Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Теодосий Спасов пред Dir.bg за обидно ниските заплати на музикантите в БНР

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Теодосий Спасов пред Dir.bg за обидно ниските заплати на музикантите в БНР

Директорът на Музикалната къща на Националното радио за протеста

Теодосий Спасов (Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова)

Теодосий Спасов е първият български музикант, който свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси.

През (2011) получава най-високото отличие на Министерството на културата "Златен век". Наградата е за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционен фолклор. Орден "Кирил и Методий - първа степен с огърлие" за изключителния принос към българската култура (2013). Почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив (2014). " Артист на ЮНЕСКО за мир" (2015).

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

Представяме ви Директора на Музикалната къща на БНР - Теодосий Спасов в едно интервю за Impressio:

- Г-н Спасов, на 25 април е Гала концертът на 49-я конкурс за нова българска поп и рок песен "Пролет 2018". Как оценявате развитието на тази класация през годините в качеството Ви на директор на "Музикална къща БНР"?
- От година на година пристигат все по-хубави песни, радваме се на звукозаписните предложения. Благодарение на организацията от страна на Мая Райкова - продуцент за поп и джаз към "Музикална къща БНР" и на Иван Минчев, който е експерт "Събития", конкурсът започна да представлява интерес за младите. Една от наградите е групата победител да представи песента си на концерт в Грьонинген, Холандия и това е стимул за участниците. Чувства се, че идва нова генерация от музиканти със съвременно звучене. Освен поп и рок, в някои от групите, които печелят, надделява и влиянието на джаза. При това на високо професионално ниво.

БНР винаги е подкрепяло националната култура във всичките й стилове. И аз съм сигурен, че "Пролет 2018" ще предизвика голям интерес към следващата конкурсна година.

Още

Светлин Русев и Радиосимфониците с концерт, вдъхновен от циганската музика

Светлин Русев и Радиосимфониците с концерт, вдъхновен от циганската музика

- А как в тези не особено духовни времена БНР вече години наред е най-големият продуцент на българска музика?
- Такава е функцията на радиото. Много именити изпълнители и композитори в изкуството на музиката са тръгнали от тук. Напоследък се появиха доста алтеративни радиа, които са специализирани за българска музика. Голяма част от продукцията, която звучи при тях, е на националното радио.

- А в същото време професионалистите от музикалните състави на БНР протестират за по-справедливо заплащане. Средната заплата при тях е 663 лв., едва с около 100 лв. над минималната...
- ...Ние се опитахме да помогнем за решаването на проблема, но на този етап резултат няма. В началото на ноември м. г. заедно с Генералния директор Александър Велев и членове на Управителния съвет поставихме въпроса пред медийната парламентарна комисия. Председателят й Вежди Рашидов обеща, че ще ни съдейства пред парламента, тъй като нашият бюджет е зависим от неговите решения, а не от Министерство на културата, например.

Още

Диригентът Димитър Христов: БНР е най-големият продуцент на българска музика

Диригентът Димитър Христов: БНР е най-големият продуцент на българска музика

Ние не сме като Операта или Симфоничния оркестър, които да имат концертна дейност и да получават бонуси на база продаден билет. Така се получи и разликата в заплащането между музикантите в националното радио и съответните други подобни оркестри. Затова би било редно бюджетът на БНР да се оформи спрямо стандарта.

Впрочем, преди години от бюджета на радиото бяха отнети 7 млн. лв., които автоматично отидоха в БНТ.

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

- Каква е разликата в заплащането на музиканти от БНР и колегите им от обществените радиа, които членуват в Европейски съюз за радио и телевизия (EBU)?
- Да сравним "портфейла" на наш музикант с този на колегата му в Париж, Дания, или....?! Ние сме изостанали обидно много! Аз съм срещу унижението музиканти от такъв висок ранг да излизат по улиците и да протестират. Решението трябва да бъде взето по дипломатичен и делови начин.

Още

Марк Кадин:  Вдъхновявам се от музикантите в оркестъра

Марк Кадин: Вдъхновявам се от музикантите в оркестъра

- Но опонентите Ви ще препоръчат мениджър, който да организира допълнителни концерти на музикалните състави на БНР срещу заплащане. Какъв е отговорът Ви?
- Имаме достатъчно ангажименти. Съставите на БНР са на първо място в звукозаписа . Освен това програмата ни е запълнена плътно с концерти. Ние сме институция за съхраняване на националното ни музикално изкуство.

Наши записи непрекъснато печелят награди и звучат по европейските радиостанции. Надявам се на извънредното заседание на медийната комисия на 26 април исканията на музикантите от БНР да бъдат удовлетворени.

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

- Какви са ангажиментите Ви във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС?
- Спомняте си, че имаше конкурси, след които Филхармонията получи възможността да изсвири 20 или 30 концерта, а нашите проекти не бяха одобрени по много неясни и бих казал дори измислени причини.

Но аз бях поканен да създам проект, който кръстих Western Balkans Bend. Поканих музиканти от Западните Балкани - Влатко Стефановски от Македония, Васил Хаджиманов от Сърбия, Йелена Йовович от Черна Гора, Амар Чъшляр от Босна и Дритан Хекурани от Албания. Това са китара, клавишни, певица, барабанист, басист. Аз ще свиря на кавал.

На 9 май в Деня на Европа ще имаме концерт в Sofia Live Club.

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

- Знаете ли колко точно кавала имате?
- Вероятно около 30. С кавала съм от 9 годишен и това е инструментът, чрез който се изразявам. Обичам инструментите на Жечко Маринов от Стралджа, с тях свиря от 1984 г.

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

- Съпругата Ви Бойка Велкова е изявена актриса, а отскоро и режисьор. Има ли между вас творческа ревност?
- За първи път чувам подобно словосъчетание. Явно е, че ревнуващите се не са сродни души. С Бойка се захранваме с идеи. Изкуствата се облагородяват взаимно.

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

- А трудно ли съчетавате административната и творческата си работа?
- Навремето отличниците често ни прикрепяха към изоставащи ученици, за да влияем на успеха им. И да, тройкаджии ставаха сред успяващите. Защото съжителстваха с тях и дишаха въздуха им.

Някои хора тренират волейбол на пясък, после се качват на игрището в залата, където подът е дървен и отскокът - много по-висок. В същия смисъл като помагаме на изоставащите, след това нашият отскок става още по-висок. Така че, ако в момента изпълнявам административна функция, аз я възприемам като ангажимент с надеждата следващият ми отскок да бъде по-висок.

Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

- И последно: как и защо Вашето творческо семейство е създало син, който е бъдещ дипломат? Разбрах, че следва международни отношения в Шотландия.
- Това е негово лично решение. Той е много музикален и артистичен. Но един ден ми призна, че няма моето търпение да изчака успеха в музиката и търси реализация, която да е извън сянката на неговите родители.

Интервю на НЕДА ПЕЛИТЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

То е човешка необходимост, тъй като е езикът на душата на човечеството, казва главният гост-диригент на Софийската филхармония

Режисьорът Леван Когуашвили: Грузинското кино говори за тъжни неща с жизнерадост

Филмът "Брайтън 4" откри юбилейното издание на София Филм Фест в присъствието на режисьора

Блаж Кемперле от квартет "Сигнум": Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове

Световна премиера с новия проект на виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум” в България

Режисьорът Петър Денчев: Положението на артистите у нас е класов проблем

"Липсата на класово съзнание как се самоопределяш в подобна система е проблем и за това каква цена можеш да изискаш за своя труд и кой трябва да я плати" споделя още Денчев

Маестра Кери-Лин Уилсън: Вълнувам се, че отново ще дирижирам Софийската филхармония

На своята нова среща със софийската публика на 23 септември, талантливата канадка се представя със симфоничен концерт, включващ творби от Бѐдржих Сметана, Макс Брух и Дмитрий Шостакович

Цигуларят Йосиф Радионов: Възвишената музика е била винаги на почит в моето семейство

Музиката, която изпълнявахме със съпругата ми по време на пандемията, трябваше да е обнадеждаваща, казва големият музикант