Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Брижит Бардо: Никога не съм виждала толкова разрушителен свят

ОСОБЕНО МНЕНИЕ

Брижит Бардо: Никога не съм виждала толкова разрушителен свят

"Имаше ТОРС, Ебола, СПИН, H1N1, но никога не са били в пропорциите, които прие коронавирусът"

Бриджит Бардо в средата на 60-те години на миналия век (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

"Голям песимист съм. На 85 г. съм, преживях много неща, включително войната през 1939-45 г., войната в Алжир... И мога да ви кажа, че никога не съм виждала нещо толкова драматично, като това, което преживяваме сега. Врагът е неконтролируем. Имаше ТОРС, Ебола, СПИН, H1N1... но никога не са били в пропорциите, които прие коронавирусът".

Тя говори рядко и непримиримо. Брижит Бардо е под карантина, както всички французи, в имението си "Ла Мадраг" в Сен Тропе, което от години не е напускала и ежедневието ѝ от началото на пандемията не се е променило. Киноиконата от 60-те г. се е посветила изцяло на защитата на животните. Погледът ѝ към днешния свят е безмилостен.

- Министър-председателят Едуар Филип каза, че тази криза ще разкрие "най-хубавото и най-мрачното в човечеството". Вие какво видяхте досега?
- Глупостта си остава голям бич за човека. Заради коронавируса има изоставени домашни животни. Господарите им смятат, че те предават болестта. Това обаче беше опровергано от всички ветеринари, лекари, професори...

Тези подли французи виждат в животното най-лошото, което може да им се случи. На тях им пожелавам да хванат коронавируса. Китайците пък твърдят, че мечата жлъчка лекува Covid-19, освен куп други болести. От години съществуват "ферми за жлъчка", където близо 10 хил. мечки са затворени в клетки с катетър в жлъчния мехур. Това е скандал, изобщо не лекува нищо. Ще погубят последните диви животни, които са ни останали.

В Румъния през 2001 г. по повод кампания за спасяването на бездомни кучета (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

- Мислите, че човекът сам е виновен за нещастието си?
- Това, което ни се случва, изобщо не ме изненадва. С моя животински инстинкт усещам бунта на планетата срещу начина, по който хората я опустошиха. Той започна с глобалното затопляне, наводненията, пожарите... От известно време се случиха доста неща едно след друго, поставяйки в опасност населението на света.

Планетата се задушава от влудяващата демография. Това е в основата на всички проблеми, които разстройват живота ни днес.

1968 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

- По-добре ли вървеше светът, когато бяхте млада?
- Никога не съм виждала толкова труден за живот, толкова разрушителен, толкова насилствен, с такава липса на свобода свят, както днешния. Преживях прекрасни години.

Бяхме свободни. Можехме да се забавляваме, да живеем без да бъдем преследвани винаги от камери, закони, заповеди на префекта...

1966 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

- Какво научихте от това изпитание, каквото е карантината?
- Аз съм под карантина от десет години, за мен нищо не се променя (смях). Не съм голяма почитателка на човешкото същество, не се виждам с много хора...

- Виждате ли вече промяна в страната и по света?
- Ще трябва да си върнем човечността, да променим навиците си. Трябва да спрем да носим кожи или промишленото отглеждане на животни, където те никога не виждат дневна светлина и им режат човките. Ние сме под властта на враг, който ни убива, вирусът. Животните са под властта на враг, който се нарича човек и който ги кара да страдат. В Китай например, има фестивал на кучешкото месо в Юлин, където всяка година между 10 000 и 20 000 животни са пребивани до смърт, за да омекне месото им.

Трябва да има световен бунт срещу това варварство и бойкот на китайските продукти. Това е отвратително. Правителствата са безразлични към всяко животинско страдание. Би било добре, ако това може да се промени с кризата.

Март 1980 г. Актрисата отправя емоционално искане по френската телевизия да се спре жестокото клане на животни (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

- Как смятате, че ще изглежда светът след това?
- Голям песимист съм. На 85 г. съм, преживях много неща, включително войната през 1939-45 г., войната в Алжир...

И мога да ви кажа, че никога не съм виждала нещо толкова драматично, като това, което преживяваме сега. Врагът е неконтролируем.

Имаше ТОРС, Ебола, СПИН, H1N1... но никога не са имали пропорциите, които прие коронавирусът. Изобщо не знам дали ще спечелим (войната - б.а.). Може да има примирие. Но няма ли да се възобнови десет пъти по-силно след период на затишие?

- Тревожи ли ви икономическата криза, която следва здравната криза?
- Тя може да избистри нещата. Хората трябва да имат други ценности, освен финансите.

Тази нужда да се печелят пари отслаби съпричастността, състраданието, добротата... и породи пълно пренебрежение към страданията на животните. Искат да извличат от тях само финансови облаги.

2001 г. В Букурещ, където се обяви против драстичните мерки на кмета Траян Бъсеску срещу бездомните кучета в румънската столица (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

- Смятате ли, че Еманюел Макрон ще преориентира политиката си? Той казва, че Франция трябва да си върне суверенитета...
- Президентът на Републиката направи всичко, за да стигнем дотук. Сега е доста притеснен. Не бива да зависим от целия свят за продуктите, които са необходими за нашата сигурност и здраве.

Липсват ни лекарства. И най-вече ни липсва президент, който умее да управлява, защото Еманюел Макрон не е такъв.

ПОЛ КАРСЕНАК/ "ФИГАРО", Превод: ГАЛЯ ДАЧКОВА/"ГЛАСОВЕ"

Коментирай 31

Календар

Препоръчваме ви

Портрет на Христо Ботев от неизвестен художник откриха в Букурещ

Журналистът Жанета Йорданова я открива я в дома на 90-годишния Георги Ронков в Букурещ, който е последният стопанин на унищоженото българско училище в Румъния

Вагнер - любимият композитор на "лудия" Лудвиг и на Хитлер

210 години от рождението на музикалния гений

Той връчва първия "Оскар" в историята на киното

140 години от рождението на филмовата легенда Дъглас Феърбанкс

Хари Белафонте: Гневът е необходимо гориво, бунтът е здравословен!

Целият живот на легендарния певец, артист и борец за граждански права е потвърждение на тези негови думи

Атина се сдобива с парк на името на Микис Теодоракис

"Дългът ни към вселенския и значим Микис Теодоракис и към неговото наследство е огромен и неизплатим", каза кметът на Атина