Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бриджит Бардо на 86 - еротичната мъжкарана на Франция, за която бъдещето е изобретение на възрастните

КИНОИКОНИ

Бриджит Бардо на 86 - еротичната мъжкарана на Франция, за която бъдещето е изобретение на възрастните

Секссимвол, киноикона, защитничка на животните и Жълтите жилетки, противничка на движението #metoo

22 април 1963 - Бриджит Бардо вдига своята чаша по време на пресконференция на филма "Презрението" на френския режисьор Жан-Люк Годар. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

За Бриджит Бардо е писано толкова много, колкото за никоя друга звезда на киното. Списъкът с биографии на иконата на поствоенна Франция е толкова дълъг, колкото е дълъг списъкът с филмите й.

Между 1952 г. и 1956 г. Бардо е момиче с тъмнокестенява коса, която е изгряваща млада звезда във Франция.

28 ноември 1967 г. - френската актриса Бриджит Бардо пристига на летище Хийтроу в Лондон. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Глобалната й популярност и превръщането ѝ в истински секссимвол става, когато се появява с изрусена коса във филма на един от съпрузите й Роже Вадим "И Бог създаде жената".

Русата коса на Бардо е емблема на променящите се модни тенденции в следвоенна Франция, както и промяната в образа на кинозвездата.

Освен, че изрусената Бардо демонстрира една нова френска модерност, тя е продукт, който постига успешната естетическа амалгама от френско-американски тип звезда.

Френската актриса Бриджит Бардо в студио за танци. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Когато "И Бог създаде жената" е показан първо в кината по Шан-з-Елизе, филмът, струвал 140 милиона франка, носи приходи от гледания под 60 милиона. Постъпленията в САЩ от него обаче достигат до 4 000 000 долара. Затова, в своето забележително есе "Бриджит Бардо и синдромът Лолита", Симон дьо Бовоар пише, че "тя може да бъде считана като експортен продукт на Франция, важен толкова, колкото е важна марката автомобили "Рено".

Бриджит Бардо мие пода в сцена от филма "Бабет отива на война" (1959) (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

"Аз съм момиче от добро семейство и съм добре възпитана. Един ден обърнах гръб на тази си страна и станах бохем."

С излизането на "И Бог създаде жената" Бардо повече притеснява своите сънародници във Франция. Те я гледат по телевизията, където тя е със син пуловер, дънки, излегната на диван с китара - жените домакини завистливо подхвърлят "Всеки може да го прави. Дори не е толкова хубава!". Мъжете пък не спират да я зяпат, подсмихвайки се.

Бриджит Бардо в сцена от "И Бог създаде жената"

За еротичната мъжкарана на Франция, бъдещето е изобретение на възрастните и тя няма доверие в него.

22 февруари 1965 г. - Бардо е в момчешки костюм по време на снимките на филма "Вива Мария" на Луи Мал.(Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Докато французите се срамуват, отказват да приемат Бардо и най-вече да я харесат открито, тя става новият идол на американската младеж. Превръща се в истинска световна звезда.

Няма седмица във френските медии без статия за Бардо - за нейните настроения, любови, афери, анализи върху личността и поведението ѝ. По-голямата част от тях обаче кипят от злоба.

Бриджит Бардо и шотландският актьор Шон Конъри на премиерата на филма "Шалако" в Лондон през декември 1968 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Бриджит всеки ден получава стотици писма от фенове, от момчета, от момичета и това кара притеснени майки да пишат протестни молби до редакциите на френските издания и религиозните институции с единствената надежда да убедят обществеността колко вредна е Бардо за морала.

19 септември 1966 - оператор снима Бриджит Бардо на лондонското летище в сцена от филм. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Когато трима разглезени и неангажирани с нищо младежи убиват спящ възрастен мъж във влак за Анже, Асоциацията на родителите и учителите иска от кмета на града за престъплението да бъде обвинена именно Бриджит Бардо.

Причината е, че "И Бог създаде жената" е бил вече показан в Анже, с което въпросните младежи са възприели нейните неморални маниери и са се превърнали в перверзници, каквато, според тях, е Бардо.

Бриджит Бардо на пресконференция в Рим за премиерата на филма "Презрението" с режисьора Жан-Люк Годар и продуцента Карло Понти, 22 април 1963 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Във филма тя играе разпусната млада жена, която търси приключения с мъже. Във филма Бардо се въргаля гола и безгрижна в пясъка на Сен Тропе. Във Франция танцуването на бос крак по това време е равно на среден скандал. Съблазнителната надута блондинка обаче нарушава всички табута. Шокира цял народ.

В очите на добрата, послушна и кротка буржоазия, тя е обикновена проститутка.

Бардо и Серж Бургуньон по време на снимките на филма "Две седмици през септември" (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

С филми като "Истината", "Презрението" и "Вива Мария!" Бриджит Бардо не само влиза в историята на киното, тя променя образа на жената, на която ѝ е позволено да бъде секси, уверена и да се държи така, както тя иска и ѝ харесва.

Докато съпругът ѝ Роже Вадим снима "И Бог създаде жената" с нея, тя започва афера с филмовия си партньор Жан-Луи Трентинян.

