Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фестивалът за опера и балет в Стара Загора с 51-во издание

ОПЕРНАТА И БАЛЕТНА ТРАДИЦИЯ И МОДЕРНОСТТА

Фестивалът за опера и балет в Стара Загора с 51-во издание

От 26 ноември до 10 декември Стара Загора е столица на операта и балета с премиери, гастроли, майсторски клас, книги и изложби

Да помним

Фестивалът на оперното и балетното изкуство /ФОБИ/ - Стара Загора е първият специализиран форум за опера и балет в България. Създаден е през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година преименуван като Фестивал на оперното и балетното изкуство.

От 1974 до 1989 година в неговите рамки се провежда Националният преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след 1989 г. и пожарът през 1991 г. довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990, 2010 и 2013 година.

Да знаем

Вече втора поредна година организаторите на фестивала са изправени пред сложното предизвикателство Ковид-19. И ако през 2020 година фестивалното издание в последния момент беше отменено, то сега неговото провеждане е гарантирано от ясно определения регламент за достъп в залата на Старозагорската опера.

Публиката ще бъде допускана срещу представен сертификат за ваксиниране. Почитателите на операта и балета, които нямат ваксина, могат да се възползват от безплатната услуга за антигенен тест. Неговата валидност е 48 часа. Зрителите с представен сертификат за PCR тест, направен до 72 часа преди събитието, също ще бъдат допускани в залата.

С маски в залата и на сцената

Откриването на фестивала, на 26 и 27 ноември, е с два премиерни спектакъла на Вердиевия шедьовър "Бал с маски".

Режисьорът Славчо Николов подхожда с респект и уважение към благодатната творческа задача за поставянето на една от най-зрелите творби на великия законодател в оперното изкуство.

Даниела Нинева, Ивайло Михайлов и Русалина Мочукова в операта "Бал с маски" на Верди на Старозагорската опера и балет (Снимка: Рад Димитров)

Още

С премиерата на операта "Бал с маски" се открива 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство

С премиерата на операта "Бал с маски" се открива 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство

Художникът на постановката Каталин Йонеску-Арборе допълва, че се фокусира върху мистериозната и тайна любов между Амелия и Рикардо и срещата с Улрика. Позлатените маски и орнаменти се съчетават с ярко оцветени керамични фрагменти и големи и дълги тъмни пера.

И всички те са поставени върху червени костюми, единственият цвят, който изпъква в мрака на времето и пространството. В действителност повечето периоди от нашия живот са покрити от някои въображаеми маски, за да ни предпазят от възможни бедствия. А цветовете винаги ни разказват историята.

Премиерата е с посвещение на 80 годишнината на Евдокия Здравкова-Хорозова, оставила ярка диря в историята на оперните театри в Русе и Стара Загора.

"Моят Вагнер" с акад. Пламен Карталов и музикалния критик Клаус Биланд

Още

Споделете магията на "Парсифал"!

Споделете магията на "Парсифал"!

На 27 ноември от 17 часа във фоайето на Зала Опера е представянето на книгата "Моят Вагнер" на Издателство "Захарий Стоянов" от акад. Пламен Карталов. Авторът представя десетгодишния натрупан опит в реализацията на едно от най-внушителните заглавия в световната оперна класика: тетралогията "Пръстенът на Нибелунга", последвани от "Тристан и Изолда","Парсифал".

Създадените постановки се нареждат сред оперните събития с международни измерения в най-новата история на Софийската опера и балет.

Реализацията на грандиозния проект допринася и за творческото израстване на десетки български певци и инструменталисти. Изданието ще бъде представено от известния австрийски музикален критик и проникновен тълкувател на творчеството на Рихард Вагнер и Рихард Щраус Клаус Биланд. Ще бъдат представени видео фрагменти от спектаклите. Организаторите са се погрижили и за кабинков превод от немски език.

