на Милко Лазаров. Неговият дебют "Отчуждение" (2013) беше селектиран  във Венеция. 

Сценарият - дело на режисьора и Симеон Венциславов, получи престижната награда "Кшищоф Кешловски" на програмата "Скриптийст" през 2015 г. в Кан. Проектът с работно заглавие "Нанук" започна на "София мийтингс - 2014". Оператор е Калоян Божилов.

"Ага", филм на режисьора Милко Лазаров/С Фейсбук профил на НФЦ

"Ага" е копродукция, в която освен България участват още Германия и Франция. Продуцент е "Ред Карпет" - Веселка Кирякова, копродуценти са 42film, Arizona Productions, БНТ, ZDF/ARTE, с подкрепата на НФЦ и чуждестранни фондове.

Сюжетът на филма разказва историята на Седна и Нанук, които живеят далеч на север в юрта и мечтаят да съберат семейството отново. След смъртта на Седна Нанук извървява дълъг път, за да открие напусналата ги преди години дъщеря Ага. 

този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценности. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно", казва Милко Лазаров.

В тазгодишната програма на Берлинале участва и българската миноритарна копродукция "Не ме докосвай", която е дебют на румънската режисьорка Адина Пинтилие с участието на Ирмена Чичикова и Георги Налджиев и продуцент Мартичка Божилова - "Агитпром".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Радиограмофон" или кой би заложил на карта живота си за едно радио?

Невероятна история от социализма в България, която в днешни дни е леко сюрреалистична, можете да гледате онлайн в платформата gledam.bg

Филмът за Боян Петров "Отново съм тук" с голяма награда от Фестивала в Трендо, Италия

Лентата проследява опита на алпиниста да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата му. Именно там Боян изчезва и въпреки безпрецедентната спасителна акция, не е открит

Големи промени в асоциацията на Златните глобуси

Инициаторите на наградите одобриха множество реформи, които ще доведат до повече етническо многообразие и прозрачност

На 9 май ще гледаме манифестация за 9 септември в "Порталът"

Във втория епизод на сериала „влизат“ героите на Татяна Лолова и още много любими български актьори

Лесбо-монахинската драма "Бенедета" на Пол Верховен е включена в конкурсната програма в Кан

Филмът ще бъде показан премиерно в Кан на 9 юли, когато ще тръгне и по кината