Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ето какво ще видим в Международната програма на София Филм Фест

ФЕСТИВАЛНИ КИНО ПРАЗНИЦИ

Ето какво ще видим в Международната програма на София Филм Фест

Към двата български филма в основната конкурсна програма за първи и втори игрални филми на 26-ия София Филм Фест - "Януари" на Андрей Паунов и "Смирен" на Светослав Драганов, представяме още 6 ярки творби на млади автори

"Мис Осака" ("Miss Osaka") на датския режисьор Даниел Денчик (Снимка: София Филм Фест)

"Мис Осака" ("Miss Osaka") на датския режисьор Даниел Денчик се превръща в своеобразен мост между Скандинавия и Япония в търсене на "място, където можеш да бъдеш този, който искаш, място на свобода и за мечтатели" (Cineuropa).

"Мис Осака" ("Miss Osaka") на датския режисьор Даниел Денчик (Снимка: София Филм Фест)

Една жена присвоява самоличността на японска туристка, запътила се към Северното сияние, и се опитва да реализира себе си в среда, която е тотално непозната и предизвикателна за нея - превръща се в съблазнителка с ангажименти в нощен клуб и дори привлича вниманието на опасен японски бизнесмен.

Какво ще се случи, когато приятелят на скандинавското момиче се опитва да разгадае изчезването на любимата си и на японската ѝприятелка? Тази копродукция между Дания, Норвегия и Япония смесва различни жанрове - психологически трилър и сантиментален разказ с елементи от етнологията, като по този начин провокира въображението на публиката с намигане към класиката "Фотоувеличение" на Антониони.

"Соната" ("Sonata") на режисьора Бартош Блажке (Снимка: София Филм Фест)

Полският филм "Соната" ("Sonata") на режисьора Бартош Блажке проследява историята на Гжегож, диагностициран с аутизъм, който живее в своя изолиран свят, неспособен да установи контакт с другите. Когато навършва четиринадесет става ясно, че причината за изолацията не е аутизъм, а загуба на слуха.

"Соната" ("Sonata") на режисьора Бартош Блажке (Снимка: София Филм Фест)

Благодарение на слуховия имплант, Гжегож започва да учи звуци, думи и музика, в които се влюбва. Желанието му е да стане пианист и да свири във филхармонията. Никой, освен него и най-близките от семейството му, не вярва, че едно глухонямо момче, макар и с помощта на съвременните технологии, може да сбъдне мечтата си и да стане концертиращ музикант.

"Липсващият режисьор" ("The Absent Director") на иранския режисьор Арванд Даштарей (Снимка: София Филм Фест)

"Липсващият режисьор" ("The Absent Director") на иранския режисьор Арванд Даштарей e филм, заснет в един кадър. Той показва участниците в млада театрална трупа по време на тайните им репетиции на "Макбет" в дома на техния режисьор в Техеран, докато той работи с тях дистанционно от Париж. Мечтата им е да представят пиесата на театралния фестивал в Единбург, но нещата се усложняват - лични конфликти ескалират и излизат наяве различни тайни планове.

"Липсващият режисьор" ("The Absent Director") на иранския режисьор Арванд Даштарей (Снимка: София Филм Фест)

Напрежението се покачва, а мистериозна трагедия заплашва да спре работата им. Сложните пластове на действителността се разплитат бавно, докато филмът събира в едно минало и настояще, реалност и фикция.

Още

"Мрак" на Душан Милич с награда на фестивала в Триест

"Мрак" на Душан Милич с награда на фестивала в Триест

Копродукцията на Унгария и Словакия "Диви корени" ("Wild Roots"), пълнометражен дебют на младата режисьорка Хайни Киш, разказва историята за непокорната Ники, която пренебрегва възмущението на баба си и тайно се среща с баща си, освободен наскоро от затвора. След седем години, в които са били разделени, баща и дъщеря са нетърпеливи да узнаят всичко един за друг, да осъзнаят какво означава отговорност и да открият силата на прошката. Автор и на сценария на филма, заедно с Фани Занто, режисьорката разчита на непрофесионални актьори - бивш шампион по бойни изкуства и 12-годишно момиченце, които се справят блестящо с ролите си.

Руската драма "Бъди до мен" на младата режисьорка Тамара Дондурей (Снимка: София Филм Фест)

Руската драма "Бъди до мен" ("Stand by Me"), представена като проект на София Мийтингс, е дело на младата режисьорка Тамара Дондурей. Филмът проследява терзанията на 30-годишната Кира, успешен архитект, обсебена от идеята за една идеална Москва. Трагично стечение на обстоятелствата я принуждава да се обърне към миналото на семейството си, да пренебрегне своя инстинктивен страх от бъдещето и да започне всичко в живота си отначало...

"Бърлогата" ("The Den") е дебют на режисьорката Беатриче Балдач (Снимка: София Филм Фест)

Италианският нискобюджетен филм "Бърлогата" ("The Den") е дебют на режисьорката Беатриче Балдачи. Младата авторка, която обича да провокира аудиторията, разказва една любовна история, родила се от срещата между срамежливия и наивен Джулио и странната, опасна и понякога жестока Лиа.

"Бърлогата" ("The Den") е дебют на режисьорката Беатриче Балдачи (Снимка: София Филм Фест)

Двамата постепенно се сближават, но тайнственото поведение на момичето е провокирано не само от нейния характер - тя очевидно има причина, поради която не позволява на никого да стъпи в старата къща, където е израснала. "Режисьорката разчупва повествованието чрез разкриване на тайните на героите, като се възползва максимално от телата и лицата им, за да предаде своя поглед върху реалността и живота", пише за филма италианското издание locchiodelcineasta.com.

Още

Когато Маргьорит Дюрас среща Шарлот Генсбур

Когато Маргьорит Дюрас среща Шарлот Генсбур

Още

Последният филм на Анна Петкова "Авантюриста" с премиера на София Филм Фест

Последният филм на Анна Петкова "Авантюриста" с премиера на София Филм Фест

Още

"Изгубени илюзии" тръгва по екраните на 14 януари

"Изгубени илюзии" тръгва по екраните на 14 януари

Още

Игралният дебют на Андрей Паунов „Януари“ с премиера на София Филм Фест

Игралният дебют на Андрей Паунов „Януари“ с премиера на София Филм Фест

Още

Звездна галапремиера на "Петя на моята Петя" в София предизвика вълна от емоции

Звездна галапремиера на "Петя на моята Петя" в София предизвика вълна от емоции

Още

"Жените наистина плачат" е в конкурсната програма на международния кинофестивал в Триест

"Жените наистина плачат" е в конкурсната програма на международния кинофестивал в Триест

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Българският филм "Триумф" с Мария Бакалова ще има световна премиера на фестивала в Торонто

"Триумф" разказва за историята около "дупката в Царичина" от началото на 90-те, където работна група от високопоставени офицери от Българската армия започва да копае в търсене на мистериозен артефакт

Организаторите на кинофестивала "Сънданс" обявиха седем града финалисти за бъдещ домакин на фестивала

След 40 години в Парк Сити, щата Юта, фестивалът търси ново място за изданията след 2027 г., когато съществуващият договор за домакинство ще трябва да се поднови

Теодор Ушев представи за втори път своята селекция "Акуаанима" с най-доброто от света на анимацията в Бургас

"Само за две години студията вече са горди да бъдат част от програмата на Бургаския международен филмов фестивал, което е успех за нас и за екипа на фестивала. Много от филмите бяха изтеглени от други фестивали, за да могат да бъдат тук" каза още Ушев

Лятна филмомания показва най-доброто от „Банско филм фест“ под звездите на планинския град

Това са филми, които няма къде другаде да бъдат видени, отделно на кинофестивала прожектираме над 80 продукции от 50 държави, така че е трудно физически да бъдат изгледани всички, каза директорката Натали Петрова.

Фестивал, филм и пълнолуние бележат 55-ата годишнина от кацането на Луната на мисията "Аполо 11"

Олдрин, който е на 94 години и е единственият жив член на екипажа на "Аполо 11", ще бъде основна фигура на гала церемония в Музея на космоса в Сан Диего тази вечер. С него ще бъде и астронавтът Чарли Дюк, гласът в контролната зала на НАСА на 20 юли 1969 г. при кацането на Луната

С филма "Туистърс" режисьорът Лий Айзък Чънг преминава от авторско кино към римейк на блокбастър

Блокбастърът "Туистър" от 1996 г. разказва за опустошителните торнада в Оклахома и поставя началото на златната ера на компютърно генерираните изображения