Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Унгарски класики от 70-те и 80-те на кино

КИНЕМАТОГРАФИЧНИ ШЕДЬОВРИ

Унгарски класики от 70-те и 80-те на кино

Кино "Одеон" представя Седмицата на унгарското кино. Тя започва от 29 април

,,Моят 20-ти век", дебютът на придобилата голяма популярност през последните години Илдико Енеди (Източник: Кино "Одеон")

Събитието ще се проведе във филмотечно кино "Одеон"" от 29 април до 5 май 2023.

Постерът за Седмицата на унгарското кино (Източник: Кино "Одеон")

Още

Катрин Деньов е на афиша на 76-ия кинофестивал в Кан

Катрин Деньов е на афиша на 76-ия кинофестивал в Кан

Селекцията е реализирана от двата филмови архива, като в рамките на 6 дни ще бъдат показани 9 унгарски филма от 70-те и 80-те години на миналия век. Култовите заглавия са дигитално реставрирани.

На откриването ще бъде показан филмът "Чонтвари"" (Csontváry) на режисьора Золтан Хусарик. Ролята на знаменития художник е поверена на Ицхак Финци, чиято 90-годишнина БНФ ще отбележи с няколко специални събития. Юбилярът ще представи филма на живо пред столичната публика.

На откриването ще бъде показан филмът "Чонтвари"" (Csontváry) на режисьора Золтан Хусарик (Източник: Кино "Одеон")

След няколко неуспешни опита, Хусарик успява да завърши монументален кинематографичен епос за гения на унгарската живопис Тивадар Чонтвари Костка.

Още

Загива на 34 като "плейбойката" със "Златен глобус" и оставя пет деца

Загива на 34 като "плейбойката" със "Златен глобус" и оставя пет деца

Филмът не се вписва в рамките на биографичния разказ, а по-скоро представлява поетична изповед за същността на изкуството, за връзката между творческия ум и реалността, в която пътят на филмовия режисьор, на художника, и на актьора, влизащ в ролята на Чонтвари, се проектират в цялостната творческа визия.

На 30 април, заедно с Унгарския културен институт София отбелязваме Деня на унгарското кино с филма "Любов" (Szerelem) на Карой Мак.

На 30 април, заедно с Унгарския културен институт София отбелязваме Деня на унгарското кино с филма "Любов" (Szerelem) на Карой Мак (Източник: Кино "Одеон")

Големият филмов критик от Унгария - Дьорд Барон, който е официален гост на събитието специално ще представи филма, а Галина Торма и Янка Баркоци от Филмовия архив на Унгарския филмов институт ще проведат дискусия с публиката.

,,Любов"" е историята на младата Луца, чийто съпруг е арестуван от тайната полиция като политически враг. За да спести тежката истина на своята болна свекърва, Луца ще се опита да я убеди, че всъщност синът й е заминал отвъд океана и работи като успешен филмов режисьор в Холивуд. Световно известният филмов критик Дерек Малкълм класира "Любов" сред 100-те най-добри филми на "Гардиън" за 20-и век.

Още

Картбланш на Елица Георгиева: Поредица от творчески документални филми на Френския институт

Картбланш на Елица Георгиева: Поредица от творчески документални филми на Френския институт

Още едно специално събитие в рамките на Седмицата на унгарското кино в София е представянето на анимацията "Пяна за вана" (Habfürdő) на режисьора Дьорд Коваснаи като част от Сезона на класическия филм. С изпреварващ времето си подход, различни филмови жанрове се смесват в хибриден експериментален филм.

Действието се развива в централната част на Будапеща и разказва за любовен триъгълник. Чрез недоволството на персонажите от собствените им социални ситуации, филмът показва разочарованието на младото поколение от 70-те по изключително забавен и същевременно гротесков начин.

Реставрацията на филма е осъществена благодарение на A Season of Classic Films, инициатива на ACE (Асоциацията на европейските синематеки - www.ace-film.eu) с финансовата подкрепа на Програма Творческа Европа.

