Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Теодосий Спасов пред Dir.bg за обидно ниските заплати на музикантите в БНР

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Теодосий Спасов пред Dir.bg за обидно ниските заплати на музикантите в БНР

Директорът на Музикалната къща на Националното радио за протеста

Теодосий Спасов (Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова)

Теодосий Спасов е първият български музикант, който свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси.

През (2011) получава най-високото отличие на Министерството на културата "Златен век". Наградата е за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционен фолклор. Орден "Кирил и Методий - първа степен с огърлие" за изключителния принос към българската култура (2013). Почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив (2014). " Артист на ЮНЕСКО за мир" (2015).

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

Представяме ви Директора на Музикалната къща на БНР - Теодосий Спасов в едно интервю за Impressio:

- Г-н Спасов, на 25 април е Гала концертът на 49-я конкурс за нова българска поп и рок песен "Пролет 2018". Как оценявате развитието на тази класация през годините в качеството Ви на директор на "Музикална къща БНР"?
- От година на година пристигат все по-хубави песни, радваме се на звукозаписните предложения. Благодарение на организацията от страна на Мая Райкова - продуцент за поп и джаз към "Музикална къща БНР" и на Иван Минчев, който е експерт "Събития", конкурсът започна да представлява интерес за младите. Една от наградите е групата победител да представи песента си на концерт в Грьонинген, Холандия и това е стимул за участниците. Чувства се, че идва нова генерация от музиканти със съвременно звучене. Освен поп и рок, в някои от групите, които печелят, надделява и влиянието на джаза. При това на високо професионално ниво.

БНР винаги е подкрепяло националната култура във всичките й стилове. И аз съм сигурен, че "Пролет 2018" ще предизвика голям интерес към следващата конкурсна година.

Още

Светлин Русев и Радиосимфониците с концерт, вдъхновен от циганската музика

Светлин Русев и Радиосимфониците с концерт, вдъхновен от циганската музика

- А как в тези не особено духовни времена БНР вече години наред е най-големият продуцент на българска музика?
- Такава е функцията на радиото. Много именити изпълнители и композитори в изкуството на музиката са тръгнали от тук. Напоследък се появиха доста алтеративни радиа, които са специализирани за българска музика. Голяма част от продукцията, която звучи при тях, е на националното радио.

- А в същото време професионалистите от музикалните състави на БНР протестират за по-справедливо заплащане. Средната заплата при тях е 663 лв., едва с около 100 лв. над минималната...
- ...Ние се опитахме да помогнем за решаването на проблема, но на този етап резултат няма. В началото на ноември м. г. заедно с Генералния директор Александър Велев и членове на Управителния съвет поставихме въпроса пред медийната парламентарна комисия. Председателят й Вежди Рашидов обеща, че ще ни съдейства пред парламента, тъй като нашият бюджет е зависим от неговите решения, а не от Министерство на културата, например.

Още

Диригентът Димитър Христов: БНР е най-големият продуцент на българска музика

Диригентът Димитър Христов: БНР е най-големият продуцент на българска музика

Ние не сме като Операта или Симфоничния оркестър, които да имат концертна дейност и да получават бонуси на база продаден билет. Така се получи и разликата в заплащането между музикантите в националното радио и съответните други подобни оркестри. Затова би било редно бюджетът на БНР да се оформи спрямо стандарта.

Впрочем, преди години от бюджета на радиото бяха отнети 7 млн. лв., които автоматично отидоха в БНТ.

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

- Каква е разликата в заплащането на музиканти от БНР и колегите им от обществените радиа, които членуват в Европейски съюз за радио и телевизия (EBU)?
- Да сравним "портфейла" на наш музикант с този на колегата му в Париж, Дания, или....?! Ние сме изостанали обидно много! Аз съм срещу унижението музиканти от такъв висок ранг да излизат по улиците и да протестират. Решението трябва да бъде взето по дипломатичен и делови начин.

