Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българският филм "А̀га" закрива Берлинале

КИНОФЕСТИВАЛИ

Българският филм "А̀га" закрива Берлинале

За пръв път от 29 години наша продукция е в основната програма на филмовия фестивал в Берлин, съобщават от НФЦ, цитирани от БТА

"Ага", филм на режисьора Милко Лазаров/С Фейсбук профил на НФЦ

Добрата новина за българското кино е, че филмът на българския режисьор Милко Лазаров "Ага" ще закрие 68-я Международен филмов фестивал в Берлин.

Ага" на Милко Лазаров е първият от 29 години български пълнометражен игрален филм в основната програма на Берлинале. През 1989 г. в престижната конкурсна селекция беше избран филмът на Иван Ничев "Иван и Александра", припомнят от НФЦ.

Още

Робърт Редфорд и Джейн Фонда ще бъдат удостоени с почетен  "Златен лъв"

Робърт Редфорд и Джейн Фонда ще бъдат удостоени с почетен "Златен лъв"

"Ага" е вторият филм на Милко Лазаров. Неговият дебют "Отчуждение" (2013) беше селектиран  във Венеция. 

Сценарият - дело на режисьора и Симеон Венциславов, получи престижната награда "Кшищоф Кешловски" на програмата "Скриптийст" през 2015 г. в Кан. Проектът с работно заглавие "Нанук" започна на "София мийтингс - 2014". Оператор е Калоян Божилов.

"Ага", филм на режисьора Милко Лазаров/С Фейсбук профил на НФЦ

"Ага" е копродукция, в която освен България участват още Германия и Франция. Продуцент е "Ред Карпет" - Веселка Кирякова, копродуценти са 42film, Arizona Productions, БНТ, ZDF/ARTE, с подкрепата на НФЦ и чуждестранни фондове.

Сюжетът на филма разказва историята на Седна и Нанук, които живеят далеч на север в юрта и мечтаят да съберат семейството отново. След смъртта на Седна Нанук извървява дълъг път, за да открие напусналата ги преди години дъщеря Ага. 

този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценности. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно", казва Милко Лазаров.

В тазгодишната програма на Берлинале участва и българската миноритарна копродукция "Не ме докосвай", която е дебют на румънската режисьорка Адина Пинтилие с участието на Ирмена Чичикова и Георги Налджиев и продуцент Мартичка Божилова - "Агитпром".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Доктор Мате: Състраданието и здравите връзки могат да помогнат на страдащия от болка и травми

Канадският лекар и психотерапевт Габор Мате се срещна снощи със свои почитатели. Темата на събитието бе "Мъдростта на травмата в токсичната култура на XXI век"

Кирил Серебренников и Том Круз се представят днес в Кан

Кинофестивалът в Кан отказа да приеме официални руски представители, но остана отворен за дисиденти

Кино "Резонанс" представя Седмица на младите киномани

В новата зала "Резонанс" в Дома на киното

Започва кинофестивалът в Кан

България също ще има свой щанд на фестивала

Бразилският режисьор Брено Силвейра почина на снимачната площадка от инфаркт

Силвейра (58 г.) беше "един от най-големите режисьори, символ на бразилските култура и изкуство", се казва в изявление на продуцентската компания "Конспирасао филмес"

Актрисата Жулиет Бинош ще бъде почетена на кинофестивала в Сан Себастиан

Лицето на Бинош, която спечели награда "Оскар" за "Английският пациент" на режисьора Антъни Мингела, е на плаката за 70-ото издание на кинофестивала в испанския град. Събитието ще се проведе между 16 и 24 септември