Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Филип Кутев: Фолклорът е толкова просто нещо, но се изисква голяма култура, за да го разбереш

БЪЛГАРСКИТЕ КОМПОЗИТОРИ

Филип Кутев: Фолклорът е толкова просто нещо, но се изисква голяма култура, за да го разбереш

120 години от рождението на композитора

София 10 февруари 1964 Филип Кутев, български композитор, фолклорист /1903-1982/ ( Пресфото-БТА, снимка: Симеон Ненов)

Още

Оркестърът за народна музика на БНР и ансамбъл "Филип Кутев" ще почетат юбилея на Георги Андреев

Оркестърът за народна музика на БНР и ансамбъл "Филип Кутев" ще почетат юбилея на Георги Андреев

Фолклорът е толкова просто нещо, но се изисква голяма култура, за да го разбереш, казва композиторът, диригентът, основател и художествен ръководител на фолклорен ансамбъл - Филип Кутев (1903-1982). Днес се отбелязват 120 години от неговото рождение.

На 7 октомври 1963 година вестник "Ню Йорк таймс" пише: "Има мит, че Орфей е роден там, където сега е България. Изглежда, че това е факт, а не мит, щом неговите дъщери още пеят там". Поводът за този отзив е българският фолклор, който, благодарение на Филип Кутев и ансамбъла му, стига до почти всички кътчета на света.

Филип Кутев е роден на 13 юни 1903 г. в Айтос, в семейството на общински чиновник. От малък слуша народна музика - певци, свирачи на гайда, на кавал, опознава обичаите на българския народ. Отначало започва да свири на дървена свирка. По-късно му купуват флейта, а от някъде му попада и стара цигулка, на която свири по слух, тъй като още не познава нотите.

Съюз на българските композитори

Като дете имал желание да стане художник. Дотолкова му се отдавало, че помага на учителя си по рисуване да изобрази иконите в църквата на съдено село. Въпреки че първото му увлечение към изкуството е рисуването, когато започвал да свири на цигулка, музиката го увличала така силно, че той решава да се посвети на нея.

НЕ ГО ПРИЕМАТ ЗА РЕДОВЕН УЧЕНИК В МУЗИКАЛНОТО УЧИЛИЩЕ

През 1922 г., на 19-годишна възраст, Филип Кутев идва в София. Не го приемат за редовен ученик в Софийското музикално училище (поради по-голяма възраст) и започва занимания по цигулка при чешкия педагог, концертмайстор на Софийската опера и преподавател в Държавната музикална академия проф. Ханс Кох. Той го подготвя и като частен ученик Филип Кутев завършва гимназиалното си музикално образование. Като цигулар сам изкарва прехраната си с участие в оркестър за озвучаване на неми филми.

Зала България - Нова българска музика '86: Фолклорен концерт, съвместно изпълнение на Държавния ансамбъл за народни песни и танки "Филип Кутев" и ансамбъла за народни песни на БТР (Пресфото-БТА снимка: Олег Попов)

През 1930 г. Филип Кутев завършва педагогическия отдел на Държавната музикална академия. Преценявайки, че познанията му по хармония и композиция не са достатъчни, той взема уроци при оперния диригент Асен Димитров. С негова помощ написва "Скерцо" за симфоничен оркестър, което Асен Димитров препоръчва на чешкия диригент Владислав Пак. През 1933 г. влиятелните музиканти Петко Стайнов и Стоян Брашованов му издействат Хумболтова стипендия, но Филип Кутев отказва да замине за Германия.

Голяма роля в по-нататъшното развитие на Филип Кутев като музикант изиграва маестро Георги Атанасов. Под негово влияние през 1930 г. Филип Кутев се явява на изпит за военен диригент и започва професионалната си дейност с армията. Привлечен от възможността да ръководи оркестър, същата година той се съгласява да стане капелмайстор в Бургас. Назначен е в 24-и пехотен полк, където работи до 1935 г. В Бургас ръководи и градския самодеен оркестър при музикалното дружество "Родни звуци".

През юли 1935 г. се премества отново в София като капелмайстор на 6-и пехотен полк. През 1940 г. преминава в Школата за запасни офицери, а през 1942 г. във Военното училище, където остава до 9 септември 1944 г.

Тържествено честване в зала "България" се състоя тържествено честване на юбилейната 60-годишнина на народния артист и композитор Филип Кутев. На снимката: Концерт на Софийската филхармония и хорова капела (Пресфото-БТА снимка: Вл. Иванов)

ОПИРА СЕ ИЗЦЯЛО НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР

Паралелно с капелмайсторската си дейност и опирайки се изцяло на българския фолклор, Филип Кутев създава редица хорови песни, сюити от народни песни за соло пеене и камерен оркестър. Първото му голямо произведение е "Българска рапсодия" (1937), построена върху тема от народни песни. По това време композира и три идейно свързани симфонични поеми - "Пролет", "Герман" и "Жътва". От тях написва само "Герман", в която описва мъките на българския народ през тежките сушави години.