Още

Марк Кадин:  Вдъхновявам се от музикантите в оркестъра

Марк Кадин: Вдъхновявам се от музикантите в оркестъра

- Но опонентите Ви ще препоръчат мениджър, който да организира допълнителни концерти на музикалните състави на БНР срещу заплащане. Какъв е отговорът Ви?
- Имаме достатъчно ангажименти. Съставите на БНР са на първо място в звукозаписа . Освен това програмата ни е запълнена плътно с концерти. Ние сме институция за съхраняване на националното ни музикално изкуство.

Наши записи непрекъснато печелят награди и звучат по европейските радиостанции. Надявам се на извънредното заседание на медийната комисия на 26 април исканията на музикантите от БНР да бъдат удовлетворени.

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

- Какви са ангажиментите Ви във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС?
- Спомняте си, че имаше конкурси, след които Филхармонията получи възможността да изсвири 20 или 30 концерта, а нашите проекти не бяха одобрени по много неясни и бих казал дори измислени причини.

Но аз бях поканен да създам проект, който кръстих Western Balkans Bend. Поканих музиканти от Западните Балкани - Влатко Стефановски от Македония, Васил Хаджиманов от Сърбия, Йелена Йовович от Черна Гора, Амар Чъшляр от Босна и Дритан Хекурани от Албания. Това са китара, клавишни, певица, барабанист, басист. Аз ще свиря на кавал.

На 9 май в Деня на Европа ще имаме концерт в Sofia Live Club.

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

- Знаете ли колко точно кавала имате?
- Вероятно около 30. С кавала съм от 9 годишен и това е инструментът, чрез който се изразявам. Обичам инструментите на Жечко Маринов от Стралджа, с тях свиря от 1984 г.

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

- Съпругата Ви Бойка Велкова е изявена актриса, а отскоро и режисьор. Има ли между вас творческа ревност?
- За първи път чувам подобно словосъчетание. Явно е, че ревнуващите се не са сродни души. С Бойка се захранваме с идеи. Изкуствата се облагородяват взаимно.

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

- А трудно ли съчетавате административната и творческата си работа?
- Навремето отличниците често ни прикрепяха към изоставащи ученици, за да влияем на успеха им. И да, тройкаджии ставаха сред успяващите. Защото съжителстваха с тях и дишаха въздуха им.

Някои хора тренират волейбол на пясък, после се качват на игрището в залата, където подът е дървен и отскокът - много по-висок. В същия смисъл като помагаме на изоставащите, след това нашият отскок става още по-висок. Така че, ако в момента изпълнявам административна функция, аз я възприемам като ангажимент с надеждата следващият ми отскок да бъде по-висок.

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

- И последно: как и защо Вашето творческо семейство е създало син, който е бъдещ дипломат? Разбрах, че следва международни отношения в Шотландия.
- Това е негово лично решение. Той е много музикален и артистичен. Но един ден ми призна, че няма моето търпение да изчака успеха в музиката и търси реализация, която да е извън сянката на неговите родители.

Интервю на НЕДА ПЕЛИТЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Ваклуш" с премиерна прожекция в Рим

Почитателите на киното в италианската столица очаровани от 100 минутната си среща с българския духовен учител

Камий Тома: Oбичам музиканти, които горят на сцената и почти умират за всяка нота

Френската виолончелистка Камий Тома подхожда с почти религиозна отдаденост към концертите си, ето какво сподели тя пред Impressio

Акад. Пламен Карталов: Българското оперно дело е съизмеримо с европейските върхове

Директорът на Софийската опера отбелязва днес 75-ата си годишнина

Световноизвестният режисьор Тран Ан Хунг: Готвенето е като да правиш любов

Тран Ан Хунг спечели наградата за режисура на кинофестивала в Кан за най-новия си филм "Страсти в кухнята" с Жулиет Бинош

Миранда Фернандес и фламенкото като начин на живот

Пианистката Миранда Фернандес ще гостува в София със своето трио със специалното участие на танцьорката Марина Валперсин в София Лайв Клуб на 15 септември от 20:00 ч. и ще представят новия й проект "88-М", посветен на жените във фламенкото

Прешъс Уилсън: ,,One way ticket“ ме направи звезда

Звездата на диско музиката обещава изненади за феновете на 17 ноември в София