Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легендарната Мирей Матийо пред Dir.bg: Най-благодарна съм за гласа си, който е дар Божи

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Легендарната Мирей Матийо пред Dir.bg: Най-благодарна съм за гласа си, който е дар Божи

Щастлива съм, че ще дойда в София именно тази година, когато празнувам 55 години на сцената, казва певицата

Photo credit: Abilene Disc/Колаж: Петя Александрова

Кралицата на френския шансон Мирей Матийо ще зарадва хилядите си фенове в България с невероятно шоу в Зала 1 на НДК на 10 април тази година.

"Врабчето от Авиньон", както е наричана още Матийо, е изпяла над 1200 песни на осем езика и е продала над 200 милиона албума. През годините изпълнява дуети с Шарл Азнавур, Клод Франсоа, Джони Холидей, Пол Анка, Силви Вартан и Хулио Иглесиас.

Често е сравнявана с Едит Пиаф. Родена е на 22 юли 1946 г. От началото на кариерата си, през 1965 г., Мирей Матийо не е преставала да твори. Има продадени над 100 милиона плочи по целия свят, в нейния репертоар влизат над 1000 песни на различни езици. Кариерата й започва през 1965 г. и продължава до днес. Наградена е с ордена на Почетния легион (1998).

Представяме ви Мирей Матийо ексклузивно пред Dir.bg 2 месеца преди дългоочаквания й първи концерт в България.

- Ще пеете за първи път пред българска публика. Знаете ли нещо за нея, любопитна ли е тази среща за Вас? Подготвили ли сте песен на български език, както правите обикновено специално за феновете?
- Много се радвам, че ще представя музиката си за първи път във вашата столица, София. Имах истинското щастие работата ми да е свързана с пътувания до най-различни места през всичките години, така че съм нетърпелива да открия и вашата красива страна, която ще е част от турнето ми тази пролет.

Чувала съм за прочутата Долина на розите, както и за лавандулата, която е известна като най-чистата и естествена в света. Разбира се, аз съм преди всичко френска певица и ще предложа на публиката подбрани френски песни. Няма да пропусна да я поздравя и на вашия, български език.

- Защо Ви отне толкова време да дойдете в България?
- Това е просто въпрос на планиране, който води до датата 10 април 2020 г. Имали сме разговори и преди, но това зависи от подреждането на други концерти, заетостта на залите и така нататък. Щастлива съм, че ще дойда в София именно тази година, когато празнувам 55 години на сцената.

Източник: Photo credit: Abilene Disc

- Родена сте в бедно семейство с 14 деца, от които Вие сте най-голяма. На какво Ви научи това начало, както казвате, "трогващата бедност"?
- За мен и моите братя и сестри детството беше изпълнено с любовта на родителите ни, които вложиха всички усилия, за да ни възпитат добре.

Живеехме в къща, в която беше изключително студено през зимата и много горещо през лятото, със сестрите ми се налагаше да спим в едно легло, при братята ми също беше така. Като най-голяма съм помагала на майка си в отглеждането на следващите. Баща ми беше каменоделец, живеехме простичко, но никога не сме спирали да сме единни, бяхме обградени от любов и споделяхме всичко.

- Какво запомнихте за цял живот от детството си?
- Както казах, имам мили спомени за любовта на родителите ни. Обичах да пея и от най-ранното си детство пеех в църквата, в училище, вкъщи. Това са прекрасни моменти за мен.

- От кого наследихте таланта си да пеете?
- Гласът на баща ми беше тенор. Той изпълни детството ни със страхотни оперни мелодии, а майка ми имаше страхотна памет и му помагаше с думите.

Photo credit: Abilene Disc

- Кои са вашите учители в пеенето?
- Имах двама учители по пеене в началото на кариерата си, мадам Колие в Авиньон и г-н Жан Люмиер в Париж. В последствие работех с известната Жанин Рейс, с която са свързани имена като Мария Калас, Пласидо Доминго и някои от най-големите оперни гласове.

2015 г. На Октоберфест в Германия (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

- Как изгря звездата Ви?
-
Баща ми много се гордееше с моя глас и държеше да пея, това винаги ме е държало фокусирана. Участвах в конкурс, организиран от кметството в Авиньон, три поредни години, а през 1964 г. спечелих първата награда. Тогава комитетът на този фестивал ме регистрира за известното телевизионно шоу "Le jeu de la chance". Спечелих шоуто с гласовете и симпатията на публиката и така всичко започна, на 21 ноември 1965 г.

Източник: Photo credit: Abilene Disc

- След появяването Ви на сцената на въпросното шоу, побързаха да ви обявят за новата Едит Пиаф, която си е отишла от този свят малко преди това. Наричат ви "врабчето от Авиньон". Как се отнасяте към това сравнение?
Има ли разлика как сте го възприемали тогава и сега?
- Вярно е, че публиката ме откри като интерпретатор на песните на мадам Едит Пиаф, която наскоро си беше отишла. Тогава беше популярна така наречената йе-йе поп музика, а аз бях младо авиньонско момиче. Струва ми се, че докоснах хората със своята младост, гласа си и историята си. Сравнението, разбира се, беше ласкателно. Но беше необходимо и да натрупам собствен репертоар, за да мога действително да бъда оценена.

Купи билет

Никога няма да забравя мадам Едит Пиаф и възможността да бъда открита като изпълнител именно с нейните песни. Цял живот ще й отдавам почит, като винаги изпълнявам на сцената нейните страхотни вечни класики като "l`Hymne à l`amour" и "Non je ne regrette rien".

- Изпели сте над 1200 песни на 8 езика, имате продадени над 200 милиона албума. Има ли все пак някоя песен, която има особена стойност за Вас и заема по-специално място в сърцето Ви?
- Това е много труден въпрос. Няма съмнение, че съм избирала всички песни от репертоара си, защото съм ги харесвала. Някои, разбира се, са особено важни, като първата ми песен "Mon credo", която е нещо като визитната ми картичка.

Има и толкова прекрасни песни, които великият френски композитор Франсис Ле написа за мен, като "Une histoire d`amour". Музиката към филма "Love Story" дори му донесе Оскар. Като цяло имах щастието да работя с невероятни професионалисти като Морис Жар, Мишел Легранд, Енио Мориконе, както и Еди Марнай, Клод Лемел и много други. Редица песни са ми скъпи, ще ми простите детското залитане, но ще спомена например "Santa Maria de la Mer", разбира се "Acropolis adieu", "Une vie d`amour", "La Paloma adieu" и още, и още.

1970 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

- С коя от големите звезди сте изпели любимия си дует?
- Обичам да пея в дует и ми е доста трудно да кажа кой ми е любим. Беше изключително удоволствие да пея с Шарл Азнавур, Хулио Иглесиас, Жилбер Беко, Пласидо Доминго, Пол Анка, Дийн Мартин, Саша Дистел, Далида, Петула Кларк, Патрик Дъфи и други.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

- Вие сте голяма звезда, наричат ви "гранд дамата на френския шансон". Как бихте се описали Вие самата, какво най-много Ви подхожда да стои пред името Ви?
- Благодаря за комплимента. Наистина ме наричат така, това е нещо като "посланик на френската песен", което е изключително ласкателно. За мен най-важното е, че имам шанса да се занимавам с това, което ми е страст, и се надявам, че песните ми носят щастие на публиката.

Аз съм просто една френска певица, която повече от 50 години обикаля света и пренася куфарите си от държава в държава, защото песните и музиката нямат граници.

- Имате спечелени някои от най-големите отличия. Коя награда е най-близо да сърцето Ви?
-
Най-ценна за мен ще остане любовта на родителите ми. Най-благодарна съм за гласа си, който е дар от Бога. Разбира се, прекрасна и много скъпа ми е любовта на публиката по целия свят.

1968 г. С Том Джоунс (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

- Ако можехте да се върнете назад и да промените нещо в живота си, какво би било?
- Живея със страстта си, което е огромна възможност и не бих искала да променям това. Бих искала баща ми да не си беше отишъл толкова рано. Майка ми също си отиде, тя беше моето слънце, подкрепа за мен и цялото семейство.

1974 г. В Лондон (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Всеки ден Бог ми напомня за нея и тя винаги е до мен. Откакто вече не е сред нас, не съм спирала да мисля за нея, знам, че ме пази и на всеки концерт й посвещавам песента "Maman la plus belle du monde".

- Благодаря ви за това интервю, радвам се, че ще се видим съвсем скоро в София, очакваме ви на 10 април.

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Още

Мирей Матийо пее за първи път в България

Мирей Матийо пее за първи път в България

Още

Мирей Матийо ще изнесе първия си концерт в София на 10 април

Мирей Матийо ще изнесе първия си концерт в София на 10 април

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

"Бях като "кон с капаци" - твърдо убеден, че "истината е само една, ние я знаем и всеки, който мисли друго, просто се заблуждава", спомня си актьорът

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи