Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Жените наистина плачат" е в конкурсната програма на международния кинофестивал в Триест

КИНО КОНКУРСИ

"Жените наистина плачат" е в конкурсната програма на международния кинофестивал в Триест

Kопродукциите с българско участие - "Мрак" на Душан Милич и "Докато мога да вървя" на Стефан Арсениевич също са в конкурсната програма на 33-ото издание на фестивала

Българският филм "Жените наистина плачат" и копродукциите с българско участие - "Мрак" на Душан Милич и "Докато мога да вървя" на Стефан Арсениевич, са в конкурсната програма на 33-ото издание на фестивала

Международният кинофестивал в Триест започва тази вечер в хибриден формат с физическо присъствие, обявиха организаторите на сайта на форума.

Българският филм "Жените наистина плачат" и копродукциите с българско участие - "Мрак" на Душан Милич и "Докато мога да вървя" на Стефан Арсениевич, са в конкурсната програма на 33-ото издание на фестивала, предава БТА. 

То ще протече от 21 януари до 27 януари с прожекции в три киносалона в Триест и онлайн от 26 януари до 30 януари на платформата MYmovies.

Още

Кинофестивалът "Сънданс" се завръща и отново ще е изцяло онлайн

Кинофестивалът "Сънданс" се завръща и отново ще е изцяло онлайн

Фестивалът ще бъде открит в петък вечерта с прожекция на "Еволюция" (Evolution), копродукция на Унгария и Германия на режисьора Корнел Мундруцо и сценаристката Ката Вебер. Филмът бе представен извън конкурсната програма в Кан миналата година и излиза по кината в Италия в края на януари. Изпълнителен продуцент е Мартин Скорсезе. "Еволюция" проследява семейната история на три поколения от една фамилия, преживяла Холокоста - от раждането на Ева в концентрационен лагер до всекидневието на внука й Йонас и майка му в Берлин в наши дни.

Режисьорът Мундруцо, автор на "Фрагменти от живота на една жена", бе отличен с водещи международни филмови награди през последните години. В Триест той и сценаристката Ката Вебер, с която работиха и по "Фрагменти от живота на една жена", ще бъдат удостоени с наградата "Източна звезда", която се присъжда на творци, свръзващи Изтока и Запада.

Режисьорът Мундруцо, автор на "Фрагменти от живота на една жена", бе отличен с водещи международни филмови награди през последните години

На фестивала в Триест 11 продукции ще се конкурират в основната конкурсна програма за игрални филми. В журито са филмовите критички Дубравка Лакич и Емануела Мартини и мениджърът Едвинас Пукща.

"Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова с участието на номинираната за награди "Оскар" и "Златен глобус" Мария Бакалова, бе показан в Кан миналата година. Режисьорките са се представяли в Триест и преди. Прожекцията на филма е в неделя.

Още

Говори Интернет: Да бъде онлайн театър

Говори Интернет: Да бъде онлайн театър

"Мрак" на сръбския режисьор Душан Милич е копродукция на Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция и премиерата му ще е на фестивала в Триест в неделя. Както БТА писа, филмът ще бъде представен и на "София филм фест", а през март излиза по кината в България.

"Докато мога да вървя" е копродукция на Сърбия, Люксембург, Франция, България и Литва. Бежанската драма на сръбския режисьор Стефан Арсениевич спечели голямата награда на 55-ия Международен филмов фестивал в Карлови Вари, Чехия миналата година.

За наградата за кинодокументалистика ще се конкурират дванадесет продукции, а тринадесет ленти се състезават за най-добър късометражен филм.

Международният кинофестивал в Триест е създаден след падането на Берлинската стена и е водещото културно събитие в Италия, посветено на киното в Централна и Източна Европа. Българският филм "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели наградата за най-добър филм на 31-ото издание на престижния филмов фестивал.

Още

"Смирен" - още едно българско заглавие в международния конкурс на 26-ия София Филм Фест

"Смирен" - още едно българско заглавие в международния конкурс на 26-ия София Филм Фест

Още

Сценаристката на "Петя на моята Петя" Нели Димитрова: България е неблагоприятна среда за талантливите

Сценаристката на "Петя на моята Петя" Нели Димитрова: България е неблагоприятна среда за талантливите

Още

"Мрак" - със специална гала-прожекция на 26-ия София Филм Фест

"Мрак" - със специална гала-прожекция на 26-ия София Филм Фест

Още

"Рибена кост" на Драгомир Шолев влиза в Балканския конкурс на 26-ия София Филм Фест

"Рибена кост" на Драгомир Шолев влиза в Балканския конкурс на 26-ия София Филм Фест

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Питър Грийнауей снима филм с Дъстин Хофман и Хелън Хънт в Италия

Снимките на неозаглавения филм се провеждат в Лука, Италия. Историята, също написана от Грийнауей, разказва за писател, който се подготвя за смъртта си

Агнешка Холанд започна снимките на филма си, посветен на Франц Кафка

Лентата ще представи живота на един от най-големите писатели в световната литература под формата на мозайка

Новата директорка на "Берлинале" няма да толерира проява на омраза

"Като филмов фестивал трябва да защитим преди всичко пространството, в което творците могат да говорят за работата си" - това каза Триша Тътъл в комисията по култура на германския парламент.

Филмът за Тръмп с Мария Бакалова и "Безсрамните" на Константин Божанов са в официалната селекция в Кан

Номинараната за "Оскар" актриса се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" на Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за "Златна палма"

Дейвид Кроненбърг, Франсис Форд Копола и Кирил Серебренников в конкурсната програма в Кан

Видове доброта" (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос - мистериозното продължение на "Клети създания", отново събира гръцкия режисьор с актрисата Ема Стоун

Кинофестивалът в Кан избра научнофантастичния епос на Франсис Форд Копола "Мегалополис" за конкурсната програма

Световната премиера на филма на фестивала във Франция ще се състои в петък, 17 май