Големият тенор Калуди Калудов като художник

Калуди Калудов (Снимка: Старозагорска опера и балет)

Още

Калуди Калудов:  Не знам с какво заслужих това щастие, но явно Бог много ме обича

Калуди Калудов: Не знам с какво заслужих това щастие, но явно Бог много ме обича

Неделният следобед на 28 ноември в 16 часа е посветен на визуалните изкуства през погледа на един от знаковите български оперни изпълнители от последните четири десетилетия. По този повод кураторът на изложбата Гендони споделя: "Графиките на Калуди Калудов са като малки бижута отразили вътрешната светлина на един универсален артист.

Със своето изящество те напомнят за офортите на големите холандски художници от 17 век. Природните фрагменти разкриват една чувствена съзерцателност и въздействат като елегични сонати, изсвирени от невидим бароков оркестър."

Снимка: Старозагорска опера и балет

На събитието, с личното присъствие на автора, водещата Миглена Стойчева ще го предизвика не само да разкаже за необичайното си амплоа, но и да възнагради своите почитатели със специален музикален поздрав.

Световната оперна прима Веселина Кацарова с международен майсторски клас

Веселина Кацарова (Снимка: Старозагорска опера и балет)

Още

Веселина Кацарова с втори майсторски клас в родната Стара Загора

Веселина Кацарова с втори майсторски клас в родната Стара Загора

От 29 ноември до 10 декември световното мецосопрано Веселина Кацарова ще проведе за трети път в родния си град Стара Загора майсторски вокален курс.

Млади оперни певци от България, Испания, Румъния, Украйна, Русия ще усъвършенстват своите вокални умения с Маестрата, а на 10 декември ще се представят в заключителния гала концерт "Гласове от бъдещето" на сцената на Операта в съпровод на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Виктор Крумов.

Изящният песенен цикъл на Шуберт-Мюлер "Зимен път" за първи път в Стара Загора

Ивайло Джуров (Снимка: Старозагорска опера и балет)

На 1 декември за първи път в Стара Загора басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика - "Winterreise/Зимен път" по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт.

Сюжетът тук е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на действителността.

Спомен за Петко Стайнов

Снимка: Старозагорска опера и балет

Още

Дечко Узунов: В какво вярвам ли? Вярвам в безсмъртието...

Дечко Узунов: В какво вярвам ли? Вярвам в безсмъртието...

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор. На 2 декември от 18 часа, съвместно с Фондация Петко Стайнов, в специална вечер ще бъде представен неговия значим принос в българската музикална култура.

Специален акцент са факсимилета на оригиналите на най-известната му творба "Тракийски танци", както и симфоничната поема "Тракия", за чиято балетна версия, поставена през 1943 г., свидетелства цветна снимка на акварелния ескиз на декора й от Дечко Узунов.

Представена е и дейността на Петко Стайнов като директор на Софийската опера и като основател на дружеството на българските компонисти "Съвременна музика". Показана е значителна част от държавни отличия и грамофонни плочи с с негови произведения.

Филмът "120 години Петко Стайнов", с Продуцент: "ЕДИТА Груп"ООД - Анелия Дошева, по сценарий на Елисавета Вълчинова - Чендова, оператор Михаил Георгиев, представя неговата уникална творческа и лична съдба. Във филма участват арх. Стефан Стайнов, син на композитора, Пламен Джуров, Теодора Павлович, Виктор Чучков и други свидетели на творческия път на твореца.

Режисьорката Вера Немирова и постановката на Варненската опера "Графиня Марица" на 3 декември

Постановката на Варненската опера "Графиня Марица", режисьор Вера Немирова (Снимка: Държавна опера - Варна)

Още

Мегапродукцията "Африканката" на Дойче Опер-Берлин и Старозагорската опера за първи път в София

Мегапродукцията "Африканката" на Дойче Опер-Берлин и Старозагорската опера за първи път в София

Вера Немирова посвещава това заглавие на своя баща режисьорът Евгени Немиров /1916-1981/ и майка си - оперната певица Соня Немирова /1941-2021/, дебютирала през 1970 г. във Варна с постановката на своя бъдещ съпруг в главната роля. "Графиня Марица" от Имре Калман бележи и началото на блестящата режисьорска кариера на Вера Немирова във Volksoper, Виена през 2002 г.