,,Пяна за вана"" ще бъде представен на 2 май от филмовите експерти на БНФ - Росен Спасов и Ангел Радев.

Три от филмите ще бъдат специално представени с видео обръщение от доайена на българската филмова критика проф. Вера Найденова, която е носител на високото държавно отличие на Унгария - "Златен кръст" за изключителния й принос в популяризирането на унгарското кино. Това са тежката артилерия ,,Електра, моя любов"" (1 май), ,,Осиновяване"" (2 май) и ,,Мефистофел"" (4 май).

,,Електра, моя любов"" (Szerelmem, Elektra) на Миклош Янчо изследва вечната борба между потисничеството и свободата (Източник: Кино "Одеон")

,,Електра, моя любов"" (Szerelmem, Elektra) на Миклош Янчо изследва вечната борба между потисничеството и свободата. Егист е узурпирал властта след убийството на Агамемнон, при когото хората живеят твърде свободно; паралелът е със 70-те години в Унгария и фигурата на Янош Кадар, който се издига на власт с потушаването на революцията от 1956 и екзекуцията на Имре Наги.

,,Осиновяване"" (Örökbefogadás) е заглавието, с което Марта Месарош пише нова глава в историята на унгарското и световното кино. Тя е първата жена-режисьор, спечелила "Златна мечка" на кинофестивала в Берлин. Филмът разказва историята на 43-годишната Ката, която иска да стане майка, но жененият ѝ приятел Йошка не желае извънбрачно дете. Един ден Анна, избягала от близкото сиропиталище, чука на вратата ѝ, търсейки стая, където може да се срещне с приятел. Ката се сприятелява със своеволното момиче и ѝ помага, докато същевременно срещата оказва влияние върху нейния собствен живот.

Още

Жан-Пол Белмондо: Асът на асовете

Жан-Пол Белмондо: Асът на асовете

,,Мефистофел"" (Mephisto) носи на Ищван Сабо наградата за най-добър сценарий в Кан и "Оскар" за чуждоезичен филм. Филмът е екранизация по романа на Клаус Ман и разкрива историята на амбициозния хамбургски актьор Хендриг Хьофген, чието единствено желание е да бъде успешен в своята професия.

И щастието го спохожда - превръща се в най-популярния актьор в страната, след като изиграва ролята на Мефистофел във "Фауст". Дори политическите промени в Германия не го притесняват в стремежа да задържи колкото се може по-дълго славата си. След възхода на нацистите жена му и най-близките му приятели бягат, но той е готов на компромиси с властта, за да запази своята популярност.

Три филма ще бъдат представени на живо от специалиста по унгарско кино доц. Иван Иванов. Това са ,,Соколите"" (1 май), ,,Моят 20-ти век"" (3 май) и ,,Лешоядът"" (3 май).

Акцент в програмата е ,,Соколите"" (Magasiskola) на Ищван Гаал, в който главната роля изпълнява Иван Андонов.

Филмът е отличен със Специална награда на журито в Кан през 1970, а сюжетът разказва историята на млад мъж пристигнал в развъдник за соколи, който функционира под строгия контрол на неговия началник. Соколите наблюдават "въздушното пространство" с военна прецизност и осигуряват биологичния баланс на нарушената природа. Железният ред е едновременно впечатляващ и тревожещ.

Младият орнитолог е неспособен да се бунтува. Единствената му възможност е да избяга.

,,Моят 20-ти век", дебютът на придобилата голяма популярност през последните години Илдико Енеди (Източник: Кино "Одеон")

Сред филмите, които не трябва да пропускате е и ,,Моят 20-ти век"" (Az én XX. századom). Дебютът на придобилата голяма популярност през последните години Илдико Енеди. Носителят на "Златна камера" за най-добър дебютен филм в Кан през 1989 е символична история, която съчетава драматични и комични елементи.

Още

Киара Мастрояни ще води церемонията по откриването на кинофестивала в Кан

Киара Мастрояни ще води церемонията по откриването на кинофестивала в Кан

Две близначки, анархистката Лили и съблазнителката Дора, заедно с г-н Z, който споделя любовта си и с двете, пристигат на унгарската граница с Ориент експрес в навечерието на 20-ти век. Тяхната приказка, уловена в магията на Едисоновите изобретения, поема в различни посоки.

