Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Акад. Николай Денков и Даниела Доковска са предложени за орден "Св. Св. Кирил и Методий"

ПРИЗНАНИЕ

Акад. Николай Денков и Даниела Доковска са предложени за орден "Св. Св. Кирил и Методий"

Правителството предлага на президента Николай Денков да бъде награден е ордена за заслуги в областта на образованието и науката, а Даниела Доковска за особено значими заслуги за развитието на правната наука и юридическото образование

Акад. Николай Денков (Снимка: BulFoto)

Акад. Николай Денков и Даниела Доковска са предложени от Министерския съвет да бъдат удостоени с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Правителството предлага на президента Николай Денков да бъде награден с ордена за заслуги в областта на образованието и науката.

Денков е роден на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. Завършва Националната природоматематическа гимназия в София през 1980 г. През 1987 г. се дипломира във Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

През 1994 г. придобива степен доктор, а през 2008 г. - степен доктор на химическите науки. От 1997 г. е доцент, а от 2008 г. е професор по физикохимия в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". От 2008 г. до 2015 г. е ръководител на катедра "Инженерна химия" и директор на магистърска програма "Дисперсни системи в химичните технологии" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

Акад. Николай Денков (Снимка: BulFoto)

Още

Николай Денков: Предлаганите от нас промени са много полезни за децата

Николай Денков: Предлаганите от нас промени са много полезни за децата

От 2016 г. досега ръководи лаборатория "Активни формулировки и материали" в същия факултет. Член е на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция. През 2018 г. е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН), а през 2021 г. за академик на БАН. През 2019 г. е избран за редовен член на европейската научна академия Academia Europaea.

Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши изследовател в института на фирмата Rhone-Poulenc (Франция), водещ учен в изследователския институт на фирмата Unilever (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното виеше училище по индустриална физика и химия ESPC1 - Paris и в университета в Лил (Франция).

Ръководител е на 14 защитили докторанти, а други шест са в процес на подготовка.

Още

Николай Денков: Няма да участвам в следващ кабинет

Николай Денков: Няма да участвам в следващ кабинет

Научните му приноси са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения. По данни на Националния център за информация и документация (НАЦИД) е автор и съавтор на над 175 научни публикации. Има две публикации в престижното списание Nature и по една в Nature Physics и Nature Communications и е публикувал осемнадесет научни обзора. Неговите разработки са цитирани над 10 хил. пъти в научната литература (h-индекс = 50), изнесъл е над 90 лекции на международни конференции, провел е над 80 семинара в чуждестранни университети и изследователски институти. Съавтор е на дванадесет патента, включително шест международни (WIPO, US, Europe) и четири чуждестранни.

Ръководил е повече от 50 международни проекти, финансирани от чуждестранни фирми, сред които са Unilever, BASF, Saint Gobain, PepsiCo, Wacker, Dow Corning, Rhodia, Heineken.

Още

Акад. Николай Денков: Народността не пада там, дето знаньето живей! Честит празник!

Акад. Николай Денков: Народността не пада там, дето знаньето живей! Честит празник!

За научните си постижения акад. Денков е удостоен с отличията: наградата Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), наградата Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо дружество, Голямата награда "Питагор" на Министерството на образованието, младежта и науката за високи научни постижения, Почетния знак със синя лента на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Голямата награда на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за високи научни постижения и др.

Според класацията на Станфордския университет за 2021 г., обхващаща над девет млн. учени от цял свят, публикували в авторитетни международни списания, отразени в базата данни SCOPUS, акад. Денков е сред първия един процент учени, отличени за цялостен научен принос.

Министерският съвет предлага на президента Даниела Доковска да бъде наградена с орден "Св. Св. Кирил и Методий" за особено значими заслуги за развитието на правната наука и юридическото образование. Вече повече от 35 години тя активно допринася за развитието на научната и образователна дейност в средите на адвокатурата.

Даниела Доковска (Снимка: BulFoto)

Още

Тодор Живков: Съдете ме, но не можете да решите процеса на разграбване в България!

Тодор Живков: Съдете ме, но не можете да решите процеса на разграбване в България!

От 1983 до 1992 г. Даниела Доковска е член на Съвета по правната квалификация към Бюрото на Централния съвет на адвокатурата, два пъти е председател на Научно-методическия кабинет към Софийската адвокатка колегия, а от 2012 г. е ръководител на научната дейност на Научно-методическия център на Висшия адвокатски съвет.

Тя е сред учредителите на Центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев" и почти десет години е член на неговия управителен съвет (2006-2015 г.), като допринася в значителна степен както за институционалното му изграждане, така и за развитието на неговата образователна, научна и издателска дейност.

В последните 40 години осъществява и активна дейност за развитието на юридическия научен печат у нас. Била е член на редакционната колегия на сп. "Общество и право" и негов заместник главен редактор от 1991 до 1994 г.

Има важна роля за възстановяването на издаването на сп. "Адвокатски преглед", което се утвърждава като важен научен център не само за адвокатурата, но и за по-широката юридическа общност. От 2007 г. до днес тя е негов главен редактор, а от същата година е член и на редакционната колегия на списанието на Юридическия факултет на Софийския университет - "Съвременно право", което е едно от най-авторитетните издания за научни и практически публикации във всички области на правото. Даниела Доковска е научен редактор на повече от 40 изследвания и монографии.

Още

Орден "Св. св. Кирил и Методий" за актрисата Илка Зафирова и писателя Боян Ангелов

Орден "Св. св. Кирил и Методий" за актрисата Илка Зафирова и писателя Боян Ангелов

Още

Руси Чанев да бъде удостоен с орден "Св.Св.Кирил и Методий"- първа степен, предлага Правителството

Руси Чанев да бъде удостоен с орден "Св.Св.Кирил и Методий"- първа степен, предлага Правителството

Още

Владо Пенев с орден "Св.Св. Кирил и Методий"

Владо Пенев с орден "Св.Св. Кирил и Методий"

Още

Маестро Валерий Гергиев е отличен с орден "Св. Св. Кирил и Методий"

Маестро Валерий Гергиев е отличен с орден "Св. Св. Кирил и Методий"

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Почина актрисата Златина Дончева-Джамбазова

Поклонението ще се състои на 21 февруари (сряда) от 11.30 ч. в Православния храм "Успение Богородично" на Централни софийски гробища

Ето го новото ято таланти, номинирани за Полет в изкуството "Стоян Камбарев"

Петнадесетата Официална Церемония ще бъде епична и бляскава

НМА с празнични концерти за 125 години от рождението на проф. Панчо Владигеров

Консерваторията почита учителя, преподавал четирийсет години в музикалната Алма матер и под чието ръководство много български таланти правят първите си стъпки като композитори