Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Феноменът Сергей Параджанов - изкуство без граници

ЛИЧНОСТИ - СИМВОЛИ НА XX ВЕК

Феноменът Сергей Параджанов - изкуство без граници

Проектът "Параджанов" в рамките на 22-рия София Филм Фест ви предлага ретроспектива, две изложби, разговор и уъркшоп

"Цветът на нара" (1969) (Снимка: София Филм Фест)

Сергей Параджанов е сред най-самобитните кинотворци и артисти на ХХ век. Филмите му носят белезите едновременно на арменската, грузинската, руската и украинската култури, а езикът и естетиката на киното, което прави, излизат извън границите и времето. Той е сред малкото знаменити кинорежисьори, създали филми, в които се сливат органично кинематографичното и изобразителното изкуство, смесват се жанровете и стиловете по начин, който силно удивлява и днес.

Сергей Параджанов (Снимки: Юрий Мечитов)

Още

Вим Вендерс идва на 22-рия София филм фест с най-новия си филм „Потапяне”

Вим Вендерс идва на 22-рия София филм фест с най-новия си филм „Потапяне”

Най-много са почитателите на Параджанов сред самите кинематографисти. Според Жан-Люк Годар той създава истински храм на киното от образи, светлина и истина. Силно впечатлени от забележителните му способности за визуализация са Федерико Фелини, Микеланджело Антониони и Андрей Тарковски.

Сергей Параджанов е арменец по националност. Роден е през 1924 година в Тбилиси, след което учи кино във ВГИК в Москва, а после живее и работи доста години в Киев. През 1964 година снима филма "Сенките на забравените прадеди", който му отрежда място сред най-големите имена в киното. Сценарият, написан от Параджанов в съавторство с Иван Чендей, е базиран на едноименната повест на Михаил Коцюбински.

"Сенките на забравените прадеди" (1964) (Снимка: София Филм Фест)

Кинотворбата описва традиционния бит и култура на гуцулите, украинска етнографска група, живеещи в Карпатите. Главният герой Иван се влюбва в дъщерята на убиеца на баща си. Когато тя умира, мъката му трае месеци, но в крайна сметка решава да се включи в цветния свят около него и се жени за друга. "Сенките..." шестват триумфално по света и му носят признание след признание - двайсет и осем награди от международни кинофестивали в двайсет и една страни!

"Сенките на забравените прадеди" (1964) (Снимка: София Филм Фест)

Още

Панорама от български филми на 22-рия София Филм Фест

Панорама от български филми на 22-рия София Филм Фест

Именно тогава възхита и възторг от таланта му изразяват майстори в киното като Фелини, Антониони, Годар, Куросава. Още по-новаторска в изобразително отношение е следващата творба на режисьора-сценарист - "Цветът на нара" (1969). В този филм, състоящ се от няколко миниатюри, Параджанов пресъздава биографията на арменския народен поет Саят-Нова на колоритния исторически фон в Средновековен Кавказ.

Кинотворбата му носи и световна слава. Но режисьорът, който работи далеч от провъзгласения "социалистически реализъм" и е недолюбван от съветските власти, в крайна сметка заплаща за своята независимост. В продължение на 15 години той е лишен от възможността да снима филми.

"Цветът на нара" (1969) (Снимка: София Филм Фест)

"Цветът на нара" (1969) (Снимка: София Филм Фест)

Още

"Вездесъщият" и "Възвишение" ще се борят за най-добър балкански филм

"Вездесъщият" и "Възвишение" ще се борят за най-добър балкански филм

През 1974 година дори е арестуван и лежи три години в затвора по скалъпено обвинение в хомосексуализъм и незаконна търговия с произведения на изкуството. Излиза на свобода благодарение и на писменото застъпничество на някои от най-прочутите световни кинорежисьори през онези години, като Франсоа Трюфо, Жан-Люк Годар, Федерико Фелини, Лукино Висконти, Роберто Роселини, Микеланджело Антониони, Андрей Тарковски.

"Ашик Кериб" (Снимка: София Филм Фест)

Последният завършен филм на Параджанов е "Ашик Кериб", заснет през 1988 година по едноименната поема на М. Ю. Лермонтов. Главен герой във филма е скитащият се музикант Ашик Кериб. Той се влюбва в дъщерята на богат търговец, но е прогонен от него и е принуден да обикаля по света хиляда и една нощи.

"Ашик Кериб" (Снимка: София Филм Фест)

През 1989 година Параджанов започва снимките на автобиографичния си филм "Изповед", но е принуден да прекъсне заради рязко влошаване на здравето. През юли 1990 година Сергей Параджанов умира от рак на белите дробове и е погребан в столицата на Армения.

"Цветът на нара" (1969) (Снимка: София Филм Фест)

В специалниалния ден - 9 март, посветен на Параджанов на 22-рото издание на кинофорума, публиката ще може да види и късомтражния филм "Нощ в музея на Параджанов" (1988). Ще го представи лично неговият автор Роман Балаян. Филмът е уникален почит от украинския режисьор, сценарист и продуцент, посветен на неговия учител.

Роман Балаян (Снимка: София Филм Фест)

Проектът "Параджанов" на 22-рия София Филм Фест включва още:

- Изложба на руския фотограф Юрий Мечитов на тема "Параджанов" в партньорство с "Фотосинтезис".

- Уъркшоп по фотография с Юрий Мечитов в кафе-галерия "Фотосинтезис Арт Център"

- Фотографска изложба с експонати от музея "Параджанов" в Ереван

- Разговор на тема "Сергей Параджанов" с участието на режисьора Роман Балаян, директора на музея "Параджанов" Завен Саркисян, директорът на международния кинофестивал "Златна кайсия" и кинорежисьор Харутюн Хачатрян и фотографа Юрий Мечитов.

Проектът "Параджанов" в рамките на 22-рия София Филм Фест се осъществява в партньорство с AGBU - Общоарменски благотворителен съюз "Парекордзаган" - София, "Фотосинтезис", музея "Параджанов" в Ереван, международния кинофестивал "Златна кайсия" в Ереван.

ОЧАКВАЙТЕ още изненади - МАРТ е месецът на КИНОТО!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кинофестивалът в Сан Себастиан ще присъжда полово неутрални актьорски награди

"Промяната произтича от убеждението, че полът . . . вече не е критерий, който следваме при разграничаването на изпълненията - заяви фестивалният директор Хосе Луис Ребординос. - Критерият за журито ще бъде да разграничава добрите от лошите изпълнения".

Актрисата и певица Шарлот Генсбур ще председателства кинофестивала в Довил

Според организаторите на проявата в Довил, Генсбур въплъщава "дръзновение"

Режисьорът Марко Белокио ще представи новия си филм в Кан и ще получи почетна "Златна палма"

Документалният филм "Маркс може да почака" на 81-годишния Марко Белокио ще бъде представен в новата секция "Кан Премиери"

"Каймак" - седми дългометражен филм на режисьора Милчо Манчевски

Според Манчевски филмът е безобразна комедия, което има за цел да създаде смесени или комплексни чувства у зрителите

"Брайтън 4": кинотриумф с българско участие в Трайбека

Лентата на Леван Когуашвили с награди за най-добър филм, актьор и сценарий на юбилейния кинофестивал в Ню Йорк. Филмът ще открие есенното издание на 25-ия София Филм Фест през септември

Документалната поредица за "Бийтълс" на режисьора Питър Джаксън - през ноември по Дисни плюс

"The Beatles: Get Back" ще бъде разделена на три двучасови епизода, които ще бъдат излъчени последователно на 25, 26 и 27 ноември