По време на Седмицата на унгарското кино ще бъде показан и ,,Лешоядът"" (Dögkeselyű) на Ференц Андраш. С него режисьорът дава сериозна основа за трилъра в унгарското кино, като влиянието му е осезаемо в повечето филми от жанра, правени след това.

Таксиметровият шофьор Йожеф Шимон е ограбен от две възрастни пътнички. Разведеният, затънал в дългове мъж отива в полицията напразно. Там не му вярват. В безсилието си той предприема собствено разследване и бързо попада на професионалните обирджии. Тъй като е обезверен в законовите пътища за търсене на справедливост, започва еднолична кампания, използвайки все по-професионални методи.

,,Изпитание"" на Хрисан Цанков (Източник: Кино "Одеон")

Още

Илдико Енеди - унгарката, която спечели Берлинале

Илдико Енеди - унгарката, която спечели Берлинале

Бонус към програмата и специален подарък, който БНФ и филмотечно кино ,,Одеон"" правят на своите верни зрители е българо-унгарската копродукция ,,Изпитание"" на Хрисан Цанков. Филмът ще бъде прожектиран от 35 мм филмова лента и в него участват легендарни български актьори като Надя Ножарова, Кръстьо Сарафов и Иван Димов.

Всички филми са с цена 7 лв. редовен билет и 5 лв. с намаление за студенти и пенсионери.

Филмите ,,Любов"", "Пяна за вана" и "Изпитание" са с вход свободен!

Билети на касата на филмотечно кино ,,Одеон"".

Още

Бриджит Бардо: Съвременното кино е тъжно, скучно и просташко

Бриджит Бардо: Съвременното кино е тъжно, скучно и просташко

Още

Бриджит Бардо на 86 - еротичната мъжкарана на Франция, за която бъдещето е изобретение на възрастните

Бриджит Бардо на 86 - еротичната мъжкарана на Франция, за която бъдещето е изобретение на възрастните

Още

София Лорен за смъртта на Джина Лолобриджида: Дълбоко съм разстроена и тъжна

София Лорен за смъртта на Джина Лолобриджида: Дълбоко съм разстроена и тъжна

Още

"Изтънченият психар" бил в мокрите сънища на София Лорен, Джейн Фонда и Бриджит Бардо

"Изтънченият психар" бил в мокрите сънища на София Лорен, Джейн Фонда и Бриджит Бардо

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Кой още ще се бори за първи и втори филм на международния конкурс на 28-ия София Филм Фест?

Представяме ви останалите пет заглавия в състезателния конкурс на фестивала, в който за първи път половината от режисьорите са жени

"Прекрасни дни" на Вим Вендерс и "Присила" на София Копола приковават вниманието в 28-ия София Филм Фест

"Присила" ще бъде филмът, който българската публика ще може да види в Зала 1 на НДК във вечерта на раздаване на наградите на 28-ия София Филм Фест - 23 март, и американската гала на фестивала.

"Солтбърн" и "Всички сме непознати" - два от най-очакваните хита на 28-ия София Филм Фест

Не пропускайте хитовете в специалната селекция "Калейдоскоп" на очаквания кинофорум

Мати Диоп разказва за върнати на Бенин артефакти в документален филм, представен на "Берлинале"

В "Дахомей", включен в надпреварата за "Златна мечка", френско-сенегалската режисьорка разглежда трънливия въпрос за реституцията на произведения на изкуството, откраднати от Африка

В "Извън времето" режисьорът Оливие Асаяс излиза от уединението си на "Берлинале"

"Голям песимист съм, имах чувството, че киното, каквото го познавам, вече не съществува. Но съм щастлив, защото в крайна сметка се получи комедия", коментира режисьорът най-новия си филм

"Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан получи наградата за най-добър филм на наградите БАФТА

"Барби", "Убийците на цветната луна" и "Солтбърн" останаха с празни ръце