Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нова стопляща сърцето ТВ адаптация "За всички създания – големи и малки" е в дома на епичната драма до Коледа

НЕПРЕХОДНИ ИСТОРИИ

Нова стопляща сърцето ТВ адаптация "За всички създания – големи и малки" е в дома на епичната драма до Коледа

Ветеринарният сериал е по Epic Drama всяка неделя в 19:45 часа с повторение в събота по обед и ще завърши със специален коледен епизод

"За всички създания - големи и малки" ви очаква по Epic Drama до Коледа (Снимка: © Epic Drama)

Ежедневният живот на роден в Шотландия ветеринар в ширналата се длъж на Йоркшир Дейлс в северна Англия през 1930-те е очаровала читателите из целия свят от публикуването на книгите още през 1970-те.

Авторът е Джеймс Хериот, псевдоним на ветеринарният хирург Алф Райт, който прави хроника на своите, т.е. тези на Хериот приключения в живописното селище Търск на работното му място под ръковосдството на ексцентрирчния и неразумен главен ветеринар, Доралд Синклер, преименуван на Зигфрид Фарнън в книгите.

През 1975 има филмова адаптация, наречена "Всички създания - големи и малки", базирана на двете книги: "Ако можеха да говорят" и "Това не би трябвало да се случва на един ветеринар", със Саймън Уорд и Антъни Хопкинс, съответно като Хериот и Зигфрид.

ТВ поредицата, осъществена по-късно, е един от най-успешните и дълготрайни драматични сериали на малък екран с Кристъфър Тимъти като Хериот, Робърт Харди като Зигфрид и Питър Дейвис като ненадеждния по-млад брат на Зигфрид, Тристан. Тече в седем сезона от 1978 до 1990 г.

Сега и новото поколение има шанс да се наслади на малко от красотата на провинцията и чара на шантавите герои в ремейк на "Всички създания - големи и малки", който бележи 50-та годишнина от публикуването на първата книга.

ТВ дебют на шотландския актьор Никълъс Ралф като най-известния ветеринар в последните 50 години, Джеймс Хериот (Снимка: © Epic Drama)

Всичко започва с тощу що дипломиралия се ветеринар Джеймс Хериот, който пристига във въображемото село Дароуби в Йоркшир, където се среща със Зигфрид за интервю за работа и въпреки, че обърква всичко, открива за своя изненада, че е бил нает.

Сериалът действително е сниман в също толкова живописното село Грасингтън, с вътрешни снимки на невероятно детайлни декори в близките студия, където именно се срещаме и си говорим с актьорския състав по време на една от почивките им.

"Помня как гледах оригиналния сериал, когато растях", казва Сам Уест, който играe Зигфрид. "Хората го обичаха, а книгите ги обожаваха по цял свят".

В Скелдейл Хаус Джеймс се запознава с новото си семейство, включително хаотичния си началник Зигфрид Фарнън - в ролята Самуел Уест, Howards End, Notting Hill (Снимка: © Epic Drama)

"Доналд Синклер, който е прототип на Зигфрид, в реалния живот е бил ексцентричен и е пословично разсеян. Казвал е на асистента си нещо и после си е противоречал и е отричал някога изобщо да е казвал нещо такова, така че му е било много трудно да задържа асистентите си. Един от тях, обаче, симпатичен човек на име Анди, който ни е ветеринарен консултант, успява да се задържи при Доналд, защото вместо да му казва "Ама ти каза точно обратното вчера", просто смъмрял: "Да, разбира се. Съжалавям. Ама, че съм глупав." Та Даналд смятал, че много сговорчив.

"Работих с някои чудесни крави и коне за този сериал. Много добре бяха обучени и конете сядаха, като им кажеш, но е важно да се знае, че когато им писне и искат да се изправят, е по-добре да не им се пречкаш.

Имах и много яка кола, Остин от 1932, което както установих е точно на възрастта на майка ми."

