Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Жанета Бенун: Да обичам, да бъде обичана и да свиря

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Жанета Бенун: Да обичам, да бъде обичана и да свиря

Това е формулата на щастието на виртуозната пианистка, хормайстор и корепетитор Жанета Бенун, която отбелязва своята 70-годишна с празничен камерен концерт

Жанета Бенун (Източник: Държавна опера Варна)

Купи билет

На 1 декември от 19.00 часа Държавна опера Варна ви кани на Камерния концерт "Жанета Бенун на 70" - част от XXII Коледен музикален фестивал - Варна 2021.

Пианистката Жанета Бенун пред Виолета Тончева за творческия си път като пианист, хормайстор и корепетитор, за музиката и хората, с които я среща изкуството, за житейските подаръци и представата й за щастие, която остава непроменена в годините.

Жанета Бенун с хор "Морски звуци" (Източник: Държавна опера Варна)

- Жани, ти си един от творците, без които Варненската опера е немислима, вече толкова години - от 1988 досега. Ти си специален човек и затова екипът на Варненската опера отбелязва кръглата ти годишнина с концерт, посветен на теб. Но освен с Варна, ти си много свързана и с Русе, така че да попитам най-напред - чувстваш се повече варненка или повече русенка?
- Родена съм в Русе. Първият ми учител по пиано и до края на гимназиалното ми обучение беше Хачик Михранян, а в Консерваторията - проф. Лили Атанасова. Изпълнена съм с обич, респект и благодарност към двамата, дължа им много!

После се върнах отново в Русе станах учителка по пиано в същото това училище. С много от учениците ми поддържам връзка и досега. Някои от тях са диригенти, други - концертиращи пианисти. Четирима са преподаватели по пиано в НУИ - Русе. Вече имам и изявени "духовни внуци" - ученици на моите ученици, с които се гордея. Преди дни двама от тях гостуваха на варненската оперна сцена - Николай Желязков като солист и Димитър Косев като диригент.

В Русе срещнах Илия, оженихме се, отгледахме двама прекрасни сина. Подкрепяме се във всичко, което правим. Той не роптае за неудобствата, които професията ми му причинява, напротив - помага ми.

- Имаш награда от конкурса "Светослав Обретенов", но си работила и с такива елитни хорове като "Дунавски звуци" в Русе, "Лидия Душек" и "Морски звуци" във Варна, които също като твоите възпитаници са отличени с много национални и международни награди. Солист или педагог, раздвоявала ли си се някога между двата пътя?
- Съчетавала съм през годините работата на педагог и пианист, свирех и преподавах. Сякаш професията корепетитор, която упражнявам в момента, обединява и двете.

Като ученичка често ме викаха да акомпанирам на училищни хорове. Жалко, че сега почти ги няма, бяха едно богатство за страната ни.

В хор "Дунавски звуци" работих с диригента Михаил Ангелов, в хор "Лидия Душек" - с Анелия Събева, а в "Морски звуци" - с Росица Щерева. В трите хора - като пианист и хормайстор. Изпълняваме както камерни, така и кантатно-ораториални произведения.

След концерт с хора на Варненската опера (Източник: Държавна опера Варна)

- Оперните певци обичат да работят с теб, независимо дали става дума за изграждане на вокалните им партии или за съвместно участие в камерни концерти, някои от които прерастват в традиция, като концертите на "Проект Музика" или "Белкантовите гласове". Какви професионални изисквания имаш към певците, промени ли ги в годините?
- И аз обичам да работя с оперните певци. Изискванията са взаимни - аз към тях и те към мен.

Следя развитието на всеки един с много обич и грижа. Повечето ми се доверяват. Не ги сравнявам един с друг, преценявам единствено техните постижения спрямо даденостите им. Помагам им с каквото мога, но и много се уча от тях.

Удоволствие и удовлетворение е да ги гледам и слушам от публиката на спектакли, както и да им партнирам на сцената. Имахме и доста концерти със солисти от хора на Варненската опера, които се надявам отново да се подновят - една хубава традиция.

- Работата с толкова различни индивидуалности предполага и психологически подход, какъв е твоят опит?
- В Русе имах колега Георги Делиганев, който казваше, че това е любовна работа. Споделям казаното от него.

- Какво е необходимо, за да се почувстваш удовлетворена?
- Във Варненската опера ме назначи диригентът Иван Филев, който беше тогава директор. Последва творческа работа с диригентите Борислав Иванов, Христо Игнатов, Стефан Линев, Иво Венков, Светослав Борисов, Стефан Бояджиев, Цветан Крумов и др., с режисьорите Кузман Попов, Павел Герджиков, Вера Немирова, Сребрина Соколова и др., майсторски класове с Маргарита Лилова, Калуди Калудов, Михаил Ангелов и др.

Преди всичко искам да благодаря на Даниела Димова, с която ни свързва дългогодишно приятелство и партньорство. Освен ролите, които изработваме заедно, имаме много концерти и участия през годините. Изпълняваме много еврейски песни у нас и по света, някои от тях записахме на компактдискове в студио. Радват ме нейните успехи като директор в тези трудни времена.

Заедно с Даниела Димова (Източник: Държавна опера Варна)

- Как се отнасяш към равносметката? Някои я правят за рождените си дни, други постоянно проверяват себе си.
- При евреите тази годишнина е много специална. След навършването на 70 години всеки ден се счита подарък. Благодаря на лекарите, които ми помогнаха да преодолея сериозно заболяване!

В началото на тази година получих безценен дълго чакан и желан подарък - малката Жанет!

Купи билет

Ето, че сега, в края на годината получавам един невероятен подарък - концерт от колегите за моя празник. Считам себе си за щастлив човек, но тези събития ме правят особено щастлива.

Жанета и малката Жанет (Снимка: Личен архив)

- Музиката, която те вдъхновява, която винаги ще обичаш...
- Обикновено обичам това, над което работя в момента.

Музиката - благодарна съм, че я имам в живота си! Когато бях ученичка попълвахме лексикони. На въпроса кое те прави щастлива отговарях: "Да обичам, да бъда обичана и да свиря". И сега е така.

Така и да бъде.

Интервю на Виолета ТОНЧЕВА

Още

Варна посреща отново Роман Федчук и "Гуарнери"

Варна посреща отново Роман Федчук и "Гуарнери"

Още

Институт Сервантес представя "Шедьоври от романтизма"

Институт Сервантес представя "Шедьоври от романтизма"

Още

Фестивалът за опера и балет в Стара Загора с 51-во издание

Фестивалът за опера и балет в Стара Загора с 51-во издание

Още

Почитателите на класическата музика вече имат първия коледен онлайн фестивал

Почитателите на класическата музика вече имат първия коледен онлайн фестивал

Още

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

Още

Анна Федорова - пианистката с най-гледания класически концерт в YouTube: Все още не съм работила с маестро Емил Табаков, но с голямо нетърпение очаквам това!

Анна Федорова - пианистката с най-гледания класически концерт в YouTube ексклузивно пред Dir.bg

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

"Бях като "кон с капаци" - твърдо убеден, че "истината е само една, ние я знаем и всеки, който мисли друго, просто се заблуждава", спомня си актьорът

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи