Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Галин Стоев: Никой не може да ти отнеме вътрешната свобода, но трябва да се бориш

БЪЛГАРСКИТЕ ТВОРЦИ ПО СВЕТА

Галин Стоев: Никой не може да ти отнеме вътрешната свобода, но трябва да се бориш

"Галин притежава голям финес, той е режисьор, който знае как да бъде непочтителен, без да прави провокации." казва за него Мюриет Майет, главен администратор на "Комеди франсез" от 2006 до 2014 година

Галин Стоев (Източник: Facebook страница)

"Това беше толкова непостижимо, че желанието ни ставаше десетократно по-голямо" - българският режисьор Галин Стоев си спомня с усмивка за неустоимото желание на неговата генерация творци да открие западната култура, от която е била лишена, пише Франс прес, цитирана от БТА.

"Четяхме всичко, свързано с Новата вълна, въпреки че дори нямахме достъп до филмите", спомня си режисьорът.

В неговия малък офис в Националния драматичен театър в Тулуза в югозападната част на Франция, на който той стана директор през 2018 година , Стоев си спомня за младостта в комунистическа България.

"Между приятели си разменяхме имената на режисьорите от новата вълна", казва режисьорът, споменавайки емблематичните фигури на френското кино като Годар, Трюфо и др.

2010 г. Галин Стоев с "Аскеер" за режисура (Снимка: BulFoto)

В търсенето на нови хоризонти и рушенето на клишетата, такъв беше пътят, изминат от този 52-годишен творец с младежки вид, с дънки, фланелка и тънки очила, за да стигне до Тулуза.

Галин открива театъра още като дете в културен център в град Варна, разположен на брега на Черно море. "Бях един доста разсеян ученик и за да се проявя по-добре в училище, майка ми ми каза: "Ще те заведа на едно място, където можеш да правиш всичко, което пожелаеш!"

Недисциплинираният ученик открива един нов свят: "Имах чувството, че тази действителност е по-реална от всичко онова, което искаха да ми наложат".

Още

Галин Стоев: Пропуснах срещата си с Изабел Юпер в "Комеди франсез"

Галин Стоев: Пропуснах срещата си с Изабел Юпер в "Комеди франсез"

Като юноша Галин си дава сметка, че има достъп само до преработени текстове. "Играеха се класически постановки, но всякакви сексуални конотации бяха премахнати". В опит да заобиколи цензурата той се съсредоточава върху оригиналните текстове.

По време на годините му в театралната академия в София пада Берлинската стена през 1989 година и страната му тръгва по пътя на демокрацията.

Още от началото на 90-те години той поставя класици като Корней и Шекспир и започва да залага на съвременен репертоар. В рамките на обмен с Британския съвет той тръгва по своя европейски път през Щутгарт, Москва и Брюксел. Натрупва опит и срещи, създава трайни творчески приятелства.

"Галин притежава голям финес, той е режисьор, който знае как да бъде непочтителен, без да прави провокации." казва за него Мюриет Майет, главен администратор на "Комеди франсез" от 2006 до 2014 година.

На фестивала "Любовта е лудост" (Снимка: БТА)

След като се запознала с една от неговите постановки, тя го привлича, за да внесе нов повей в престижната трупа, основана през 1680 година. В Тулуза, след като епидемиологичната обстановка го лишава от публика, режисьорът разработва хибридна форма между видео и театър, за да покаже на зрителя своя труд.

"Трябва да престанем да се примиряваме със ситуацията, да се оплакваме за изгубения си свят", заявява режисьорът, твърде убеден в това, че креативността трябва да се адаптира към новите реалности.

Още

Режисьорът Галин Стоев: Когато "всичко това" свърши, никога вече няма да сме същите

Режисьорът Галин Стоев: Когато "всичко това" свърши, никога вече няма да сме същите

Така той създава мини-сериал въз основа на постановката на своя руски драматург Иван Вирипарев "Непоносимо дълги прегръдки".

И макар, че от три години Галин Стоев пожела да се установи в Тулуза, той продължава редовно да посещава родината си, за чиито незавършен демократичен преход съжалява.

По време на репетиция на постановката си "Танцът Делхи" (Снимка: Народен театър)

"Миналото лято се случи нещо, българите излязоха на улицата". И за да подкрепи този народен порив, той се обърна с предизвикателство към премиера Бойко Борисов. В своето открито писмо, широко разпространено в медиите, той остро порица властимащите за изградената от тях "фасадна демокрация, подхранвана от клиентелизъм и крайна некомпетентност".

"Аз разбрах, след като отраснах в тоталитарен режим, че никой не може да ти отнеме вътрешната свобода, но трябва да се бориш", заявява Стоев.

Още

Триумф за Народния театър и "Танцът Делхи" в Тулуза

Триумф за Народния театър и "Танцът Делхи" в Тулуза

Още

"Безкрайната градина" на Галин Стоев ще се състезава на кинофестивала  "Любовта е лудост"

"Безкрайната градина" на Галин Стоев ще се състезава на кинофестивала "Любовта е лудост"

 

Още

Режисьорът Галин Стоев: Коко Азарян ми даде всичко

Режисьорът Галин Стоев: Коко Азарян ми даде всичко

Още

Режисьорът Галин Стоев в писмо: Г-н Борисов, политическият Ви проект е обикновена Cosa nostra

Режисьорът Галин Стоев: Г-н Борисов, политическият Ви проект е обикновена Cosa nostra

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Вижте бляскавата Церемония за Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" по БНТ на 19 май

Плеяда звезди от културния и обществен живот у нас на сцената на арт събитието на годината

Синът на чеха Мърквичка загива като български офицер на фронта

На 16 май т.г. се навършват 83 години от смъртта на художника

Писателят Александър Мануилов: Новата ни драматургия е изтикана в кьошето и не се подкрепя от театрите

"Театралният живот, завещан ни от няколко предишни поколения, така е поставил нещата - ти можеш да "влезеш" в "храма", само ако си победител", споделя младият автор

Скръб за емблематичния актьор Георги Велчовски

След тежко боледуване ни напусна актьорът, режисьорът и писателят

Световноизвестен мим от Свиленград се венча във Флорида за украинка

Сватба в духа на традициите вдигна Герасим Дишлиев - Геро, който е част от трупата на "Цирк дю Солей", с избраницата си Катя от Киев

Откриват музей на Боб Дилън в Оклахома през 2022 г.

Феновете ще получат шанс да се "докоснат и взаимодействат с повече от 100 000 ексклузивни културни съкровища от архива на легендарния певец