Още

"Фолклорни класици" на Ансамбъл "Филип Кутев" сред акцентите в НДК тази седмица

"Фолклорни класици" на Ансамбъл "Филип Кутев" сред акцентите в НДК тази седмица

В този период Кутев композира и вокалните си сюити, също на фолклорна основа - "Тракийска сюита" (1936), "Среднородопска сюита" (1937), "Лазарската сюита" (1938) и "Северозападна сюита" (1939). Сред тях публиката приема най-добре "Сакарска сюита", написана през 1940 г. за симфоничен оркестър, пълна противоположност на "Герман". От нея лъха слънце, радост и щастие, пише критиката. Изградена е на основата на народни песни, записани от автора в село Дрипчево в Сакар планина. Следващата му композиция е "Пасторал" (1943) за флейта и оркестър, изградена върху народни мелодии, които авторът е записал от един овчар - кавалджия.

В периода 1944-1948 г. Филип Кутев работи в политическото управление на Министерството на народната отбрана, където отговаря за музикалните въпроси във войската. От 1948 г. до 1951 г. той ръководи културната дейност на Централния дом на Българската народна армия в София.

29 май 1952 г. Народен хор Филип Кутев. Държавният ансамбъл за песни и танци Филип Кутев изнася програма на другарската вечер на делегатите на ІІІ конгрес на Отечественият фронт в зала България (Пресфото БТА снимка: Рачо Стоянов)

Това е времето, когато пише много войнишки, масови, детски и младежки песни. През 1946 г. създава кантата "Девети септември" по текст на Богомил Райнов и с нея спечелва конкурс, обявен от Комитета за култура. През 1949 г. създава Симфония №1 - "Младежка", посветена на българската младеж. По идейност и композиционна техника Симфония № 1 е нов етап в творческото развитие на композитора.

Филип Кутев е първият, който създава многогласни песни за битов еднороден хор. Такива са песните "Двя са змийки бият", "Дона на порти седеши", "Полегнала е Тодора", "Кажи, кажи, Ангьо", "Огреяла е месечина", "Лале ли си, зюмбюл ли си", "Драгана и славия","Димянинка".

Филип Кутев композира и филмова музика. Той е автор на музиката във филмите "Под игото" (1952), "Героите на Шипка" (съвместно с Николай Крюков) (1955), "Неспокоен път" (1955) и "Хитър Петър" (1960).

Съюз на българските композитори

АНСАМБЪЛ "ФИЛИП КУТЕВ"

На 1 май 1951 г., с постановление на Министерския съвет по примера на гастролиралия през 1949 г. в България съветски хор "Пятницки", е създаден български Държавен ансамбъл за народни песни и танци (ДАНПТ). За главен художествен ръководител на ансамбъла е назначен Филип Кутев, на който пост той остава до края на живота си през 1982 г.

Още

Надежда Кутева е 39-ият носител на националната награда за живопис "Захарий Зограф"

Надежда Кутева е 39-ият носител на националната награда за живопис "Захарий Зограф"

Филип Кутев създава и ранния репертоар на ансамбъла със свои обработки на фолклорна музика и авторски композиции. Ансамбълът включва женски хор, народен оркестър и танцова група. Изпълнителите се избират чрез конкурс, от прегледите на селската художествена самодейност и от личната обиколка на художествените ръководители на ансамбъла из селата. Оркестърът е съставен от народни инструменти - гъдулки, кавали, гайди, тамбури и тъпан.

Репертоарът на ансамбъла се съставя от неговите изпълнители и от съвременните български композитори и поети. Първият му концерт е на 1 юни 1952 г., на Прегледа на българското музикално творчество. През 1955 г. е първото му гостуване в чужбина - в Белгия. За кратко време той става един от най-популярните музикални колективи в страната и печели слава в чужбина, където разнася славата на българския фолклор. След смъртта на Филип Кутев ансамбълът носи неговото име. От създаването си до днес ансамбълът е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.

Среща на младите композитори и писатели с народния хор на диригента Филип Кутев (Пресфото БТА снимка: Г. Викентиев)

НАГРАДИ

Филип Кутев е носител на множество награди, сред които "Народен орден на труда" (златен, 1946), на орден "Народна република България" (първа степен, 1959), на орден "Георги Димитров" (1964, 1967, 1973), на голямата награда на Сливенски окръг за литература и изкуство "Добри Чинтулов" (1970), на голямата награда на Съюза на българските композитори за 1972 г. за цялостното му творчеството, на награда на Съюза на българските композитори за 1975 г. за разработки на народни песни, на първа награда за вокална народна музика на Съюза на българските композитори за 1978 г.

15 февруари 1964 г. Тържествено честване на юбилейната 60-годишнина на народния артист и композитор Филип Кутев. На снимката: Юбилярът Филип Кутев бе поздравен от много обществени организации и институции (Пресфото-БТА снимка: Вл. Иванов)

Филип Кутев е носител на "Наградата на София" за 1980 г. за произведенията му "Шопска сюита" и "Лазарска сюита" (1981). Удостоен е със званието "Заслужил артист" (1951), със званието "Народен артист" (1955). Почетен гражданин е на Сливен (1970). От 1954 до 1972 г. Филип Кутев е председател на Съюза на българските композитори. В периода 1948-1949 г. е депутат в VI Велико народно събрание, през 1952 г. - в 1-ото Народно събрание, и от 1961 до 1966 г. - в 3-ото и 4-ото Народно събрание.

Филип Кутев умира на 27 ноември 1982 г., на 79-годишна възраст.

Още

Операта „Борислав” на Маестро Георги Атанасов за Националния ни празник

Операта „Борислав” на Маестро Георги Атанасов за Националния ни празник

Още

Оркестърът за народна музика на БНР представя в двоен албум 70-годишната си история

Оркестърът за народна музика на БНР представя в двоен албум 70-годишната си история

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"