Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Галин Стоев: Никой не може да ти отнеме вътрешната свобода, но трябва да се бориш

БЪЛГАРСКИТЕ ТВОРЦИ ПО СВЕТА

Галин Стоев: Никой не може да ти отнеме вътрешната свобода, но трябва да се бориш

"Галин притежава голям финес, той е режисьор, който знае как да бъде непочтителен, без да прави провокации." казва за него Мюриет Майет, главен администратор на "Комеди франсез" от 2006 до 2014 година

Галин Стоев (Източник: Facebook страница)

"Това беше толкова непостижимо, че желанието ни ставаше десетократно по-голямо" - българският режисьор Галин Стоев си спомня с усмивка за неустоимото желание на неговата генерация творци да открие западната култура, от която е била лишена, пише Франс прес, цитирана от БТА.

"Четяхме всичко, свързано с Новата вълна, въпреки че дори нямахме достъп до филмите", спомня си режисьорът.

В неговия малък офис в Националния драматичен театър в Тулуза в югозападната част на Франция, на който той стана директор през 2018 година , Стоев си спомня за младостта в комунистическа България.

"Между приятели си разменяхме имената на режисьорите от новата вълна", казва режисьорът, споменавайки емблематичните фигури на френското кино като Годар, Трюфо и др.

2010 г. Галин Стоев с "Аскеер" за режисура (Снимка: BulFoto)

В търсенето на нови хоризонти и рушенето на клишетата, такъв беше пътят, изминат от този 52-годишен творец с младежки вид, с дънки, фланелка и тънки очила, за да стигне до Тулуза.

Галин открива театъра още като дете в културен център в град Варна, разположен на брега на Черно море. "Бях един доста разсеян ученик и за да се проявя по-добре в училище, майка ми ми каза: "Ще те заведа на едно място, където можеш да правиш всичко, което пожелаеш!"

Недисциплинираният ученик открива един нов свят: "Имах чувството, че тази действителност е по-реална от всичко онова, което искаха да ми наложат".

Още

Галин Стоев: Пропуснах срещата си с Изабел Юпер в "Комеди франсез"

Галин Стоев: Пропуснах срещата си с Изабел Юпер в "Комеди франсез"

Като юноша Галин си дава сметка, че има достъп само до преработени текстове. "Играеха се класически постановки, но всякакви сексуални конотации бяха премахнати". В опит да заобиколи цензурата той се съсредоточава върху оригиналните текстове.

По време на годините му в театралната академия в София пада Берлинската стена през 1989 година и страната му тръгва по пътя на демокрацията.

Още от началото на 90-те години той поставя класици като Корней и Шекспир и започва да залага на съвременен репертоар. В рамките на обмен с Британския съвет той тръгва по своя европейски път през Щутгарт, Москва и Брюксел. Натрупва опит и срещи, създава трайни творчески приятелства.

"Галин притежава голям финес, той е режисьор, който знае как да бъде непочтителен, без да прави провокации." казва за него Мюриет Майет, главен администратор на "Комеди франсез" от 2006 до 2014 година.

На фестивала "Любовта е лудост" (Снимка: БТА)

След като се запознала с една от неговите постановки, тя го привлича, за да внесе нов повей в престижната трупа, основана през 1680 година. В Тулуза, след като епидемиологичната обстановка го лишава от публика, режисьорът разработва хибридна форма между видео и театър, за да покаже на зрителя своя труд.

"Трябва да престанем да се примиряваме със ситуацията, да се оплакваме за изгубения си свят", заявява режисьорът, твърде убеден в това, че креативността трябва да се адаптира към новите реалности.

Още

Режисьорът Галин Стоев: Когато "всичко това" свърши, никога вече няма да сме същите

Режисьорът Галин Стоев: Когато "всичко това" свърши, никога вече няма да сме същите

Така той създава мини-сериал въз основа на постановката на своя руски драматург Иван Вирипарев "Непоносимо дълги прегръдки".

И макар, че от три години Галин Стоев пожела да се установи в Тулуза, той продължава редовно да посещава родината си, за чиито незавършен демократичен преход съжалява.

По време на репетиция на постановката си "Танцът Делхи" (Снимка: Народен театър)

"Миналото лято се случи нещо, българите излязоха на улицата". И за да подкрепи този народен порив, той се обърна с предизвикателство към премиера Бойко Борисов. В своето открито писмо, широко разпространено в медиите, той остро порица властимащите за изградената от тях "фасадна демокрация, подхранвана от клиентелизъм и крайна некомпетентност".

"Аз разбрах, след като отраснах в тоталитарен режим, че никой не може да ти отнеме вътрешната свобода, но трябва да се бориш", заявява Стоев.

Още

Триумф за Народния театър и "Танцът Делхи" в Тулуза

Триумф за Народния театър и "Танцът Делхи" в Тулуза

Още

"Безкрайната градина" на Галин Стоев ще се състезава на кинофестивала  "Любовта е лудост"

"Безкрайната градина" на Галин Стоев ще се състезава на кинофестивала "Любовта е лудост"

 

Още

Режисьорът Галин Стоев: Коко Азарян ми даде всичко

Режисьорът Галин Стоев: Коко Азарян ми даде всичко

Още

Режисьорът Галин Стоев в писмо: Г-н Борисов, политическият Ви проект е обикновена Cosa nostra

Режисьорът Галин Стоев: Г-н Борисов, политическият Ви проект е обикновена Cosa nostra

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Актрисата Лилия Маравиля за женските драми, покорството, властта и сънуването на Лулу

"Трудно е, когато бъркаме безкористната любов с желанието за притежание" споделя актрисата

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

Председателят Здравка Евтимова уточни, че кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет

Петър Величков: Яна Язова е хулена жестоко, както се хули мъж, а не крехка жена

"Тя преобърна живота ми с главата надолу през 1985 г. Спечелих си овластен враг, какъвто не пожелавам на никого", разкрива литературният историк

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

Президентът изтъкна, че приносът на отличените учени към науката, към утвърждаването на българското културно и духовно пространство са високо ценени и извън България, от световната научна общност

Астор - измамникът, на когото можеше да се вярва

"С Пепа, първата ми съпруга, съм бил най-дълго време. Тя подаде молба за развод. Не знам защо и не съм я питал", разказва магът

Две актриси и един режисьор разкриват "Мечтата на идиотката"

Стефка Янорова, Василена Винченцо и Явор Намлиев представят "Мечтата на идиотката" от Анатолий Дяченко на сцената на театър "Българска армия"