Нейната трактовка, която фестивалната публика ще види на 3 декември, е необичайна, но и крайно актуална. Действието е пренесено от порутеното имение, където по либрето се развива действието, в театъра.

Нейната Графиня Марица е звезда, която след като се е наложила на големи световни сцени, се завръща в западналия театър на родния си град, за да го възроди. Специален колорит на действието създават и самобитните музиканти от ансамбъла Джипси брас бенд /Ангел Тичалиев/.

Оперните диви на Белини, Верди и Пучини в танцов спектакъл на Балет Арабеск

Снимка: Балет "Арабеск"

На 4 декември ще бъде представена една от последните постановки на балет Арабеск по идея и хореография на Мариана Крънчева, обединява четири от най-популярните опери създавани някога - "Норма", "Тоска", "Травиата" и "Мадам Бътерфлай".

Това, което ги свързва, е изборът и съдбата на главните героини и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост: Мадам Бътерфлай, Виолета от "Травиата", Тоска и Норма.

Старозагорската опера в книга на Румяна Апостолова

На 5 декември, в неделния следобед /16 часа/, е премиерата на книгата на Румяна Апостолова /1947-2001/ "Първият извънстоличен оперен театър". Независимо, че ръкописът е от средата на 1980-те години, нейното издание е едва сега. Помнят Румяна Апостолова не само в Стара Загора с авторството на многобройни публикации - книги, студии и статии, посветени на оперното изкуство.

Авторката представя по интригуващ начин личните разговори с хората, създали и допринесли за впечатляващата творческа биография на първия български извънстоличен оперен театър в Стара Загора. В книгата със задълбочен поглед е представена и публиката, чиято преданост към изкуството прави възможни славните музикални традиции на града.

Представянето на книгата ще бъде съпроводено и с провежкиця на уникални кадри, съхранени от дългогодишния режисьор и директор на оперния театър в Стара Загора Румен Нейков.

Танцовата мистерия "Сънят на Пилат" по безсмъртния роман "Майсторът и Маргарита" на Булгаков на 8 декември

Танцовата мистерия "Сънят на Пилат" по "Майсторът и Маргарита" на Булгаков (Снимки: Георги Петков и Рад Димитров)

Още

Световната премиера на "Сънят на Пилат" избухна с 24-минутни аплаузи

Световната премиера на "Сънят на Пилат" избухна с 24-минутни аплаузи

Композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера обединяват творческия си потенциал в реализацията на мащабната продукция, чиято премиера беше на 16 октомври в Зала 1 на НДК.

Темата на спектакъла е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков "Майсторът и Маргарита". Върху тази основа се разгръща сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа.

Танцовата мистерия "Сънят на Пилат" по "Майсторът и Маргарита" на Булгаков (Снимки: Георги Петков и Рад Димитров)

Още

Маестро Бошнаков: "Сънят на Пилат" завършва с вярата, че любовта продължава и в смъртта…

Маестро Бошнаков: "Сънят на Пилат" завършва с вярата, че любовта продължава и в смъртта…

Заглавията на двете действия - "Lux Aeterna" (Вечна светлина) и "Misericordia Pro Nobis" (Милост за нас) - приканват към асоциации с други литературни класики като "Фауст" на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство.

Атмосферата в романа на Булгаков е пресътворена на езика на нашия модерен свят. Ярката мелодична интерпретация въплъщава разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.

