Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Актьорът Петер Симонишек почина на 76-годишна възраст

IN MEMORIAM

Актьорът Петер Симонишек почина на 76-годишна възраст

"Толкова съм благодарен, че мога да правя това, което обичам", каза за ДПА покойният актьор, който е носител на наградите за най-добър актьор на Европейската филмова академия на и Германската филмова академия

Петер Симонишек (Снимка: Getty Images)

Австрийският актьор Петер Симонишек почина на 76-годишна възраст в дома си във Виена, съобщи ДПА, цитирана от БТА. 

Симонишек е участвал в множество филми, пиеси и телевизионни сериали в немскоговорящия свят. Извън Австрия той е известен с главната си роля в комедийната семейна драма "Тони Ердман", в която участва и германската актриса Сандра Хюлер.

Петер Симонишек и съпругата му Бригите Карнер присъстват на церемонията по закриването на 68-ия Международен филмов фестивал Берлинале в Berlinale Palast на 24 февруари 2018 г. в Берлин (Снимка: Getty Images)

Филмът, който дебютира в Кан през 2016 г., номиниран е за награда "Оскар" за най-добър международен филм през 2017 г. и бе отличен с наградата LUX на Европейския парламент и с приз за най-добър филм на Европейската филмова академия.

"Толкова съм благодарен, че мога да правя това, което обичам", каза за ДПА покойният актьор, който е носител на наградите за най-добър актьор на Европейската филмова академия на и Германската филмова академия.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"