"Аз напускам, преди да ме напуснат."

Бриджит Бардо и Роже Вадим, 12 декември 1960 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Женена е 4 пъти, правила е 4 опита за самоубийство. Има син, чието възпитание е оставила до голяма степен на неговия баща - актьорът Жак Шарие.

"По-добре е да бъдеш неверен, отколкото да бъдеш верен, без да го искаш."

В "Бриджит Бардо и синдромът Лолита" Бовоар пресича всеобщите клишета, разбирайки "другостта" на завладяващото представяне на Бардо във филма на Вадим.

20 февруари 1965 г. - Бриджит Бардо в костюм от филма "Вива Мария" (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Според нея "тя не е нито перверзна, нито бунтарка, нито аморална. Точно затова моралът няма шанс при нея."

Бриджит Бардо се превръща в pin-up girl на екзистенциализма, размахвайки ханша си за всички онези големи мозъци с дебели рогови рамки на очилата, които също смятаха, че бъдещето е измислено само, за да развали настоящето, но им липсва нейното красноречие.

Embed from Getty Images

Роже Вадим среща Бардо, когато тя е на 18. Впечатлен е от нейната невинност.

"Мислеше, че мишките снасят яйца" споделя той.

Дьо Бовоар подсказва за бъдещата мания на Бардо: "във всичките си филми тя обича животни".

Embed from Getty Images

Едва ли има звезда, която да е преследвана толкова, колкото Бриджит Бардо.

Появата ѝ съвпада с раждането на друго неудържимо явление: папараците. Фелини го откроява с натрапчивия фотограф Марчело Рубини във филма си от 1960 г. "Сладък живот". И явлението, и филмът остават важни и до  днес.

Embed from Getty Images

Ако искаме да разберем какво представлява Бриджит Бардо, не е важно да знаем каква всъщност е Бриджит Бардо. Нейните почитатели и недоброжелатели са загрижени за въображаемото същество, което виждат на екрана през собствените си фантазии.

Доколкото е била изложена на обществения поглед, нейният мит е подхранван от личния ѝ живот не по-малко, отколкото от филмовите й роли.

Бриджит Бардо във филма "И Бог създаде жената" на Роже Вадим.

Този мит съответства на един по-стар мит, който Роже Вадим се опитва да възстанови. Той изобретява решителна и модерна версия на образа на "вечната жена" и по този начин лансира нов тип еротика. Именно тази новост примамва някои хора и шокира други.

Симон дьо Бовоар допълва:

"Любовта може да устои на близостта, еротизмът не може."

Бриджит Бардо се под слънчевите лъчи в "Презрението" на Жан-Люк Годар.

Бриджит Бардо и Мишел Пиколи във филма на Жан-Люк Годар "Презрението"

Публични позиции

Освен, че Бардо се занимава със своята фондация за права на животните, тя открито заема позиции в обществено-политически дебати.

Тя например подкрепи движението на Жълтите жилетки като защити своята позиция с думите:

"Парите се харчат безсмислено за пътувания на политици в частни самолети и за шофьори, докато други нямат стотинка".

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Френската актриса също така осъди движението #metoo пред вестник Paris Match.

В интервюто тя коментира, че не говори за "всички жени", а конкретно за актрисите, като смята, че подобен тип оплаквания са "лицемерни, нелепи и безинтересни".

Бриджит Бардо храни кучета в Бкурещ, Румъния през 2001 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

86-годишната актриса добавя, че така коментирана, темата отнема важни обществени дебати за истинското насилие над жените. Бардо заявява, че никога не е била обект на сексуален тормоз.

"Мислех, че е хубаво да ми казват, че съм красива или че имам малко, хубаво дупе. Този тип комплименти са хубави."

Още

Още не ви и хрумва, че аз съм Бриджит Бардо

Още не ви и хрумва, че аз съм Бриджит Бардо

Още

83-годишната Бриджит Бардо постоянно е в центъра на скандала

83-годишната Бриджит Бардо постоянно е в центъра на скандала

Още

Непознати снимки на Бриджит Бардо от една нощ с фотографа

Непознати снимки на Бриджит Бардо от една нощ с фотографа

Още

Брижит Бардо: Никога не съм виждала толкова разрушителен свят

Брижит Бардо: Никога не съм виждала толкова разрушителен свят

Още

Най-галантният мъж в живота на Бриджит Бардо се самоубива

Най-галантният мъж в живота на Бриджит Бардо се самоубива

Още

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Коментирай 25

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Овидий умира в изгнание, прокуден от Рим по морални причини

Авторът на "Метаморфози" изгорил оригинала на поемата си

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Събитието е с начало 25 март 2022 г. Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на незабравимата актриса, съобщиха от Съюза на артистите в България (САБ)

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Полският поет, медиен артист, писател, филмов, театрален и оперен режисьор, композитор, художник и продуцент Лех Майевски представи най-новия си филм "Бриджит Бардо завинаги" пред публиката на София филм фест снощи

Аристотел: Нещастието сплотява хората

Бащата на науките и основоположник на западната философия, не бил лесен характер