100 години Национална музикална академия "Панчо Владигеров" с дискусия, изложба и концерт

Още

Василий Медведев: Музиката превръща "Сънят на Пилат" в танцова мистерия

Василий Медведев: Музиката превръща "Сънят на Пилат" в танцова мистерия

Последният ден от фестивала, 10 декември, е посветен на юбилея на първото музикално висше училище в България. В голямата заседателна зала на Община Стара от 13 часа е дискусията "Музикално-сценичните изкуства днес - съвременни проекции в обучението, творчеството и кариерното развитие на изпълнителите".

От 18 часа във фоайето на Операта е откриването на изложбата "Музикалната памет на България - слава и традиция", а от 19 часа е заключителният концерт "Гласове от бъдещето" с участниците в майсторския клас на Веселина Кацарова. Програмата е със специалното участие на доайена сред българските диригенти, Борислав Иванов, ще бъде отбелязана неговата 90 годишнина.

Веселина Кацарова (Снимка: Старозагорска опера и балет)

Във връзка със заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването в салона на Държавна опера-Стара Загора зрителите влизат:

след представяне на зелен сертификат или отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR за COVID-19 или бърз антигенен тест до 48 часа преди влизане в обекта.

Държавна опера-Стара Загора е одобрена и сертифицирана като БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/

При провеждането на концерта ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!

Всичко за 51-вото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство можете да следите: Facebook

Държавна опера-Стара Загора: Website | Facebook

Предварителна продажба на билети:

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА:
Сграда Опера (Южен вход),
бул. "Митрополит Методий Кусев" № 30
тел.: 042 622 431, 0885 509 829, 0887 444 360
понеделник - петък: 8:00 - 20:00 ч.
събота - неделя: 10:00 - 18:00 ч.

БИЛЕТНА КАСА ХАСКОВО: ул. "Веслец" №1

тел.: 0888 63 58 84

БИЛЕТИ СЛИВЕН: тел.: 0898 23 09 88

БИЛЕТИ ОНЛАЙН: ТУК

Още

Ненчо Костов играе Моцарт във Варненския театър на рождения си ден

Ненчо Костов играе Моцарт във Варненския театър на рождения си ден

Още

Специалната програма на Балет "Арабеск" за Маргарита Арнаудова отново пред софийска публика

Специалната програма на Балет "Арабеск" за Маргарита Арнаудова отново пред софийска публика

Още

Стефан Димитров пред Дир.бг: Във всяка истинска любов има някаква обреченост

Стефан Димитров пред Дир.бг: Във всяка истинска любов има някаква обреченост

Още

Стефан Димитров с премиера на "Сънят на Пилат" под палката на Любка Биаджони

Стефан Димитров с премиера на "Сънят на Пилат" под палката на Любка Биаджони

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Трейлърът на "Гунди - Легенда за любовта" с рекорден брой гледания

За по-малко от седмица - с общо 2,5 милиона гледания - трейлърът на филма се превърна в най-успешния в историята на българското кино

Картината "Купи сено в Живерни" на Клод Моне беше продадена за почти 35 млн. щатски долара

Най-големите тръжни къщи "Кристис" и "Сотбис" започнаха пролетните си продажби в Ню Йорк

Франция представя официалната музикална тема на Олимпийските игри 2024

Музиката на Виктор льо Ман е с название "Парад" и ще бъде изпълнена на живо от Оркестъра на Марсилия в двореца Фаро

"Гунди – Легенда за любовта" тръгва по кината от 18 октомври

Дългоочакваният трейлър показа нови сюжетни линии и какво да очакваме от лентата за Георги Аспарухов

Хипнотичният "Звярът" с Леа Сейду по кината от 10 май

Филмът на Бертран Бонело е създаден по мотиви от повестта "Звярът в джунглата" от Хенри Джеймс

Модерната Одисея "Аз, капитан" тръгва по кината

Филмът на Матео Гароне взе Сребърен лъв във Венеция и беше номиниран за "Оскар" в категорията за най-добър междуанароден филм

Виж всички

Календар