В ролята на Джеймс Хериот е дебютантът Никълъс Ралф.

"Не бях чувал историите преди, но когато прочетох книгите и изгледах няколко епизода от оригиналния ТВ сериал, ми се сториха великолепни, с пълнокръвни герои, които си взаимодействат толкова добре, че ме обзе нетърпение да се захвана," казва той.

"Чичо ми беше огромен фен на книгите, които прочел още като момче. Живеел е близо до ветеринарната клиника на Алф Райт и един ден майка му го взела един ден и успял да вземе автограф на книгата си. Като му казах за римейка, направо щеше да излети през покрива, а още бях ходил само на прослушване. Беше извън себе си от радост като получих ролята!"

"Истории като тази са непреходни, ето защо са продадени 80 млн. копия от книгата по цял свят. Те стоплят сърцето, емоционални са, забани, но и драматични. Имат всичко, което ти е нужно, а и са прекрасно бягство."

"Джеймс Хериот е забавен, харесва ти се, чаровен е и малко непохватен, струва ми се, че почувствах връзка с него веднага, знаех какво ще направя от този герой."

Съчувствието му към животните, страстта му към работата и интелигентността му са неща, които не можеш да не харесаш. Той е пълнокръвен образ, защото прототипът му е истински човек. Виждаш го във всякакви ситуации, уморен и изстрадал, виждаш и неговите реакции.

От актьорска гледна точка - това е роля-мечта наистина!"

Актьорът Кълъм Уудхаус като Тристан Фарнън, брат на Зигфрид Фарнън, чийто прототип е реално съществувалият главен ветеринар, Доралд Синклер (Снимка: © Epic Drama)

В ролята на Тристан е Кълъм Уудхаус, който изигра меланхоличния Лесли в The Durrells.

"Родителите ми бяха добре запознати с ТВ сериала, но бащата на приятелката му най-много се развълнува от участието ми в него. Това е най-любимият му сериал на всички времена! Наистина беше нещото, което го накара да ме приеме."

Точно той ми даде всички епизоди на оригиналния ТВ сериал, за да ги изгледам, когато разбра, че не съм. Аз, обаче, отказах, понеже не исках да съм имитация на начина, по който Питър Дейвисън играе.

Когато получих ролята, обаче, прочетох книгите. Бяхме на ваканция в Хърватия с приятелката ми и ги прочетох на плажа. Честно казано, очаквах, че ще се малко скучни, но истината е, че направо препускаш през тях, защото са адски добре написани и забавни.

Мисля си, че се харесват, защото става дума за животни, а не мога да си представя, че някой не харесва животни. Има и носталгия по един отминал по-простичък живот, където на Хериот от време на време му плащат с парче кейк или две наденици!"

Рейчъл Шентън като Хелън - фермерската дъщеря и любовна тръпка на Джеймс Хериот (Снимка: © Epic Drama)

А как би описал героя си Тристан?

"Харизматичен е, доста безгрижен и обича да нарушава правилата повече, отколкото да ги следва. Беше ми приятно да играя герой, който е толкова различен от Лесли Дърел, който бе доста потиснат и неразбра и винаги се е чувствал не на място. В известен смисъл, Тристан също не пасва, обаче изобщо не му пука. Мята го зад гърба си, докато на Лесли не му понасяше.

"Връзката на Тристан с брат му Зигфрид е напрегната, но има и любов, която е видна. С Хериот, обаче, Зигфрид се разбира много по-лесно."

Актрисата Ана Мадлей (In Bruges, The Crown) като госпожа Хол - икономката на дома и ветеринарна практика на Зигфрид Фарнън (Снимка: © Epic Drama)

В актьорския състав са и Ана Мадлей като дългогодишната икономка Госпожа Хол, както и Рейчъл Шентън като фермерската дъщеря и любовна тръпка на Хериот, Хелън. Две от най-големите имена са във второстепенни роли - Даяна Риг е Г-жа Пъмфри - богатата ексцентрична собственичка на разглезен пекинез, и Найджъл Хавърс като Генерал Рансъм, местен управител.

"Тристин е мързелив и страни от работата, така че Никълъс и Сам са актьорите в сцените с животни. Има, обаче, цял един епизод, в който се грижа за кучето на г-жа Пъмфри, и това беше страхотно, защото не можете да си представите колко е дресирано това куче. Направо засенчва актьорите!"

"За всички създания - големи и малки" ще има втори сезон, така че героят на Кълъм отново ще се върне назад във времето.

"Не знам защо все ме взимат за роли в епоха," смее се той. "Сигурно имам много "историческа" физиономия. Помня, че като ми дадоха ролята в The Durrells, продуцентът ми каза, че било защото коленете ми са много в стил 1930-та!" И двата сериала са не просто в една и съща епоха, но и имам подобна носталгичност и час, а животните са в сърцето на историята.

"Сега вече наистина се чувствам привързан към животните," казва Кълъм. "С приятелката ми нямаме домашни любимци, защото домът ни в Лондон е малък. Планираме, обаче, да се преместим някъде, където има градина или е близо до парк, и в мига, в който успеем да го направим, веднага ще си вземем куче!"

"За всички създания - големи и малки" ви очаква по Epic Drama до Коледа (Снимка: © Epic Drama)

Epic Drama е ТВ канал от семейството на Viasat History и TV1000, посветен на най-добрите драматични сериали в епоха от последните години, достъпен в Булсатком на позиция 433 за IPTV и HD приемниците и на 76 за SD приемниците.

Epic Drama e в мрежата на А1 България на позиции за DTH - 60, за DTV (кабелна) - 214, за IPTV (Premium) - 201, в ТЕЛЕКАБЕЛ - на HD позиция 228, в NetWorx - на позиция 230, в София - в NET1 на 137 канал, във VIVACOM TV на позиция 55 за DTH TV 2L и на 76 за IPTV в пакет TV 2L+.

За пълната програма на канала следете: https://www.epicdrama.bg/.

*Рекламна публикация

Още

Топ 7 криминални сериали в епоха

Топ 7 криминални сериали в епоха

Още

"Кръв във Виена" - нов минисериал в епохата на Фройд по Epic Drama

"Кръв във Виена" - нов минисериал в епохата на Фройд по Epic Drama

Още

"Лятото на детективите" - през целия юли и август

"Лятото на детективите" - през целия юли и август

Още

Високобюджетният сериал "Подводницата" се завърна по Epic Drama с втори сезон

Високобюджетният сериал "Подводницата" се завърна по Epic Drama с втори сезон

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Новият филм на Мартин Скорсезе е включен в селекцията на кинофестивала в Кан

"Killers of the Flower Moon"е вдъхновен от романа "Убийците от Оклахома и раждането на ФБР" на Дейвид Гран и е с участието на любимите му актьори Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро

Гангстери, емигрантски неволи и рап-музиката на Xatar в новия хит на Фатих Акин

Боксофис хитът "Рейнско злато" на световноизвестния германски режисьор тръгва по кината от 31 март

Клинт Истууд ще режисира последния си филм

Клинт Истууд се отправя към последното си режисьорско пътешествие

Пролет по Франсоа Озон

За две поредни седмици, Френският институт в България ще ви потопи в богатата и ярка филмография на един от най-интересните френски режисьори

От La Strada до "Часовете" - от страдащите до независимите женски образи в киното

На 6 април от 19:00 ч. в Casa Libri ще се състои премиерата на книгата „От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното“ на Вивиан Праматароф-Хамбургер и Андреас Хамбургер

Прожекция на "Да обичаш на инат" и среща с режисьора Николай Волев в кино "Одеон"

Кампанията "30 вечери с 30 класики" на Филмаутор продължaва на 31 март